Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA BAŞI EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 191.
Advertisements

Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri (5. Seminer) / 211.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
AKRAN İLİŞKİLERİNDE SOSYAL STATÜ
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
MEDİKOSOSYAL MERKEZİ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ÇOCUK İSTİSMARI İLE MÜCADELEDE BİRİNCİ BASAMAK YAKLAŞIMI
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
İSTASYON YÖNTEMİ.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
PROGRAM DEĞERLENDİRME
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Tezin Olası Bölümleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
DR. ÖNDER YILMAZ
TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) TÜRKİYE UYGULAMASI
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Araş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ KTÜ Aile Hekimliği AD
Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD 10.01.2017 Osteoporoz Yönetimi: İsrail'de Birinci Basamak Hekimleri Arasında Bilgi, Tutum ve Uygulamaların Değerlendirilmesi Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD 10.01.2017

Giriş

Giriş Osteoporoz, bozulmuş kemik kalitesi ve mikroyapısal bozulma ile karakterize, kırık eğilimine yol açan sistemik bir iskelet bozukluğudur. ABD’de 10 milyondan fazla yetişkinde osteoporoz ve 43 milyondan fazla kişide de düşük kemik kütlesi olduğu tahmin edilmektedir. Hastalığın tıbbi, sosyal ve ekonomik sonuçları;kırıklara bağlı engellilik, ölüm ve artmış maliyetleri içermektedir.

Giriş Son yayınlar, osteoporozla ilişkili kırıkların ardından tanı, önleme ve tedavide yetersizlikleri belgelemektedir. İsrail'de çok sayıda hastanın bulunması ve uzmanların yetersizliği (endokrinologlar ve romatologlar) nedeniyle, osteoporoz büyük oranda birinci basamak hekim tarafından tedavi edilmektedir. Dünyadaki diğer sağlık sistemlerinde, pratisyen hekim ve aile hekimliği uzmanlarının da osteoporoz riski altındaki hastaları tanımlamada ve hastalığın tanı ve tedavisinde merkezi rolü vardır.

Giriş Böylece, birinci basamak hekimleri tarafından güncellenmiş ve yeterli osteoporoz bilgisi önem kazanmaktadır. Bu nedenle birinci basamak hekimlerine, osteoporoz tanısı ve mekanizması,mevcut ilaçların endikasyonları ve yan etkileri hakkındaki bilgileri değerlendirmek amacıyla bir anket formu gönderildi.

Materyal ve Metod

Çalışma Yöntemi Birinci basamak hekimleri tarafından anket olarak doldurulan kesitsel bir çalışma Anket formu, 2012 İsrail Osteoporoz ve Kemik Hastalıkları Derneği (IFOB) rehberlerine dayalıydı. Osteoporozun teşhisi ve tedavisi ile ilgili bilgileri değerlendirmek için çoktan seçmeli sorular kullanılmıştır.

Genel pratisyenler, aile hekimliği uzmanları ve aile hekimliği uzmanlığı öğrencileri çalışmaya katıldı. Puan aralığı 0-100 olarak belirlendi. Bilgi seviyesi, yaş (<40, 40-59 ve 50+ yaş), kıdem (<10, 10-24 ve 25+ yıl), cinsiyet ve mesleki durum karşılaştırıldı.

Sonuçlar

Sonuçlar 490 kişiden 363 kişi anketlerini tamamladı. %52 si kadındı

Anket sonuçlarının özeti: Birinci basamak hekimlerinin osteoporozun teşhisi ve tedavisiyle ilgili bilgileri

Hekimlerin özelliklerine göre osteoporoz hakkında bilgi farklılıkları <40 yaş : toplam skor 48 40-59 yaş : toplam skor 46 p = 0.006 50+ yaş : toplam skor 44 Yaş ve çalışma yılı arasında yüksek bir korelasyon gözlemlendi <10 yıl :48 10-24 yıl :47 p = 0.035 25+ yıl :44 Erkek ve kadın hekimler arasında genel bilgi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p = 0.63).

Bilgi seviyesi Yüksek: %5 Yeterli: % 41 Düşük: % 46 Cevapsız: % 8 Algılanan bilgi ile anket ile ölçülen bilgi arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır (p = 0.42). Aile hekimleri, pratisyenlere göre genel osteoporoz hakkında daha iyi genel bilgi (ort. toplam puan 42, p <0.001) göstermiştir.

Osteoporoz Hakkında Bilgi Kaynakları Devam eden tıbbi eğitim ve mesleki konferanslarda (% 59) Uzmanlık dersleri ve klinik deneyimi (% 58)

Optimal yönetim için zorluklar Hastaların uyum eksikliği - % 26 Alanda yetersiz bilgi - % 24 Tıbbi konsültasyonun zaman sınırlaması- % 20 Bürokratik sorunlar (osteoporoz ilaçlarının onaylanması için doldurma formları) - % 18 İlaçların giderleri - % 17 Kanıta dayalı tanı araçlarının olmaması - %11 İlaçların yan etkileri - % 7 Mevcut ilaçların etkinliğine olan inanç eksikliği - % 4

Tartışma

Tartışma Dünyadaki araştırmalar, aile hekimleri arasında osteoporoz hakkındaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Son yıllarda çok sayıda yeni tedaviler bulunmasına rağmen, osteoporoz ilaçlarına az bir araştırmada yer verilmiştir. Bu çalışmada, doktorların en fazla zorlandığı konu farmakoterapi idi. Mevcut ilaçların mekanizmaları, yan etkileri ve endikasyonları hakkında büyük bilgi boşlukları ortaya çıkmıştır.

Tartışma Aile hekimliği uzmanları, osteoporoz tanısı ve tedavisi konusunda genel pratisyenlere kıyasla daha fazla bilgi sunarken bu durum diğer çalışmalarla da uyumluydu. Hekimlerin yaşı ve çalışma süreleri, osteoporoz hakkında bilgi seviyesi ile ters orantılıydı.

Tartışma Mevcut çalışmaya katılan hekimlere göre, osteoporoz için uygun tedavinin temel kısıtlamaları, hastaların bir kısmında var olan uyum eksikliği ve hekimlerin bilgi yetersizliğidir. Katılımcılar en fazla bilgiyi tedavi kararları konusunda sağlamışlardır. Anket, klinik uygulamaları değil sadece bilgi ve tutumları değerlendirebilmiştir.

Tartışma Bu çalışmanın bir kısıtlaması, genelleştirilebilmesinin belirsizliğidir. Bu çalışmadaki bulgular, haftalık hizmet içi eğitim seminerlerine katılan İsrail hekimlerinin bilgisini yansıtıyor. Özellikle ilaçların yan etkileri konusundaki eksik veriler çalışmanın bir kısıtlılığıdır.

Tartışma Bu çalışma, birinci basamak hekimlerinin osteoporoz, özellikle osteoporoz farmakoterapisi hakkındaki genel bilgilerini geliştirmek için yoğun çaba sarf etmeleri gerektiğini ortaya koymuştur. Birinci basamak hekimlerinin İsrail'de ve diğer birçok bölgede osteoporozun tanı ve tedavisinde merkezi rolü nedeniyle bu özellikle önemlidir.