OKULTEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM MODELİ NEDİR ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
AİLELERİN EĞİTİM SÜRECİNE KATILIM ÇALIŞMALARI
PROJE SINIFI.
PDR Bağlamında Öğrenci Koçluğu
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
3D DEFTER VE SES.
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
HALİL DEMİRSOY SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
AİLE KATIMI YAKLAŞIMLARI
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
ÖĞRETMENLİK M E S L E Ğ İ.
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Dr M SÖZBİLİR Motivasyon
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Okul Temelli Mesleki Gelişim Kılavuzu
Portfolyo Nedir? Portfolyo Nasıl Hazırlanır? Elektronik Portfolyo Nedir? Fatma Taşkıran.
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
“OKULLAR HAYAT OLSUN” PROJESİ KAPSAMINDA
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Eğitimi
GELİŞİM İÇİN DEĞİŞİM PROJESİ”
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
İstanbul Tıp Fakültesi İlkyardım Eğitimcisi Eğitimi Deneyimi
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
İLÇEFATİH EĞİTMENİBTR ÖĞRETMENİ Akseki 12 Aksu -3 Alanya 514 Demre 12 Döşemealtı 24 Elmalı -1 Finike 12 Gazipaşa 15 Gündoğmuş 11 İbradı 1- Kaş 17 Kemer.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Destek Eğitim Odaları.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
KÜÇÜK MUCİTLER ÖĞRENİYOR VE ÖĞRETİYOR
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
YARINLAR İÇİN YARIN SİZDEYİZ
Kültür Toplumu oluşturan insanın öğrendiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütündür.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Kitap Okuma Projesi “KİTAP OKU[YORUM]”
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sınıf yönetimi ve disiplin
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı AOÖ-207 Çocukta Oyun Gelişimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM MODELİ (OTMG) KAPSAMINDA YAPILAN ÖRNEK UYGULAMALAR

OKULTEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM MODELİ NEDİR ?

Okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme ortamları oluşturmada öğretmene destek sağlayan süreçler bütünü

1- Okuldaki insan ve materyal kaynakları etkin biçimde kullanılarak öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarının okul ortamında karşılanması

Okul Temelli Mesleki Gelişim ile,

2-Öğrenciler için öğretim ve öğrenim kalitesinin artırılması

3-Öğretmenlerin kendi gelişimleri için daha fazla sorumluluk almaları ve öz değerlendirmeleri sonucunda eksik gördükleri yönleri ya da geliştirmek istedikleri yeterlik alanlarına yönelik Mesleki Gelişim Planı hazırlamaları ve uygulamaları

4-Öğretmenlerin deneyimlerini paylaşmaları ve daha az deneyimli meslektaşlarına rehberlik etmeleri

5- Öğretmenlerin öğretme-öğrenme stratejileri ile ilgili yeni yaklaşımlar konusunda daha bilinçli duruma gelmeleri

6- Meslektaşlarının yardım ve desteği ile bu yaklaşım ve stratejileri kendi uygulamalarına yansıtmaları

7- Okulların gelişim planları doğrultusunda öğretmenlerin deneyim ve uzmanlığından yararlanılması

8- Okul çalışma kültürü ve değerler sisteminin gelişimine bağlı olarak okulun çevre ile bütünleşmesi ve çevre olanaklarının okul sorunlarının çözümünde daha fazla işe koşulması beklenilmektedir.

ÖRNEK UYGULAMALAR (Uzman Eğitimci Ömer ÇELİKKOL Öğretmen’in MEB Uzaktan Eğitim Projesi kapsamında 21.06.2013 Cuma Günü gerçekleştirdiği uzaktan eğitim sunumundan yararlanılmıştır)

1- OKUMA PROJESİ

a) Okuma yazma eğitiminin daha uzun bir zamana yayılması. * Kısa zamana yayılan bu eğitim ile sınıfın bir çoğu okumaya geçememekten veya dolayı sıkıntıya düşmektedirler. ** Aşırı yüklenmeden dolayı çocuklar okumaktan ve yazmaktan bıktıkları gözlenmiştir.

b) Okul kütüphanesinin düzenlenmesi Okul kütüphanesinin öğrencilerin ilgisini çekebilecek güncel kitaplardan oluşturulması.

2- HER DERS 100’LE BAŞLAR PROJESİ

Öğrenilmiş çaresizliğin engellenmesi Baştan “ben başaramam zaten” türünden sıkıntıları ortadan kaldırmak için daha ilk derste öğrencilerin ders içi etkinlikler notu olarak kendilerine 100 tam puan verildiği söylenir. Eğer derse devam edilirse , verilen performans görevleri yapılırsa , çalışmalara etkin bir biçimde katılırlarsa 100 puanlarının kalacağı söylenir. Verilen görevler yerine getirilmezse bu 100 puanın yavaş yavaş 99,97,… olarak eriyeceği söylenir.

3- GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE SON VERELİM PROJESİ

Bu projede okul zili kaldırılıyor Bu projede okul zili kaldırılıyor. Herkes saatine bakarak derse girip çıkacak. Sıkıntıları; İlk 1 ay çocuklar zile alışkın oldukları için zamana uyma konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar.

Avantajı ; * Derslerin en can alıcı yerinde zil ile öğrencilerin dikkatinin kesilmesi sonucunda kesilmemesi. * * Öğrencilerin zamanı kullanma becerisi gelişmektedir.

4-İŞBİRİĞLİNE DAYALI ÖĞRENME PROJESİ

AMAÇ; Öğrencilerin bir biri ile rekabet etmesinini engelleyerek işbirliği yaparak öğrenmelerini sağlamak.

Öğrenciler tüm notlarını aldıktan sonra sınıf ortalamasının %10’u kadar daha puan alacaklardır. Kendisi yüksek not alırsa arkadaşları da yüksek not alacaklar yada arkadaşı yüksek not alırsa kendisi de yüksek not alacaktır.

* Bu proje ile “Birlikten güç doğacağı” öğrenciler tarafından benimsenmektedir. * Öğrencilerin birbirine derslerde yardım etmeye başladığı gözlenmiştir.

5-OKUL KULÜPLERİNİ İŞLEVSEL HALE GETİRME PROJESİ

Sosyal kulüpler yönetmeliğinin değişmesine rağmen öğrencilerin ilgisini çekmeyen eski kulüplerde ısrar edilmektedir.

Bunda ısrar etmek yerine öğrencilerin ilgi duydukları kulüpler hayata geçirilebilir. Bu konuda öğrencilere bir anket yapılabilir. Bu doğrultuda yeni kulüpler belirlenebilir. Mesela ; Yemek kulübü Buluş kulübü Havacılık kulübü …

6-BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR PROJESİ

Profesör Alev ÖNDER’in Finlandiya’da ki Unicef haftası kutlamaları hatırası.

Finlandiya’da bir okulda öğrenciler pasta dağıtalacağı söylenerek yemekhaneye toplanır. Kapılar açılır ve pasta dağıtımı başlar. Tam yarıya gelindiğinde pasta biter. 5 dakika boyunca pasta alamayan öğrenciler protesto yaparlar.

5 dakikanın sonunda okul müdürü çıkarak bir açıklama yapacağını söyler ve konuşmaya başlar : - “Biz pastayı eşit dağıtmadık.Bu yüzden bir kısmınız aldı bir kısmınızda alamadı . İşte dünyanın kaynakları da sınırlıdır.

Eğer eşit dağıtılmazsa kimileriniz Avrupa ve Amerikadaki insanlar gibi bol bol yiyecek, savuracak; kimileriniz Afrika’daki insanların bir lokma ekmek bulamayıp aç susuz kalması misali aç bekleyecektiniz.

Unicef’in kuruluş amacıda tüm dünya çocuklarının tüm dünya kaynaklarından eşit yararlanması için kurulmuş bir kurumdur ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktadır. Merak etmeyin pastaların devamı gelecek ve alamayan öğrencilere dağıtılacaktır “ der pastalar dağıtılarak kutlama programı bitirilir.

Kararlar hep birlikte alınmıştır Bu saydığımız ve sayamadığımız onlarca projeyi; aynı zamanda bir ÖRAV Eğitmeni de olan Öğretmen/ Okul Müdürü Ömer ÇELİKKOL tüm öğretmen arkadaşları ile birlikte karar alıp öğrencileri ve aileleri de bu projelere ortak ederek, uygulayarak başarmıştır.

Taşı Delen Suyun Kuvveti Değil, Damlaların Sürekliliğidir Yukarıdaki sözü yol haritalarını çizen bir kalem olarak gören; Mimsin gibi, İsparta’da, merkeze bağlı kenar bir semt okulunda yönetimin ve öğretmenlerin “Uygulama Adımları ve Rutinlerini” içeren bu süreci Kayseri’de de, Türkiye’nin her yerinde de uygulayabiliriz.