Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG ).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG )."— Sunum transkripti:

1 Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG )

2 Kalbin elektriksel aktivitesinin özel kâğıtlara yazdırılma iş­lemine elektrokardiyografi (EKG) denil­mektedir. Kalbin elektriksel aktivitesi deri­ye yerleştirilen küçük metal diskler (elek­ trotlar) vasıtasıyla ölçülmektedir

3 EKG Neden Önemlidir ? EKG genellikle, göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda kalp krizi tanısını koyabilmek, düzenli veya düzensiz kalp ritim bozukluk­larını ortaya çıkarmak, efor testi sırasında kalbin elektriksel aktivitesini kay­detmek, kalbi etkileyebilecek değişik ilaç­ların etkinliklerini veya yan etkilerini ve mekanik aletlerin (kalıcı kalp pili vb) fonk­ siyonlarını değerlendirmek amacıyla yapıl­maktadır.

4 EKG T ESTI N ASıL Y APıLıR : Hastanın bel üstü bölgesi, el ve ayak bilekleri açılmalıdır. Eğer çorap varsa çıkarılmalı veya bilekler ortaya çıkarılacak biçimde sıyrılmalıdır. Elektrot diskleri kol­ lara, bacaklara ve göğsün ön yüzüne yerleş­ tirilmektedir.

5 EKG KAĞIDI EKG kağıdı, kenarı 1mm boyutunda 5 kiçük kareden oluşan ve kalın çizgilerle işaretlenmiş büyük karelerden oluşan bir kağıttır.kağıt ne şekilde olursa olsun üzerinde bulunan küçük ve büyük karelerin ölçüsü aynıdır.

6 EKG ÇEŞİTLERİ 1. Eforlu EKG:Efor testi, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG'nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla kayıt alınması olarak özetlenebilir. Kalp damar hastalıklarını araştırmada kullanılan testlerden biridir.

7 2. HOLTER EKG: insan kalbinin elektrik aktivitesini 1 gün boyunca veya daha uzun süreli bir şekilde kayıt altına alınması işlemidirHolter ekg kalp aritmesine ya da kalp aritmilerine yol açacak olan hastalıkların belirlenmesinde sık şekilde kullanılır.

8 EKG ELEKTROTLARıNıN BAĞLANMA YERLERI

9 EKG CİHAZININ BAKIMI VE TEMİZLİĞİ Temizlenme işleminden önce cihazın elektirik bağlantısı kesilmeli, kablo ve bağlantıları cihazdan arılmalıdır.Cihaz, hasta kablosu ve elektrotlar suyla temas ettirilmemelidir.Suyla ıslatılmış pamuklu bezle silinmelidir.Deterjan,eritici ve organik çözücüler kullanılmamalıdır.Hasta ile temas eden kısımların temizliğinde enfeksiyon riskine yönelik koruyucu tetbirler alınmalıdır

10 MESLEK ESASLARI PERFORMANS ÖDEVİ YASİN ÖZDEMİR 334 10/A


"Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG )." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları