Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektrik İşlerinde Güvenlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektrik İşlerinde Güvenlik"— Sunum transkripti:

1 Elektrik İşlerinde Güvenlik
BEKİR ÇETİN

2 25 V AC veya 60 V DC gerilimin üzeri ölümcül kazalara neden olabilir.
Elektrik Tehlikeleri Elektrik Öldürebilir. 25 V AC veya 60 V DC gerilimin üzeri ölümcül kazalara neden olabilir. Ölümle sonuçlanan kazaların çoğunluğu yerüstü ve yer altı elektrik kablolarına temastan kaynaklanmaktadır.

3 Kaza sonuçları Ölümle sonuçlanmayan kazalar ise ciddi ve sürekli kalan yaralarla sonuçlanmaktadır.

4 Kaza sonuçları Yalnızca elektriği kullanan kişiler risk altında olmamakta, kötü elektrik tesisatları veya arızalı ekipmanların sebep olduğu yangınlar diğer kişilerinde ölümüne veya yaralanmasına sebep olmaktadır.

5 Güvensiz Ortam

6 GÜVENSİZ ORTAM Elektrik tesisatının güvenli olmaması
Elektrik ekipmanının güvenli ve uygun seçilmemesi Elektrik ekipmanının aşırı derecede ısınması Elektrikli aletlerin kısa devre yapması Elektrikli aletlerin aşırı derecede yüklenmesi

7 Elektrik Tehlikeleri Elektrikten geçen en büyük tehlike vücuttan geçen elektrik akımının sebep olduğu elektrik şokudur. Vücuttan geçen elektrik akımının sonuçları: Çarpılma ( Bunlar elektrik akımı geçerken kasların istem dışı kasılmalarıdır), Kalbin durması, Elektrik akımının vücuda girdiği veya vücudu terk ettiği yerde dahili ve harici yanıklar.

8 Elektrik Şoku Tehlikeleri
Elektrik kaçağı olan bir yüzeye dokunmak, veya Bir arkın oluşması için elektrik kaçağı olan bir yüzeye yeterince yaklaşmak Elektrik akımının vucuttan geçmesine neden olur.

9 Elektrik Kaçağı Olan Yüzeylerin Önlenmesi
Bir çok elektrik şoku, elektrik kaçağı olmaması gereken yüzeylerde elektrik kaçağı olmasından kaynaklanmaktadır. Yanlış kablo bağlantıları Ekipman veya kablonun hasar görmesi Elektrikli aletlerin yalnış kullanılması

10 Elektrik Tesisatının Güvenli Seçimi
Elektrik tesisatı kanuni şartlara uygun olarak yetkili ve ehliyetli kişilere yaptırılmalıdır. Mevcut elektrik tesisatının düzenli bakımı yapılmalıdır. Yeterli elektrik prizi sağlanmalıdır. Prizlerin adaptör kullanılarak aşırı yüklenmesi yangına sebep olabilir. Topraklama yapılmalıdır.

11 Güvenli ve Uygun Elektrikli Ekipmanın Sağlanması
Çalışma ortamı için uygun olan elektrik ekipmanı seçilmelidir. Elektrikli aletlerin yerine alternatifleri araştırılıp kullanılmalıdır. Elektrikli ekipman alındığında emniyetli olup olmadığı kontrol edilmeli ve güvenli şartlarda muhafaza edilmelidir. Acil bir durumda elektriği kesmek için her bir sabit elektrikli makinenin yanına net bir şekilde tanımlanmış ve kolay ulaşılabilir elektrik düğmesi konmalıdır.

12 Güvenli ve Uygun Elektrikli Ekipmanın Sağlanması
Taşınabilir elektrikli ekipmanlar için acil bir durumda bağlantının kolaylıkla kesilebileceği soket çıkışları kullanılmalıdır. Kabloların zarar görmüş kısımları tümüyle değiştirilmelidir.

13 Güvenli ve Uygun Elektrikli Ekipmanın Sağlanması
Kabloları uzatmak için uygun bağlantılar kullanılmalıdır. Uçları açık birleştirilmeler yapılmamalıdır. Kullanım sırasında kolaylıkla zarar görebilecek aydınlatma lambası, vb. diğer ekipmanlar korunmalıdır. Kırıldıklarında elektrik şoku bulunmamalıdır. Parlayıcı / patlayıcı ve yanıcı maddelerin bulunduğu ortamlarda kıvılcım çıkarmayan elektrikli ekipmanlar kullanılmalıdır.

14 Aşırı Isınma Tehlikeleri
Isınma ile ilgili tedbirler: Kullanımda olmadıklarında elektrikli aletlerin düğmeleri kapatılmalıdır. Adaptör kullanılmamalıdır. Elektrikli aletlerin üstü kapatılmamalıdır. Önerilen dereceden daha yüksek sigorta kullanılmamalıdır. Yanıcı maddeler ısınabilir elektrikli aletlerin yanında depolanmamalıdır.

15 Kontrol ve Bakım Tehlikelerin önlenmesi için tüm elektrik tesisatının düzenli bakımı yapılmalıdır. Bakım programı uygun bir görsel kontrol sistemi ve gerektiğinde test etmeyi de kapsamalıdır. Denetimlerin sıklığı ekipmanın tipine, hangi sıklıkta ve hangi ortamda kullanıldığına bağlı olacaktır.

16 Kontrol ve Bakım Elektrikli ekipmanların görsel olarak kontrolü ile problemin farklı türleri tanımlanabilir. Fiziksel olarak hasarlı kasalar, Hasarlı veya bir fişe bağlı olmayan kablolar, Aşırı ısınmayı gösteren yanık işaretleri ve Bir arızayı işaret edebilen kıvılcımlar. Bu tarz görsel kontroller yapılmalıdır.

17 Kontrol ve Bakım Hasarlı ekipmanlar kullanımdan kaldırılmalı ve üzerine ‘Arızalı kullanmayınız’ uyarısı konulmalıdır. Tamir edilmedikçe ve ehliyetli bir kişi tarafından kullanım için onay verilmedikçe de kullanıma konulmamalıdır. Elektrikli aletlerin şu görsel olmayan belirtileri de kontrol edilmelidir. Aşırı ısınma Kıvılcım çıkarma Hasarlı ekipman rapor edilmeli ve yetkili bir kişi tarafından tamir edilmeden kullanılmamalıdır.

18 Elektrikli Ekipmanlarla İlgili Yönetim
Kuruluştaki tüm elektrikli ekipmanlar tanımlanmalıdır. Tüm elektrikli ekipmanların belli aralıklarla bakımını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Tüm ilgili personelin elektrik güvenliği ile ilgili İş Güvenliği materyalini bildiğinden emin olunmalıdır. Elektrikli ekipmanla yalnızca ehliyetli personelin çalışmasına izin verilmelidir. Elektrikli ekipmanların hasarlı olup olmadıkları zaman zaman kontrol edilmelidir.

19 Enerji Hatları Enerji hatlarında çalışanlar tehlikelerin bilincinde olmalı ve kişisel koruyucu donanım kullanılmalıdır. Vinçler, damperli kamyonlar, iş platformları, merdivenler vb. iletken ekipman Volt’a kadar olan hatlarda 3 m’ den fazla yaklaştırılmamalıdır.


"Elektrik İşlerinde Güvenlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları