Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir."— Sunum transkripti:

1 SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir

2 Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir. Sol ventrikülün bu görevini yerine getirememesi haline, sol kalp yetmezliği denir.

3 Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedenleri: 1)Romatizmal kalp hastalıkları; kalp kasını tutarak miyokardın fonksiyonel bozukluğuna neden olur. 2)Aort yetmezliği; sol ventrıkülden çıkan aortun ağzını kapatan kapakçıkların görevini yerine getirememesi sonucu aorta pompalanan kan tekrar sol ventriküle döner. 3)Aort stenozu; aort ağzının darlığı sonucu yeterli miktarda kan vücuda dağılamaz ve kan, sol ventrikülde göllenir.

4 4)Mitral kapak yetmezliği; tam olarak kapanamayan kapak nedeniyle kan, sol ventriküle göllenir. Göllenen kanın basıncı ile sol ventrikül dilate (genişleme) olur. 5)Koroner arter tıkanıklığı; koroner arterleri tutan ateroskleroz sonucu miyokard beslenemez, beslenemeyen miyokard tabakası kasılıp gevşeme işini tam olarak yapamaz.

5 Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Belirtileri: Nefes darlığı hastalığın ilk bulgusudur. Önceleri hareket etmekle oluşur ve hastanın istirahati ile geçer. Kardiyak astım (Cheyne stockes solunum) Ortopne( oturunca nefes darlığı olması, ayağı kalkınca düzelmesi) Yorgunluk, halsizlik, terleme, Kuru öksürük, Akciğer ödemi ve kiloda artma, Akciğer ödemine bağlı kanlı köpüklü balgam, Taşikardi (nabız sayısının dakikada 120 ‘nin üstüne çıkması) Parokiskmal dispne (nöbeti gece gelen nefes darlığı).

6 Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Yan Etkileri: En önemli yan etkisi kronik kalp yetmezliğidir. Akciğer ödemi ve aritmi meydana gelebilir İlaç zehirlenmesi olabilir.

7 Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Tanısı: Fizik muayene ve hastanın hikayesi de alınarak klinik bulgularla birlikte değerlendirilir. Laboratuvar tetkikleri, tam kan sayımı, sedimentasyon, kan lipitleri, BUN, PTZ, KZ (kanama zamanı) değerlendirilir.

8 Teleradyografi, sol ventrikül dilatasyonu görülebilir. Eforlu elektrokardiogram, en önemli semptomu dispne olan sol kalp yetmezliğinde oldukça önemli ve yeterli bilgiler verir. Anjiokardiyografi ve koroner arteriografi ile kalbin damarları; bilgisayarlı tomografi ile kalp kasının yapısı, kalbin büyüklüğü incelenebilir. Kalp kateterizasyonu ile yükselmiş olan basınçları ölçerek bilgi verir.

9 Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Tedavisi: Tedavinin, nedene yönelik olarak planlanması hastalığın seyri açısından önem taşır. Kalbin yükü azaltılır. Hastanın kilo vermesi sağlanır. Kolesterol ve tuz kısıtlayıcı diyetler verilir. Hasta ruhen ve bedenen hastalığın derecesine göre istirahate alınır. Hastadaki ağır dispneyi rahatlatmak amacıyla oksijen inhalasyon tedavisi uygulanır. Kalp glikozidleri (dijitaller), diüretik ilaçlar ve sakinleştiriciler verilir.

10 Nedeni kapak hastalıklarına ve damarlardaki darlığa bağlı yetmezliklerdeki tedavide ilaçlar etkinliğini bir süre devam ettirebilir, fakat kesin tedavi olarak cerrahi yolla kapak düzeltme ameliyatı veya yapay kapak ameliyatı ya da damar transplantasyonu uygulanır.


"SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları