Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ

2 Yangın Tespit Sistemleri
Yangın ihbar cihazları sesli ve görüntülü olarak yangının çıktığını haber verir. Bazı sistemlerde her iki alarm birden verilebilir. Geminin yapısı ve kullanım özelliğine göre seçilen dedektörler bir kontrol paneline bağlı olarak çalışmaktadır. Kontrol paneli sürekli çalışan personelin bulunduğu yere monte edilerek sürekli olarak kontrol sağlanmaktadır. Dedektörlerden alınan ihbar sonucunda personel, sesli ve ışıklı olarak uyarılmaktadır.

3

4 Yangın İhbar Cihazları
Yangın ihbar Cihazlarının Özellikleri Mümkün olan en kısa zamanda yangını ihbar etmelidir. Yangın ihbar cihazları yangının hangi bölümde çıktığını belirtmelidir. Tehlikeli bölgelere kolayca monte edilmelidir. Sahte alarm vermeyecek özellikte olmalıdır. En kötü şartlarda bile daima çalışabilir olmalıdır

5 Yangın İhbar Cihazlarının Kontrol ve Alarm Devreleri
Bazen yangın ihbar cihazları emercensı stop‖ devresine de bağlanabilir. Yalancı alarm karşısında ana makine ve jeneratörlerde emercensi stop‖ olursa bu durumun doğuracağı maliyet de hayli yüksek olacaktır. Onun için yangın ihbar cihazlarına yalancı alarm devresi olarak ayrı bir devre daha çekilip alarmın gerçek mi yoksa yalancı mı olduğu devamlı kontrol edilir ve yalancı alarmın emercensi stop‖ yaptırması önlenmiş olur. Genellikle bütün dedektörler kontrol odasında bulunan merkezî panoya bağlanır, bu panoda alarmların yalancı mı yoksa gerçek mi olduğu test edilerek tespit edilir.

6 Yangın Dedektör Sistemleri
Yangın ne kadar erken saptanırsa söndürülmesi de o kadar kolay olacaktır. Uzun süre personel tarafından girilmeyen bölümlerde de yangın çıkabilir. Bu gibi yerlerde çıkan yangınların erken teşhisi için otomatik yangın ihbar cihazları geliştirilmiştir.

7 Alev Dedektörleri Bu tür dedektörler kolayca tutuşabilen sıvıların bulunduğu yerler ile açık alanlarda çıkacak yangınların ihbarı için kullanılır. Ayrıca alev dedektörleri ultraviyole ve kızılötesi ışınlara karşı da hassastır, bu ışınların oluşunu da ihbar eder.

8

9 Duman Dedektörleri . Tamamen kapalı bölümlerde duman dedektörleri tavsiye edilir. Duman dedektörleri genel alarm devresini otomatik olarak uyararak alarm verilmesini sağlar. Ayrıca duman dedektörleri otomatik olarak söndürücüleri de kumanda edebilmektedir.

10

11 Isı Dedektörleri Duman ve alev dedektörlerinin yalancı alarm verme ihtimaline karşı sıcak bölümlerde ısı dedektörleri kullanılır. Bu dedektörler, bir kompartımandaki ısı belirli bir derecenin üstüne çıktığında alarm vereceği gibi söndürücüleri kumanda ederek yangına otomatik müdahaleyi sağlar. Ampulleri özel kristalden imal edilmi Isı Dedektörleri bazı ısı dedektörleri, ortam belirli bir sıcaklığa varınca söndürücülere otomatik kumanda edecek şekilde ayarlanır.

12

13 Gaz Dedektörü . Gaz dedektörleri yanıcı, zehirli gaz veya kolay buharlaşan yanıcı sıvıların üretildiği, depo edildiği, kullanıldığı yerlerde oluşabilecek gaz veya buhar kaçakları sonucunda herhangi bir nedenle oluşacak kıvılcım ile parlama ve patlama tehlikesini algılamak amacıyla kullanılmaktadır

14

15 Gemi Yangın Alarm Sistemleri
Gemilerin çeişitli bölümlerinde farklı yangın ihbar sistemleri bulunmaktadır AMBARLAR MAKİNE DAİRESİ YAŞAM MAHALLERİ MUTFAKLAR KÖPRÜ ÜSTÜ VE MAKİNE DAİRESİ KONTROL ODASI

16 AMBARLAR Ambarlarda genellikle duman dedektörleri ile çalışan sistemler tercih edilmektedir. Bütün kompartımanlardaki dedektörler, köprü üstündeki kontrol paneline irtibat ettirilir ve köprü üstünden bütün ambarların kontrolü mümkün olur.

17 Yaşam Mahalleri Bu bölümler de hem duman hem de ısıya duyarlı dedektörler ile donatılır.

18 Mutfak Hem duman hem de ısı dedektörleri ile donatılır

19 Köprü Üstü ve Makine Dairesi Kontrol Odası
Gemilerdeki bütün yangın alarm cihazları, köprü üstünden kontrol edilir. Makine bölümleri ayrıca makine dairesindeki kontrol odasından da kontrol edilebilir. Bu bölümler duman dedektörü ısı dedektörü ve alev dedektörleri ile donatılmıştır


"YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları