Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Human Plus 2007 ‘Sosyal Bilimlerde Akademik Ağlardan oluşan Avrupa Takımadaları ’ Elif Hatun Kılıçbeyli Çukurova Universitesi ECTS/DS Kurum Koordinatörü.
Risk ve Sigorta Topluluğu 2013
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
Eğitim Bilimleri Bölümü
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
PROJE ORTAKLARIMIZ. PROJE ORTAKLARIMIZ Projenin Amacı Engellilerin sosyal yaşamın her alanında var olmasını sağlayacak tedbirler alarak toplumda ayrımcılığın.
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü / Prof. Dr. AYLİN GÖRGÜN BARAN.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ ÇALIŞMASI
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Erzurum Teknik Üniversitesi Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Misyonu Prof. Dr. Muammer YAYLALI Erzurum Teknik Üniversitei Rektörü.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
KARS İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1. İLİNTARİHİ 2 …..Binada ………..m 2 alanda …….Kat…….Oda İLİN COĞRAFİ DURUMU 3.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
H.Ü. EDEBİYAT FAKÜLTESİ BOLOGNA TOPLANTISI 21 NİSAN 2015.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Programlar Aşamalar Yüksek Lisans (YL) Yabancı Dil Hazırlık
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümü
Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİ OLUŞTURAN BİLİM DALLARI
HEMŞİRELİK EĞİTİMİNDE DÜN,BUGÜN,YARIN
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015/2016 BAHAR DÖNEMİ PROGRAMLARI.
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MİMARLIK BÖLÜMÜNE HOŞGELDİNİZ
ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Iğdır Üniversitesi Matematik Bölümü 2017.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Sosyal Bilimler Enstitüsü Eylül- 2017
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜNE HOŞGELDİNİZ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Üniversite Yönetim Kurulu Rektörlüğe Bağlı Bölümler
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE’DE DÜNDEN BUGÜNE BİLİŞİM ENSTİTÜLERİ
BSÖ 101 (2 0) 2 Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri
BÖLÜM HAKKINDA 2004 yılında kurulan bölümümüzde; dilin bir araç olarak kullanıldığı sözel anlatımlar, geleneksel gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, festivaller.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÜNİVERSİTE ORGANLARI Öğr. Gör
AKADEMİDE ETİK DERNEĞİ
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulan Engellilik Araştırmaları Anabilim Dalı tarafından açılacaktır. Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı; sağlık, hukuk, sosyal politika, psikoloji, iletişim, mimari, bilişim gibi bilim dallarının engellilikle ilgili kesişme noktalarında, disiplinler arası eğitim sunan bir programdır. 4 yıllık herhangi bir lisans programından mezun olmak yeterlidir.  Program İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 2017-2018 Güz Döneminde öğrenci almaya başlayacaktır. İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde disiplinler arası eğitim vermek üzere "Engellilik Araştırmaları (Anabilim Dalı kurularak) Tezli Yüksek Lisans Programı" açılmasını Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 07.04.2015 tarihinde onaylamıştır.

Programın gerekçesi Engellilikle ilgili modeller: Trajedi /Geleneksel/Bağış/ Bireysel/Medikal /Uzman Sosyal/Toplumsal/Biyopsikososyal Eğitim Bilimleri Diğer Siyasal Bilimler Hukuk Psikoloji/ Sosyoloji Ekonomi Tıp

Dünyada “Disability Studies” İnter-disipliner eğitimin gerekli olduğu bir alan* “Engelli hakları hareketinin” akademik yönü** 1980 ‘li yıllardan itibaren İngiltere, ABD, Kanada, Avrupa ve Avustralya’daki üniversitelerde çok sayıda Yüksek Lisans, Doktora programları oluşturuldu * Devlieger, P, Rusch, F., & Pfeiffer, D. (Eds.) (2003). Rethinking disability: The emergence of new definitions, concepts and communities. Philadelphia, PA: Garant Press. ** Ferguson FM, Nusbaum E. Disability Studies: What is it and What Difference Does It Make? Research & Practice for Persons with Severe Disabilities. 2012, Vol. 37, No. 2, 70-80

“Engellilik Araştırmaları” tanımı* Engellilik araştırmaları engelliliği insan yaşamında karşılaşılabilecek bir deneyim olarak kabul eder ve toplumdaki engelli ve engeli olmayan bireylerin tümüne önemli politik, sosyal ve ekonomik etkileri olduğunu söyler. Engellilik araştırmaları engelliliğin bütün kültürlerde ve tarihsel süreçler boyunca inceler ve engelli bireylerin deneyimlerinin daha büyük bir bilinçle algılanmasını sağlayacak ve sosyal değişimi kolaylaştıracak çalışmalar yapar. * Society for Disability Studies (https://www.disstudies.org/about)

Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı Gelişmiş ülkelerdeki örneklerde olduğu gibi “engellilik” olgusunu yaşam deneyiminin bir parçası olarak tanımlayarak, Tıbbi, bireysel ve yetersizlik odaklı yaklaşımların etkilerini kabul etmekle birlikte, ağırlıklı olarak sosyal modele dayalı eğitim vermeyi hedeflemektedir

Engellilik Araştırmaları Tezli YL Programında: Engellilikle ilgili temel verilerin bilimsel düzeyde ortaya konulması, Engelliğin önlenmesi ve sorunların azaltılması, Engellilikle ilgili toplumsal tutumların geliştirilmesi, Engelli bireylerin; hizmetlerden etkin ve kaliteli bir şekilde faydalanması; üretken bireyler olarak toplum hayatına dahil olabilmesi; ailelerinin yaşam kalitesinin arttırılması gibi konularda araştırmalar yapılması sağlanarak toplumsal gelişim desteklenecektir.

Programın prensipleri Toplumsal hayata dahil olmayı engelleyen sosyal ve çevresel etmenleri inceler İnterdisipliner eğitim: farklı disiplinleri engellilik alanında bir araya getirir Engelli bireyin ve ailesinin bakış açılarına önem verir, aile bireylerine yönelik araştırma ve çalışmalar yapar Kurs, konferans, dergi, web sitesi ve binalarda ulaşılabilir olmalıdır Coğrafi, kültürel ve tarihsel boyutları değerlendirir Tıbbi araştırma ve girişimlerin önemini de kavrayarak, engelliliğin sosyal, kültürel, politik ve ekonomik etkilerini inceler Öğrencileri araştırma becerilerini, liderlik özelliklerini ve engellilik alanında savunuculuk yeteneklerini geliştirir

Mezun olanların çalışabileceği alanlar Sivil toplum kuruluşları Sosyal hizmet kurumları Belediyeler Bakım, Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezleri Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Müdürlüğü Üniversiteler

Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı 4 adet zorunlu 3 adet seçmeli ders Seminer dersi Tez çalışması Zorunlu Dersler Engellilik Araştırmalarına Giriş Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği Sosyal Psikoloji Engelli Hakları Seçmeli Dersler Türkiye’de Engellilerin Sosyoekonomik ve Demografik Özellikleri Uluslararası Çalışma Normları ve Engelli İstihdamı Engellilere Yönelik Sosyal Yardım ve Hizmetler Refah Devleti, Sosyal Haklar ve Engellilere Yönelik Politikalar Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik Sağlık, İşlevsellik ve Engellilik Engelsiz ve Evrensel Tasarım Engellilik için Yardımcı Teknolojiler Engellilik ve Kitle İletişim Araçları Engellilik ve Spor

Programda Görevli Öğretim Üyeleri Öğretim Üyesi Alanı Prof. Dr. Resa Aydın Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Prof. Dr. Aydan Oral Y. Doç. Dr. Faruk Taşcı Çalışma Ekonomisi, Sosyal Politika ve Sosyal Güvenlik Prof. Dr. Abdülkadir Şenkal Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Politika Doç. Dr. Kerem Giray Hukuk Prof. Dr. Ayşen Akkor Gül İletişim, Sosyal Bilimler Doç. Dr. Yıldız Dilek Ertürk İletişim, Kişiler arası İlişkiler, Sosyal Psikoloji Y. Doç. Dr. Zümrüt Ecevit Sarı Siyasal Bilgiler, İşletme Üretim Yönetimi Prof. Dr. Göksenin İnalhan Mimarlık Prof. Dr. Neşe Kars İletişim Y. Doç. Dr. Zerrin Ayvaz Reis Enformatik Y. Doç. Dr. Banu Ataman Beden Eğitimi