Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ünite 11 bilgisayar ağları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ünite 11 bilgisayar ağları"— Sunum transkripti:

1 Ünite 11 bilgisayar ağları
Bilgisayar ağlarının kurulum nedeni bilgisayar ağlarının paylaşılması nedenidir.

2 Bilgisayar ağlarının kullanım amaçları , bilgi paylaşımı ve kaynak paylaşımıdır.
Zaman paylaşımlı sisteme göre kişisel bilgisayarların oluşturduğu ağların getirdiği avantajlar; Fiyat/performans oranının düşmesi Performansın korunması Güvenilirliğin artması Eklenebilir kaynaklar İşlem gücünün arttırılabilmesi

3 Bilgisayar ağı öğeleri
Bilgisayar ağı 4 temel öğelerden oluşur: İletim ortamı(fiziksel iletim) İletim yönetimi Bilgisayarın iletim ortamına ulaşmasını sağlayan bir arayüz donanımı Ağdaki diğer iş istasyonlarıyla veya cihazlarla bağlantı kuracak olan yazılım ( ağ iletim sistemi )

4 İletim ortamı ; ağ üzerinde yer alan bilgisayarlar arasında iletişim ortamı ya kablodur ya da havadır.Kablo olarak , bakır kablolar ya da fiberoptik kablolar kullanılabilir.İletim yöntemi iletim ortamı;bir bilgisayardan diğerine mesajın nasıl gönderildiğidir. Bakır kablo ortamı kullanıldığında iletim yöntemi elektrik sinyalleri biçiminde gerçekleştirilir.Kablonun bir ucundan iletilen sinyal diğer ucuna iletilene kadar yavaşlar.

5 Fiberoptik kablo bir ucundan diğerine çok az kayıpla ışık iletebilen insan saç telinden çok daha ince cam tellerdir. İletim yöntemi olarak ışık demetleri kullanılır.Fiber optik kabloların en önemli özelliği uzun mesafeler arasında çok hızda iletişime izin verebilmektedir.Dünyadaki bütün telefon ve iletişim şebekleri bunlardır.

6                                                                                   

7 Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable)
Günümüzde en yaygın kullanılan ağ kablosu tipi birbirine dolanmış çiftler halinde, telefon kablosuna benzer yapıdaki kablodur.

8                                                                                                                              

9 Kablosuz iletişim Kablosuz iletişimde iletişim ortamı havadır. İletişim yöntemi , insan gözünün algılayamayacağı bir renk olan kızılötesi ışık , lazer ışınları veya radyo dalgaları olabilir.Sağladığı kolaylıklara rağmen iletişim hızları bakır ve fiber optik kablolarla sağlanır.

10 Ağ arayüz donanımı Bir bilgisayardan diğerine gönderilen mesajları iletim ortamına aktaran ve iletim ortamından gelen sinyalleri değerlendirecek ağ işletim sisteminin anlayabileceği komutlar haline getiren donanım öğelerine ağ arayüz donanımı adı verilir.Bunlara ağ kartı da denir.Bilgisayar telefon şebekesi ….. Modem..

11 Ağ işletim sistemi Bilgisayarın diğer bilgisayarlardaki kaynaklara ulaşmalarını sağlamak için işletim sisteminin özelliklerine yeni özellikler ekleyen bir yazılıma ihtiyaç duyulur.Bu tür yazılımlara ağ işletim sistemi adı verilir.Bu bilgisayarların ağ ile etkileşime girmesine ….

12 Ağ işletim sistemleri bir kullanıcı adı ve şifresi üzerinden ağda bulunan kaynaklara belirli bir süre için ulaşılabilir.Bu süreye oturum denir.

13 Ağa bağlı olan bilgisayarlar , kaynaklar,kullanıcıların isimleri ve şifreleri gibi bilgiler genellikle tek bir bilgisayarda tutulur.Bu bilgisayarlara ….. denir.

14 Bir bilgisayar ağındaki hız , ağ üzerindeki bir bilgisayarın bir saniyede ne kadar bilgi aktarabildiğidir.Ağ hızları genellikle magabit/saniye (mbps)??? Cinsinden ölçülür. Sınavda çıkabilir

15 AĞ TÜRLERİ Yerel alan ağları (yaa)- Local area network ( lan )
Geniş alan ağları (GAA) – wide area network (WAM)

16 Yerel alan ağları: Bu ağ yapısında bulunan bilgisayarlar göreceli olarak dar bir coğrafi alanda toplanmıştır.Bir binada okulda, evde , bir işletme içerisinde , bir laboratuvarda oluşur. YAA genel olarak Ethernet ve Andaç Halka olarak kullanılır.

17 Ethernet ağ kartları girilecek mesajı elektriksel sinyallere çevirerek kabloya aktarır karşı tarafta sinyali mesaj haline dönüştürme işlemi de ethernet ağ kartıyla gerçekleştirilir. Andaç :ağ işletim sistemi tarafında halka etrafında döndürülen özel bir mesajdır.yoğun iletişim ortamında andaç halka teknolojisi ethernet e göre daha iyi performans verir.

18 Geniş alan ağları: yerel alan ağlarına göre daha geniş coğrafi alanlara sahip bilgisayar ağlarıdır.
Bir şehirdeki , bir ülkedeki ya da bir kıtadaki ağ yapısı örnek olarak verilebilir.internet geniş alan ağıdır.

19 Geniş alan ağları birden fazla yerel alan ağlarında oluşur.
Mesajları yerine ulaştırırken , bu geçiş noktalarının iyi bir şekilde yönlendirme yapmaları gerekir . Bu işlevi gerçekleştiren özel amaçlı bilgisayar sistemlerine yönlendirici adı verilir.

20

21


"Ünite 11 bilgisayar ağları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları