TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİR SOSYAL SİSTEM VE ÖRGÜT OLARAK
Advertisements

PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
OKUL YÖNETİMİ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR.
Öğrenme Faaliyeti 1 Yönetim Çiğdem YILDIRIM 626 Doruk YOĞURTÇU 628
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Denetmen Rolleri.
BÖLÜM X HALKLA İLİŞKİLER.
OKULLARDA ETKLİ LİDERLİK ve YÖNETİCİLİK
ŞEKER PİLİÇ.
YÖNETİM NEDİR? Belirli birtakım amaçlara ulaşmak için başta insan olmak üzere, parasal kaynakları, araç-gereçleri, hammaddeleri ve zaman faktörünü birbiriyle.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
Sendikalar ve toplu sözleşme
Tartışma Hastane (sağlık kurumları) yönetimi niçin ayrı bir yönetim disiplini olarak gelişmiştir ?
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
YÖNETİM İŞLEVLERİ: ORGANİZE ETME
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
TAPU VE KADASTRO XII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TAPU VE KADASTRO XII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MOZAİK PERSONEL PERFORMANSINI GELİŞTİRME VE İYİLEŞTİRME TAKIMI MOZAİK PERSONEL.
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Halkla ilişkiler Tüm işletmelerin varoluş ve işleyiş amaçlarını topluma yeterince açıklayabilme arzularıdır.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
KURUM İÇİ İLETİŞİM HAZIRLAYAN HAVA GÜLER.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü
OKUL YÖNETİCİLİĞİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
SINIF YÖNETİMI Sınıf Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Adnan BOYACI.
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Örgütsel Davranış Prof. Dr. Cem Tanova.
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Pazarlama ve Temel Kavramlar
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Rabia BORAZANCI.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
OKUL. Okul genel anlamda “toplumun ve bireylerin eğitim gereksiniminin planlı, programlı ve istendik bir biçimde karşılanabilmesi için kurulmuş formal.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ ÖRGÜTLER.
Toplam Kalite Yönetimi
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
Hep Birlikte Ünitesi.
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
Örgütsel Kariyer Planlaması
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.

Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
ETKİLİ İLETİŞİM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ Haftalar Yrd. Doç. Dr. Selim EMİROĞLU.
SINIF YÖNETİMİ.
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM “Örgütler ekonomik, sosyal ve teknolojik sistemlerdir. Bu nedenle bir örgütün değişimini ya da örgütsel değişimi disiplinler arası bir.
6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme
YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
KURUM KÜLTÜRÜ.
Matriks Organizasyon Yapısı
YARATICI DRAMANIN ÖGELERİ 1.Lider/Öğretmen
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
Sunum transkripti:

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları

Okul Örgütü ve Yönetimi BÖLÜM-3 Okul Örgütü ve Yönetimi

Eğitim Örgütü nedir? Ortak amaçlar İşbirliği Bireysel ihtiyaç ve güçlerin aşılmasından  Toplumsal ihtiyaçların karşılanması için amaçlara yönelmek Örgütün var olabilmesi için temel öğeler: 1. iletişim içindeki bireyler 2. amacın gerçekleştirilmesi için katkı güdüsü 3. gerçekleştirilecek amaç (Bernard 1966)

Bir örgütün tipik özellikleri nelerdir? Toplumsal varlıklar olmaları Amaç yönelimli olmaları Etkinlik ve ilişkilerinin sürekliliği (Aydın 2005)

Örgütlerin yapısal olarak ortak özellikleri nelerdir? İşte uzmanlaşma esas Bölümlere ayrılma söz konusu Emir-kumanda zinciri var Yetki ve sorumluluklar belirlenmiş Yönetim kademesi var.

Örgütler nasıl sınıflanabilir? Karşılıklı yarar sağlayan örgütler (sendikalar, kulüpler, siyasal partiler, odalar...vb) İşletmeler (banka, sigorta, mağaza..vb) Hizmet Örgütleri (hastahane, okul,...vb) Kamu yararına çalışan örgütler (polis, ordu,araştırma kuruluşları...vb)

Örgütlerin mülkiyetleri açısından sınıflandırılması Özel mülkiyete sahip örgütler Kamu mülkiyetine sahip örgütler Karma mülkiyete sahip örgütler

Örgütlerin topluma sağladıkları hizmetler açısından türleri neler? Ekonomik Örgütler Politik Örgütler Bütünleştirici Örgütler Sürdürümcü Örgütler

Toplumun gereksinimini karşılamak için kurulan örgütler neler? Mal örgütleri (makina, gıda üretim vb) Hizmet örgütleri (???) Güvenlik örgütleri (ordu, polis vb) Meslek örgütleri (dernek, sendika vb) Aracı örgütler (depolama, pazarlama vb)

Okul ne tür bir örgüttür? HİZMET ÖRGÜTÜ’ dür. Toplumun eğitimsel ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuştur. Sosyal bir sistemdir. Kitlesel eğitimi hedefler

Sosyal sistemlerin özellikleri nelerdir? Belirli sınırlarının olması İnsanlardan oluşması Çevresi ile etkileşim içinde olması Belirli stadardlara sahip olması Sistemde yer alanlar için farklı roller ve bunlardan beklentilerin olması Sistemin öğeleri arasında karşılıklı bağlılık

Okulları diğer örgütlerden ayıran özellikler nelerdir? Hammaddesi insan Çatışma halinde olan değerlerin mevcudiyeti Okul ürününün kalitesinin değerlendirmesi zor Özel bir çevresinin olması Okulun çevresindeki tüm biçimsel veya doğal örgütlerden etkilenir ve etkiler Çevredeki gruplar kendi yararları adına okulun düşünce bağımsızlığını sınırlama çabasında Okul kültür değişimini sağlayan temel örgüt Okul bürokratik bir kurum Okulun kendine özgü bir kişiliği var. (Bursalıoğlu 2002)

Kitaplarınızda S.93-104 arasında yer alan Okula eleştirel yaklaşımlar Eğitim-okul-toplum ve ideoloji ilişkisi Egemen ideolojinin gizli kaynağı Bölümleri okuyunuz...

Okul eğitiminin görevleri/işlevleri nelerdir? Sosyal-kültürel görev Politik görev Ekonomik görev Bireysel görev

Yönetim nedir? Örgütü belirlenen amaçlar doğrultusunda yaşatmak Örgütün ihtiyaç duyduğu insan ve diğer kaynakları sağlama ve etkin kullanma Örgüt içi politika/kural/kararlara uyumu sağlama Örgüt çalışmalarını izleme, denetleme ve geliştirme

Okul Müdürünün Sorumlulukları Okulun amaç ve felsefesini açıklamak Okulun politikasını saptamak ve tanıtma Okul etkinlik ve ihtiyaçlarını karşılamak Okulda katılımcı ve demokratik yötemi geliştirmek Okulda kişi ve gruplar arası ilişkiler kurmak Öğretim ve eğitim etkinlikleri planlamak Okul çevresi değerlerini incelemek ve destek almak Okul içi ve dışı öğelerle iletişim ve eşgüdüm Etkili bir işletme yönetimi geliştirmek ve uygulamak Yapılan çalışmaları sürekli izlemek ve değerlendirmek

Okul Müdürünün yönetim süreçleri açısından Görevleri Personel işleri Öğrenci işleri Öğretimle ilgili işler Eğitimle ilgili işler Okul işletmesiyle ilgili işler

Yönetici = Lider ??? Kitaplarınızda S.121-128 arasındaki Okul Yöneticisi ve Liderlik Lider ve Yönetici Özet Kısımları okuyunuz ve bir sonraki derse “Hem yönetici hem lider olunabilir mi? Nasıl?” Sorusunun cevabını araştırarak, bu konuda bir kanaate varmış olarak geliniz.