Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT"— Sunum transkripti:

1 YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT
Başaran, İ.E. (2000). Yönetim. Umut Yayım Dağıtım.Ankara.

2 Örgüt mü önce? Yönetim mi?
Tek gerçek, insanların ortak amaçların gerçekleştirilmesi için bir araya gelerek güçbirliği yapmasıdır. İnsanlar tek tek amaçlarını gerçekleştirmeleri zordur. İşbirliğine ve lidere ihtiyaçları var.

3 Örgütler Nasıl Ortaya Çıkar?
Sorunların tek başına çözülememesi, işlerin süreklilik gerektirmesi, dayanışma ihtiyacı örgütü gerekli kılmıştır. Bu zorunluluklar insanların bir toplum olarak örgütlenmesini, sonrada toplumda farklı işlevleri olan örgütlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yüzden örgütlenme doğal, doğal olduğu kadar da evrenseldir.

4 Örgüt mü? Yönetim mi? Örgütlenme ve yönetim iç içe geçen; insanların eylemleri ile geçekleşen olgulardır. Örgütlenme de yönetim de insanların bulgularıdır. Örgütlenmeden yönetim, yönetmeden örgüt olamaz. Örgüt, insanların ortak amaç için el ele verdiklerinde aralarında oluşan etkileşim ve ilişkilerin ortaya çıkardığı bir dokudur. Yönetim ise bu dokuyu bozmadan amaca etkili olarak yönlendirmedir. Böylece örgüt yönetimin bir aracıdır.

5 Örgütün Yapısal Öğeleri
Örgüt, toplumsal gereksinimlerin bir kesimini karşılamak üzere önceden belirlenmiş amaçları gerçekleştirecek işleri yapmak için güçlerini gönüllü ve düzenli olarak eşgüdümleyen insanlardan oluşan toplumsal açık bir sitemdir. Örgütün ömrü, girişim, yerleşme ve gelişim olmak üzere üç evreden oluşur. Kendini sürekli yenileyen örgütün ömrü, yüzyıllarca sürebilir.

6 Örgütün Kişiliği Örgütün kişilik özellikleri; Yasallık Amaçlılık
Toplumsallık Biçimsellik Karmaşıklık, Açıklık Özyeterlik Tutuculuk Düzgün işlemek ve büyüme isteği Kendini korumak

7 Örgütlerin sınıflandırılması
Örgütler mal, hizmet, güvenlik, meslek ve aracı örgütler olarak sınıflanabilir. Çevreye uyarlanmaları bakımından mekanik ve organik olarak ikiye ayrılır.

8 Örgütün Yapısını Oluşturan Öğeler
Örgütsel amaçlar Görevler İşakımı Yetke akımı


"YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları