Sunuyu indir
YayınlayanGumus Bayraktar Değiştirilmiş 9 yıl önce
1
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
2
SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı bir hayatın devamı
için vücudun gereken besin öğesi ihtiyacını karşılamaktır. SAĞLIKLI BESLENME Hiçbir şey den mahrum kalmadan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmektir.
3
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudun büyümesi,yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin Yeterli miktarda alınması durumuna denir.
4
SAĞLIKLI BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR ?
Besinler yaşam için Gereklidir.. Fiziksel ve zihinsel gelişimi etkiler. Çalışanların üretim hızını etkiler. Bebek ve çocuk sağlığını etkiler. Beslenme bozukluğuna bağlı gelişen hastalıkları engeller. Enfeksiyonlara ve hastalıklara yakalanmayı engeller.
5
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TEMEL YAKLAŞIMLAR
6
GÜNLÜK TÜKETİLEN BESİNLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ HAYATINIZIN DA ÇEŞİTLİ OLMASINI SAĞLAR.
7
BESİN GRUPLARI 2)ET,YUMURTA KURUBAKLAGİL (2-3 porsiyon) 1)SÜT VE SÜT
ÜRÜNLERİ (2-3 porsiyon) 4)TAHILLAR (5-8 porsiyon) 3)SEBZE VE MEYVELER (3-5 porsiyon)
8
BESİN GRUPLARI 3. GRUP: TAZE SEBZE VE MEYVELER ÖNEMİ
* Büyüme ve çalışma * Hücre yenilenmesi ve doku onarımı * Kan yapımı * Diş ve diş eti sağlığı * Deri ve göz sağlığı * Hastalıklara karşı direnç sağlar. 4.GRUP:TAHILLAR VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÖNEMİ * Vücudun temel enerji kaynağıdır. * Sinir ve sindirim sistemi ve deri sağlığı için önemlidir. * Hastalıklara karşı direnç sağlar. 1.GRUP:SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÖNEMİ * Büyüme ve gelişme * Dokuların onarımı * Kemik gelişimi ve sağlığı * Sinir ve kasların düzenli çalışması * Hastalıklara karşı direnç sağlar. 2.GRUP: ET, YUMURTA,BAKLAGİLLER ÖNEMİ Büyüme ve gelişme Hücrelerin yenilenmesi ve doku onarımı Kan yapımı Sinir ve sindirim sistemi ve deri sağlığı Hastalıklara karşı direnç sağlar.
9
Su içmek için susamayı beklemeyin.
vücudun büyük bir kısmını oluşturur Yetişkin insan vücudunun %60 ı sudur. Vücudun günlük ihtiyacı 2-2.5 litredir.
10
3)P POSA TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN
Posa kan şekerini ve kolestrolü düzenler, kan basıncını dengeler. Tokluk hissi verir ve kabızlığı önler.
11
POSA KAYNAKLARI Kurubaklagiller (% 11-26) Meyveler Tahıl ürünleri
(%1-2) Sert kabuklu meyveler (%5-14) Tahıl ürünleri (%4-7.5) Sebzeler (%3-4) Meyveler (%1-2)
12
KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN
ÖĞÜN ATLAMAYIN
13
FAST-FOOD TÜKETMEYİN
14
YAĞ ÇEŞİTLİLİĞİ ve MİKTARINA DİKKAT EDİN!
Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol ediniz. Yemeklerinizde hayvansal kaynaklı yağlar YERİNE Doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağları Zeytinyağı, ayçiçek,mısırözü gibi yağları kullanınız..
15
Haftada en az 1-2 kez balık tüketin.
Yağ çeşitliliğini sağlar. Zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.
16
ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN
Mümkün olduğunca tüketmeyin veya az şekerli besinleri tercih edin. Tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.
17
Günlük tuz alımınızı azaltın!!!
Ortalama 1 çay kaşığı=5-6 gram Fazla tuzlu besinler tüketmeyiniz..
18
ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Fazla alkol sindirim sistemini olumsuz etkiler. KC ve beyin üzerinde olumsuz etki yapar.
19
BESİN GÜVENLİĞİNE DİKKAT EDİN
SATIN ALMA: Doğal ve taze besinleri tercih edin. Ambalaj kontolü yapın ve etiket okuyun. Açıkta satılan besinleri satın almayınız. Satın alma SERVİS: Servis için kullandığınız araç-gereçlerin(tabak,çatal vb) temizliğinden emin olun. Uygun sıcaklıkta bekletin ve servis edin. PİŞİRME: Besinlerimizi pişirirken; Kızartma ve kavurma işlemleri yerine Haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden ayırın. DEPOLAMA: Besinleri uygun sıcaklıkta depolayın. HAZIRLAMA: Hijyen kurallarına dikkat edin. Depolama Servis Hazırlama Pişirme
20
YEMEK PİŞİRMEDE HANGİ TÜR TENCERELER UYGUNDUR?..
Besin pişirmede en uygun kaplar çelik tencerelerdir ve yaşam boyu kullanılabilir.
21
BESİN SAKLAMADA HANGİ TÜR KAPLAR UYGUNDUR?..
En iyi saklama kabı besinle alışverişi olmayan kaplardır. Kaptan besine besinden kaba geçiş olması besin kalitesini olumsuz etkiler. Besin saklamada cam kapları kullanmak güvenlidir.
22
BESİNLERİN HAZIRLANMA İLKELERİNE DİKKAT EDİLMEZSE İSHAL GÖRÜLEBİLİR!!
23
Vücut Ağırlığı Kontrolü
ENERJİ ALIMI ENERJİ TÜKETİMİ Slide 8: The physiology of weight gain A delicate and finely tuned mechanism of energy balance exists within the human body. Weight depends upon the balance of energy input (from diet) vs energy expenditure (through exercise). The mechanism is also affected by the basal metabolic rate and, when the total energy input exceeds expenditure, weight gain occurs. Excessive weight gain results in obesity. Xenical Slide Kit August Section 1 8 8
24
HERGÜN DÜZENLİ OLARAK YÜRÜYÜN
Hergün orta düzeyde fiziksel aktivite yaparak vücut ağırlığınızı önerilen aralıkta tutabilirsiniz.
25
DİYET EFSANELERİ
26
HIZLI KİLO VERDİREN DİYETLERLE SAĞLIKLI ŞEKİLDE ZAYIFLAYABİLİRİM
27
ÖĞÜN ATLARSAM DAHA KOLAY KİLO VERİRİM
28
LİMON,GREYFURT,KEREVİZ YA DA LAHANA ÇORBASI GİBİ BAZI BESİNLER YAĞLARI HIZLA YAKARAK ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR
29
DOĞAL YADA BİTKİSEL ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ GÜVENLİ VE ETKİLİDİR
30
ÜÇ BEYAZI ( UN, TUZ, ŞEKER) HAYATINIZDAN ÇIKARIN
31
Sağlıklı Yetişkinlik SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Yaşlılık Sağlıklı Çocukluk
32
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
STJ.DYT. MERYEM İTEK
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.