Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma"— Sunum transkripti:

1 Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma

2 Metod Bölümü APA stili metod bölümü şunları açıklar;
Belirli prosedür, yöntem ve tekniklerin neden kullanıldığını Çalışmanın genel psikometrik özellikleri Neden bu kadar ÖNEMLİ?

3 Metod Bölümü APA stili metod bölümü şunları açıklar;
Belirli prosedür, yöntem ve tekniklerin neden kullanıldığını Çalışmanın genel psikometrik özellikleri Neden bu kadar ÖNEMLİ? Teorik çerçeveyi ve araştırma sorularını metodunuz ile nasıl bütünleştirdiğiniz Seçtiğiniz metod, sonuçlarını ve sonuçlarınızı nasıl yorumlandığını etkiler (güvenilir olmayan bir yöntem– kimse çalışmanızı okumaz) Datanız/çalışmanız diğer insanlara genellenebilir mi? Çalışmaya fon verecek kurum/kişi, yönteminizin, araştırma sorularınızı cevaplayabileceğinden emin olmalıdır.

4 APA stili metod bölümü;
Örneklem/Katılımcılar (participants) Veri Toplama Araçları (measures) İşlem (procedure) Analiz planı (analysis plan)

5 Örneklem Kim/kimler? Çalışmanıza nasıl katıldılar? (gönüllü, ders için kredi alarak, vb.) Örneklem seçimi ve yöntemi için gerekçeler Örneklemi dahil etme ve etmeme kriterleri açıkça belirtilmiş midir?

6 Örneklem Bu çalışmanın örneklemini, 5 yıllık boylamsal bir çalışma olan ve çocukları 3 yaşından 8 yaşına kadar takip eden Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri (TEÇGE) araştırmasının örneklemi oluşturmaktadır ( Çalışmanın ilk yılında çocuklar ay yaş aralığındadır. Yetişkin katılımcılar ise, çocuklara bakan kişiler olarak belirlenmiş ve 7 kişi dışında (anneanne ve babaanneler), tüm yetişkinler çocuğun biyolojik annesidir. TEÇGE örneklemi, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde belirlenmiş olan 12 istatistiki bölgeden (NUT), büyüklüğe orantılı tesadüfi yöntemle toplam 19 il seçilmiştir. Bu illerden de gene tesadüfi yöntemle toplam 1 ve 4 arasında değişen mahalle ya da köy belirlenmiştir. İl bazında belirlenen yerleşim sayısı tahmini olarak en az 45, 3-yaş çocuğunun bulunabileceği nüfus sayısına ulaşmak amacıyla değişmektedir. Bu prosedür toplam 66 mahallenin örnekleme alınmasına yol açmıştır. Yapılan istatistiksel güç analizleri (statistical power analyses) sonucunda, TEÇGE 3-yaş saha çalışmasında 1052 anne-çocuktan veri toplanması gereği belirlenmiştir. Örneklem sayısı her araştırma yılı için sırasıyla, 1052, 916, 871, 820 ve 793’tür. TEÇGE örneklemi, Türkiye’de anket sorularını Türkçe olarak yanıtlayabilen anneler için temsili bir örneklemdir.

7 Veri Toplama Araçları Hangi ölçümleri kullandınız?
Kullanılan ölçüm seçimi için gerekçeler Orijinal ve adapte edilmiş versiyonlar (eğer varsa) Eğer adapte edilmişse, kim tarafından ve nasıl? (sadece çeviri mi yapılmış, yoksa adapte mi edilmiş?) Güvenirlik bilgisi (eğer gerekli ise geçerlik bilgisi) Kullanılan maddeler ve alt ölçekler hakkında bilgi.

8 Veri Toplama Araçları Eyberg Çocuk Davranışı Envanteri. Eyberg Çocuk Davranışı Envanteri (Eyberg Child Behavior Inventory, ECBI; Eyberg ve Robinson, 1983), 2–17 yaşlarındaki çocukların davranış problemlerini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. ECBI ölçeği 36 maddeden oluşur. Ebeveyn, çocuğun her maddede belirlenen davranışlarının sıklığını değerlendirir. ECBI ölçeğinin Türkçe versiyonu (ECBI-TR) Batum ve Yağmurlu (2007) tarafından adapte edilmiştir. ECBI-TR 36 madde içerir ve çocuğun davranışının şiddetini orijinalindeki 7’li Likert tipi ölçek yerine 5’li Likert tipi ölçeğe göre değerlendirmesi dışında orijinaline çok benzer. Ölçeğin iç güvenirlik katsayısı 0,93 olarak bulunmuştur (ör., “Yaşıtlarıyla dövüşür.”, “Kurallar hakkında anne-babasıyla tartışır.”).

9 İşlem Data nasıl toplandı? Adım adım açıklama
Data toplama hakkında, vermek istediğiniz herhangi bir bilgi

10 İşlem Anket ve ölçümlerin uygulamasından önce, örnekleme seçilen mahallelerin muhtarlarından gerekli izinler alınmış ve muhtarların yardımı ile mahallede yaşayan, ay yaşlarında çocukları olan aileler ile iletişime geçilmiştir. Görüşmeler büyük çoğunlukla çocukların evinde (nadiren annenin tercihine göre farklı bir yerde) ve yüz yüze mülakat şeklinde yapılmıştır. Ev ziyaretleri yaklaşık olarak 1,5 saatte tamamlanmıştır. Veri toplama her yıl Mayıs/Haziran aylarında başlamış ve istisnalar haricinde Eylül/Ekim aylarında tamamlanmıştır.

11 Analiz Planı/Data Analizi
Datayı nasıl analiz edeceğinizin bilgisi – hangi istatistik yöntemlerini kullanacaksınız?

12 Analiz Planı/Data Analizi
Farklı destek türlerinin (ör., eşten, arkadaştan, aileden ve mahalleden gelen destek) etkisi araştırmak için, ilişkisel analiz yöntemi kullanılacaktır. Korelasyon analizi ile destek türleri arasındaki ilişkiler hesaplanacaktır. Ebeveyn davranışları ve destek türleri arasındaki ilişki de, regresyon analizi ile test edilecektir.

13 Metod/Yöntem Bölümü – Eleştirel Okuma
Kullanılan araştırma yöntemi ve ölçüm araçları hakkında gerekçeler veriliş mi? Araştırma yöntemi, araştırma sorusu için uygun mu? Araştırma amacı: toplumsal cinsiyet rollerini anlamak Metod: deneysel veya ilişkisel? Katılımcılar hakkında yeterli bilgi var mı (gerekçe, sayı, temsil edebilme gücü) Veri toplama araçları yeterli derecede açıklanmış mı? Veri toplama araçları güvenilir ve geçerli mi? Veri toplama araçları, çalışma konusunu ölçmek için yeterli ve uygun mu? (ör., kaç tane madde)

14 Ben olsam nasıl yapardım?
Metod/yöntem Örneklem/katılımcılar Temsili, örneklem seçim yöntemi, katılımcıların yaşı, vb. İşlem Soruları sorma yöntemi Datayı toplama yöntemi (herhangi bir değişiklik yapar mıydım ve neden?) Veri toplama araçları Araştırma sorusu için uygun mu? Herhangi bir değişken ya da ölçüm ekler miydim? Bu çalışmayı, bu ölçüm tekniği ile yapmam yeterli mi? (ör., gözlem yöntemi de kullansam olur mu?)

15 Aktivite Araştırma amacını kısaca özetleyin (1-2 cümle)
Değişkenlerinizin tanımı/açıklamasını özetleyin.

16 Aktivite Örneklemi kısaca özetleyin (1-2 cümle)
Ben olsam nasıl yapardım? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlarını açıklayın Neyi, nasıl ve neden değiştirirdiniz açıklayın?

17 Aktivite Veri toplama araçlarını kısaca özetleyin (2-3 cümle)
Ben olsam nasıl yapardım? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlarını açıklayın Neyi, nasıl ve neden değiştirirdiniz açıklayın?

18 Aktivite Metod bölümünü okuyun
Araştırma amacını kısaca özetleyin (1-2 cümle) Örneklemi kısaca özetleyin (1-2 cümle) Veri toplama araçlarını kısaca özetleyin (2-3 cümle) İşlemi kısaca özetleyin (1-2 cümle) Ben olsam nasıl yapardım? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlarını açıklayın Neyi, nasıl ve neden değiştirirdiniz açıklayın?


"Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları