HASTA BAŞI MONİTÖR CİHAZI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROKARDİYOGRAFİ (EKG)
Advertisements

Elektrokardiyografi nedir?
KALİBRASYON CİHAZLARI
Ultrasonografi Cihazı
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ünite 11 bilgisayar ağları
PORT ve KONNEKTÖRLER SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
Uykuda Solunum Bozukluklarında Pozitif Havayolu Basınç (PAP) Tedavisi
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Elektrik İşlerinde Güvenlik
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
Elektrik Enerjisi Üretimi
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
EVDE HASTA BAKIMI.
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ
TRANSPORT KÜVÖZ.
1. KUVÖZ CİHAZLARINI SEÇMEK
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
ELEKTRİK TEHLİKELERİ.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
TOBB ETÜ HASTANESİ.
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
DİYABET NEDİR ? İnsan vücudunda insülin yokluğu eksikliği veya çevresel etkisizliği sonucu ortaya çıkan,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK. DİĞER TANISAL TESTLER 1)Holter monitörizasyon -Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir.
Yerel Alan Ağı Altyapı Sorumlu Firma Sentim Bilişim Sorumlu Firma Yöneticisi Ahmet Cimilioğlu Cep Tel: Arıza Kaydı Setim Çağrı Merkezi:
Defibrilatör Kullanımı
ELEKTRİK ÇARPMASI.
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
HBM SİSTEM BİRİMLERİ VE BLOK YAPI
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
Solunum Sistemi Teşhis Cihazları ve Özellikleri
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
Hastaneler ve Bina Yönetimi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
SABİT DİSKLER.
Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG ).
İNSAN VÜCUDU.
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
ÇEVRE BİRİMLERİ VE SORUNLARI HAZIRLAYAN  SEDANUR SOYUK.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
DEFİBRİLATÖR Kalp ventriküler fibrilasyona girdiğinde, dışarıdan yeterli miktarda elektrik akımı vererek normal sinüs ritmine döndürme işlemine defibrilasyon,
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
ELEKTRİKSEL YÖNTEMLERLE SEVİYE ÖLÇÜMÜ
Bilgisayar Donanımı Hafta 2
Web Servisi Aracılığıyla Android Cihazlardan Sıcaklık Kontrolü
HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ.
REZZAN EROĞLU AHMET KAYYUMHAN ARSLAN
ELEKTRİK ÇARPMASI.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

HASTA BAŞI MONİTÖR CİHAZI BMET 306

Kullanım amacı Hasta bakım ve takibinden devamlı EKG, kalp atımı, oksijen saturasyonu, basınç, ısı gibi parametreleri izlemenin önemli olduğu pek çok klinik durum vardır. Anestetik ilaçların verilmesi sırasında EKG’nin devamlı izlenmesiyle operasyon masasındaki hastanın durumu hakkında bilgi sahibi olunur. EKG ve kalp atımının miyokard enfaktüsü geçirmiş hastada sürekli izlenmesi ile başlangıç krizini izleyen günlerde yaşamı tehdit edebilecek aritmiler erken fark edilerek ölüme yol açabilecek durumların önüne geçilebilir.

Kullanım Amacı Doğum sırasında da fetal kalp atımlarının devamlı izlenmesi ve fetaldisterisinin erken dönemde fark edilmesi mümkün olur. Monitör sistemleri, toplu medikal işlemlerinde, toplu cerrahi işlemlerinde, operasyon odalarında, yoğun bakımlarda, pediatrik toplum işlemlerinde, solunum toplu işlemlerinde, özel işlem odalarında, kalp toplu işlemlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, doğum merkezlerinde, atletik yükleme testlerinde kullanılmaktadır.

Kullanım Amacı Hasta başı monitörleri; çeşitli sistemlerle birleştirilerek bir gözetmen tarafından rahatça izlenebilmesi için merkezî monitör sistemlerine bağlanır. Eğer hastalardan birinin parametre değerleri normalin dışına çıkarsa bu sistemler alarm vererek gözetmeni uyarırlar. Bu sistemlerle içinde yer alan transmitter denilen insan vücudunda taşınabilen vericileri de anlatılabilir. Bunlar disposable elektrotlarla vücuttan algılanan işaretlerin transmitter aracılığıyla telemetrik sistemlerine iletilmektedir.

Kullanım Amacı Hasta başı monitör verileri hastane bilgi sistemine kaydedilir ve özel bir yazılım ile hepsi bir arada değerlendirilerek en doğru teşhis ve tedavi sağlanır. Hastanenin tüm bölümlerinde kullanılan hasta başı monitörlerinin hastane bilgi sistemi ile entegre olması da uygulanmaya başlanmıştır. Bu sayede hastaların, hastanenin ve dünyanın herhangi bir noktasından eş zamanlı takibinin yapılması ve izlenmesi mümkün oluyor.

Çalışma mantığı Kalbin deri yüzeyinde oluşturduğu voltaj değerlerini ölçüp hastanın dolaşım ve solunum sistemindeki her türlü gelişmeyi grafiksel ve sayısal olarak gösteren bir cihazdır. Elektrotlar hastanın pektoralindeki (göğüs) belli bölgelere takılırlar ve hastanın EKG’sinin (Elektrokardiyogram) monitöre ulaşmasını sağlar. Ayrıca cihazın içinde bulunan kompresör NIBP ucuna takılan normal tansiyon aleti ile yapılan işlemleri gerçekleştirir. NIBP ucu sayesinde hastanın tansiyonu, nabzı, kanındaki oksijen satürasyonu, solunum düzeyi ekrana yansır.

Çalışma mantığı Hasta başı monitörün avantajları: Asistol (düz çizgi), ventriküler fibrilasyon, bradikardi ve taşikardi durumlarında kullanıcı uyarılabilir. Ölçülebilen tüm parametreler için alçak /yüksek basınç alarmları vardır. Sesli ve görüntülü alarmı vardır. Defibrilatör ve koterle beraber kullanılabilir. Merkezi monitör sistemleri sayesinde onlarca hastabası monitör bir merkezden kontrol edilebilir. Hasta başı monitörün tek dezavantajı hastanın herhangi bir yalıtım hatası durumunda korunmak amacıyla metal yatakta yatırılamaz olmasıdır.

Hasta Başı Monitör

Hastı Başı Monitör Blok Diyagramı

Yoğun Bakım

Teknik Özellikleri Renkli hasta başı monitör aşağıdaki teknik şartları taşımalıdır. Renkli hasta başı monitörü, en az 640*480 çözünürlükte renkli TFT ekrandan oluşmalı ve mikro bilgisayar denetimli olmalıdır. Monitör aynı anda en az 6 dalga formunu ve ölçülen tüm hasta parametrelerini görüntüleyebilmelidir. Dalga formları istenen renkte seçilebilmelidir. Monitör 220V/50Hz şehir şebeke cereyanı ile çalışmalıdır. Ayrıca cihazı çalıştırabilecek dahili veya harici bataryası bulunmalıdır. Cihazda harici VGA çıkışı olmalıdır.

Teknik Özellikleri Monitörler istenildiğinde merkezî sisteme kablosuz bağlanabilmelidir. Cihaz EKG/Solunum, iki kanal ısı, NIBP (Non İnvazive Kan Basıncı), oksijen saturasyonu, iki kanal IBP (İnvazive Kan Basıncı) ölçümlerini yapabilmelidir. Hasta başında, transport olarak, ameliyathane ve yoğun bakıma yönelik olarak çok amaçlı kullanılabilir. Kolay taşınabilir ve hafif olmalıdır. Monitörün ekranı istendiğinde büyük rakamlar halinde görüntülenebilmelidir. Monitör uluslararası standartlara uygun üretilmiş olmalı ve belgelenmelidir.

Hasta Başı Monitörün Aparatları Hasta başı monitörde kullanılan EKG elektrotları çok çeşitlidir. Genellikle vücut yüzeyinde kullanılan metal tabaka şeklindeki elektrotlardır. Bunlara örnekler aşağıdaki şekillerde görülmektedir. Bunların bir kısmı vücuda iletkenliği artırıcı bir jel sürülerek kullanılır. Bir kısmı kendiliğinden jelli ve bir defalık kullanım içindir. Elektrotların temiz, kablolarının sağlam olması iyi kayıt yapabilmenin en önemli koşullarından biridir. Hastanelerdeki hasta başı monitörde kullanılan EKG elektrotlarında en sık karşılaşılansorunlar, kablolar ve elektrotlarla ilgili sorunlardır.

Hasta başı monitor ile kullanılan EKG kendiliğinden yapışan elektrot (Bir defa kullanılır)

Hasta başı monitor ile kullanılan EKG emmeli elektrot

Hasta başı monitor ile kullanılan SPO2 probu ve ısı probu

Hasta başı monitör ile kullanılan değişik konnektör yapıları

Hasta başı monitörün aparat bağlantı noktaları

Hasta başı monitör bağlantı yapısı

Fiziki Ortamın Hasta Başı Monitör Cihazlarına Etkisi Hasta başı monitörün kullanılacağı yer monitörün düşmemesi için düz ve stabil bir zemin olması gerekir. Monitörü çalışması esnasında dolap, duvar girintisi ya da benzeri bir muhafazanın içine konmaması gerekmektedir. Hasta başı monitörleri konversiyonel yöntemiyle (fansız olarak) soğutulmaktadır ve ısının atılabilmesi için yeterli miktarda hava sirkülasyonuna ihtiyaç vardır.

Fiziki Ortamın Hasta Başı Monitör Cihazlarına Etkisi Hasta Başı monitörün MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme), uçak, ambulans, ev ve yüksek basınç kompartımanlarında kullanılmaması gerekir. Hasta başı monitörü hava, oksijen ve nitröz oksit içeren yanıcı/parlayıcı anestetik karışımların bulunduğu ortamda kullanılmaz. Hasta başı monitörü çalışması esnasında etkileyebilecek mikrodalga ve benzeri yüksek frekans emisyonlu cihazların yakınında kullanılmaz.

Hasta Başı Monitörün Yerleşim ve Montajı Hasta başı monitörü hava, oksijen ve nitröz oksit içeren yanıcı/parlayıcı anestetik karışımların bulunduğu ortamda kullanılmamalıdır. Hasta başı monitör ve bağlantılı cihazları sadece elektrik tesisatı bölgesel elektrik kurallarına göre yapılmış olan klinik ortamlarda kullanılmalıdır. Hasta başı monitörün elektrik bağlantısı CPS veya IDS bütünüyle test edilmiş, hastane tipi topraklı prizlere bağlanmalıdır.

Hasta Başı Monitörün Yerleşim ve Montajı Tüm çevrebirimler ve monitöre bağlantıları IEC 60601 gerekliliklerine uyumlu olmalıdır. Hasta başı monitörde elektrik şoku tehlikesinden korunmak için cihaz çalışma halindeyken veya adaptör vasıtasıyla elektrik prizine bağlıyken cihazın kapağı asla açılmamalıdır.