DOSYA YÖNETİMİ MUSTAFA TEZCAN MART, 2017.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOSYA KLASÖR VE KLASÖR UZANTILARI
Advertisements

Kes, Kopyala, Yapıştır & Ara, Bul, Değiştir
 Klasör; bir programa yada herhangi bir uygulamaya ait dosyaların başka dosyalarla karışmaması için oluşturulan birimlerdir.  Klasörler sayesinde aradığımız.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Donanım Birimleri.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
Arduino nedir ? Atmega 328P Microcontroller USB ile bilgisayara bağlanır. Basit bir kullanımı olup kullanıcı dostudur. C++ tabanlı Arduino yazılımı ile.
Microsoft Office Word 2007 Ders Notları
EK DERS UYGULAMA REHBERİ. GIRIŞ EKRANı Sisteme giriş için adresi kullanılmaktadır. Ö ğ renci bilgi sistemi için kullanılan kullanıcı.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri
DONANIM VE YAZILIM.
Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015.  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
EQUIZSHOW.
HAZIRLAYANLAR ZELİHA OKÇU ÖZGÜL ERGÜL  Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde.
BTEP222 Animasyonla Hikaye Anlatımı KONU 3: PROSEDÜR VE ARGÜMANLARı KULLANMA.
POWERPOİNT SEVİM ŞEVVAL ERDOĞMUŞ 6/C 118. POWERPO İ NT NASIL KULLANILIR? Microsoft PowerPoint, sunu hazrlama,slayt yapma ve düzenleme yazılımıdır. Bir.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Dil seçeneği mevcut Sınıf ekleyelim Dikkat : Oluşturacağınız sınıfın bitiş tarihini ileri tarih olması yararlı olacaktır. oluşturacağınız dersi.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
LOGGER PRO ile GRAFİK ÇİZMEK
::: Soru Numarası Seçin :::
EBSCO Discovery Service
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
KISAYOL TUŞLARI.
Problem Çözme ve Algoritmalar
DONANIM BİRİMLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ?
DOSYA YÖNETİMİ MUSTAFA TEZCAN MART, 2017.
Çiğdem ÇOBAN Bilgisayar Mühendisi
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İŞLETİM SİSTEMİNDE TEMEL KAVRAMLAR
KELİME İŞLEMCİLER (Bölüm 1)
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
Klavye Kullanımı.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
My EBSCOhost Kişisel Klasörünün Kullanımı
Ofis Yazılımları – Veritabanı Programları
Dosya, Klasör ve Sürücüler
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri
Eğitim-Öğretim İzleme, Değerlendirme Sistemi
Bilgisayarlara komut verme Remzi ÖZ
Temel Bilgisayar Bilgileri
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
UZEM KULLANIM KILAVUZU
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (ebys) HÜSEYİN ERİŞGİN Gökhan göçmez sistem yöneticisi.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
AC500 Eğitim Sunumları 2. Ladder Editörü.
Kısa yolları deneme.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
Oturma Düzeni Grafiği Oluşturma
TURNITIN programında tez tarama
MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ RESMİ OKULLAR İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİ DYNED KAYIT YÖNETİMİ SİSTEMİ EXCEL OTOMATİK E POSTA TANIMLA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU.
Disk Kota Yönetimi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM
Etkinlik ayrıntılarınızı buraya yazın
7-Zip arşivinden nasıl dosya çıkarılır?
Sunum transkripti:

DOSYA YÖNETİMİ MUSTAFA TEZCAN MART, 2017

DOSYA YÖNETİMİ NEDEN GEREKLİDİR? Bir öğretmen düşünün. Her yıl 10 farklı sınıfta derse giriyor. Her girdiği sınıfta yılda 6 yazılı yapıyor. Her sınıfın 30 öğrencisi olduğunu farz edelim. Ve bu öğretmen yazılı kağıtlarını 5 yıl saklıyor. Bu durumda bu öğretmenin arşivinde Sınıf başına 5 yılda 5x6=30 yazılı 10 sınıf için 5 yılda 30x10=300 yazılı Her yazılıya giren 30 öğrenci için toplamda 5 yılda 300x30=9000 yazılı kağıdı demektir.

DOSYA YÖNETİMİ NEDEN GEREKLİDİR? Bu öğretmenin bütün yazılı kağıtlarının bir arada bulunduğunu farz edersek: Bir müfettiş 4 yıl önceki bir öğrencinin 2.dönem 2.yazılı kağıdını görmek istedi. Bu öğretmen o yazılı kağıdını nasıl bulabilecek?

DOSYA YÖNETİMİ NEDEN GEREKLİDİR? Ya da öğretmen bu yazılı kağıtlarını her biri bir yıl olacak şekilde 5 farklı koli, Her koli içinde her yazılı için bir poşet olacak şekilde 6 poşet, Her poşetin içinde her sınıf için bir dosya olacak şekilde 10 dosya, Şeklinde arşivlerse istediği yazılı kağıdını bulması ne kadar kolay olur?

DOSYA YÖNETİMİ NEDEN GEREKLİDİR? Dosya yönetimi bütün kağıtların bir arada olduğu örnekte olduğu gibi zaman ve emek israfını önlemek için oldukça gereklidir. Ayrıca evrak kaybını engellemek adına da önemlidir.

TEMEL KAVRAMLAR Dosya: Bilgisayardaki en küçük veri birimidir. (Bellek kapasite birimlerinin en küçüğü olan Bit ile karıştırmayınız.)

TEMEL KAVRAMLAR Klasör (Dizin): Bir ve ya bir çok dosyayı barındırabilen veri birimleridir. Yeni bir klasör eklemek için, eklemek istediğiniz yere farenin sağ tuşuna tıklayarak Yeni – Yeni Klasör komutunu kullanabilirsiniz. Ctrl + Shift + N Kısa yolu ile de klasör oluşturabilirsiniz.

TEMEL KAVRAMLAR Sürücü (Ana Dizin): Fiziksel bir belleğin sanal görüntüsüdür. Dosya ve klasörler bu birimlerin içinde bulunur. Örneğin aşağıdaki şekilde görülen Yerel Disk (C) ve Depo (D) birer sürücüdür. Aynı sabit diskin (Harddisk) 2 sanal parçası veya 2 farklı sabit diskin (Harddisk) sanal görünümleridir.

TEMEL KAVRAMLAR Kopyalama: Olan bir dosya veya klasörden bir tane daha oluşturmaktır. Klasörler kopyalandığında içerdiği dosyalar da kopyalanır. Ctrl + C (Kopyala), Ctrl + V (Yapıştır) Kısa yolu ile uygulanabilir. Veya seçilen dosya(lar) ve klasör(ler)e farenin sağ tuşu ile tıklanarak “Kopyala” komutu ve dosya(lar) ve klasör(ler)i oluşturmak istediğiniz yere farenin sağ tuşu tıklayarak “Yapıştır” komutunu kullanabilirsiniz.

TEMEL KAVRAMLAR Taşıma: Olan dosya ve ya klasörü tekrar oluşturmaksızın yer değiştirmektir. Ctrl + X (Kes), Ctrl + V (Yapıştır) Kısa yolu ile uygulanabilir. Veya seçilen dosya(lar) ve klasör(ler)e farenin sağ tuşu ile tıklanarak “Kes” komutu ve dosya(lar) ve klasör(ler)i oluşturmak istediğiniz yere farenin sağ tuşu tıklayarak “Yapıştır” komutunu kullanabilirsiniz.

TEMEL KAVRAMLAR Silme: Silme 2 türlüdür. Geri Dönüşüm Kutusuna gönderme (3 Yolu vardır.) Dosya ve ya klasörü farenin sol tuşuna basılı tutarak sürükleyip geri dönüşüm kutusu simgesinin üzerine bırakmak Dosya veya klasörün üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayıp sil komutunu seçmek Dosya veya klasörü seçerek klavyenin delete (Del) tuşuna basmak Kalıcı olarak silme Geri dönüşüm kutusuna attığınız dosya veya klasörü geri dönüşüm kutusu içinden de silerseniz kalıcı olarak silinir. Dosya veya klasörü seçerek Shift + delete tuşlarına basarak kalıcı olarak silersiniz.

TEMEL KAVRAMLAR Yeniden adlandırma: Seçilen dosya veya klasörün ismini yeniden düzenlemektir. 1.Yol: Dosya veya klasörün simgesine bir kez tıklayarak 1 saniye bekledikten sonra ismine bir kez tıklanınca düzenlenebilir. 2.Yol: Dosya veya klasörün simgesine farenin sağ tuşuyla tıklayarak Yeniden adlandır komutunu seçmek 3.Yol: Dosya veya klasöre tıklayarak klavyenin F2 tuşuna basmak.

DOSYA UZANTISI

BAŞLICA DOSYA UZANTILARI

KURAL Aynı klasör içinde aynı isim ve uzantıya sahip birden fazla dosya bulunamaz.