Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
Donanım ve Yazılım Ne Demektir? Dış Donanım ve Çevre Birimleri Sistem Birimi ve İç Donanım Birimleri Bilgisayar Yazılımları Aliye Pozcu Ortaokulu

2 Donanım ve Yazılım Ne Demektir?

3 Donanım ve Yazılım Ne Demektir?
Bir bilgisayarı meydana getiren ve elle tutulup gözle görülebilen bütün fiziksel parçalarına denir. Bir bilgisayarda belirli görevleri yerine getirmek için yazılmış her türlü komut dizisi ve programa denir.

4 Temel Donanım Birimleri

5 Donanım Birimleri? Dış Donanım İç Donanım
Bilgisayar kasası dışında kalan ve genellikle yardımcı görevler için kullanılan çevre birimlerine denir. Bilgisayarın sistem birimi olarak ta adlandırılan bilgisayar kasası içinde yer alan bütün parçalarına denir.

6 Dış Donanım ve Çevre Birimleri
Bu bölümde bilgisayar sisteminin doğrudan bir parçası olmayan, ancak daha sonradan çeşitli portlar ve kablolar vasıtasıyla bilgisayar sistemine bağlanan çevre birimlerini inceleyeceğiz.

7 Klavye (Keyboard) Bilgisayar tarihinin en eski donanım parçalarından biri olan klavye, bilgisayarda yazı yazmak ve kısayol özelliklerini uygulamak için kullanılır. Ülkemizde alfabetik harflerinin yerleşim yerine göre Q ve F Klavye olmak üzere 2 türü vardır. Kablolu ve kablosuz olarak bilgisayara bağlanabilir.

8 Fare (Mouse) İmleç diye adlandırılan ok işaretini ekranda hareket ettirerek istenen komutları bilgisayara vermek ve bilgisayarı yönetmek için kullanılır. Üzerinde yer alan sağ ve sol tuşları aracılığıyla farklı işlemler yapmak için kullanılır. Mekanik ve Optik/Lazer fareler olmak üzere 2 türü vardır.

9 Klavye - Fare Bağlantıları
Bilgisayar kasasına kablolu olarak bağlanan klavye ve fareler USB ve PS/2 olmak üzere 2 türlü bağlanabilir.

10 Ekran (Monitör) Bilgisayar içerisinde gerçekleştirilen işlemlerin sonuçlarını görüntü olarak kullanıcıya aktarmak için kullanılır. Yapılarına göre CRT(Tüplü), LCD ve LED olmak üzere 3 türü vardır.

11 Ekran Bağlantıları ve Temel Kavramlar
Monitörler ekran kartlarının çıkışına D-SUB, HDMI ya da DVI çıkışı olarak bağlanır. Çözünürlük: Ekranların görüntüleri gösterirken kullanacağı nokta sayısını gösterir. Piksel adı verilen bu noktalar ne kadar fazla olursa görüntü o kadar kaliteli ve ayrıntılı demektir. Ekran Boyutu: Bilgisayar ekranının çapraz olarak bir köşeden diğer köşeye uzunluğunu ifade eder. İnç(“) ile ifade edilir ve 1 inç 2,54 cm’ye eşittir.

12 Ekran Bağlantıları ve Temel Kavramlar
En/Boy Oranı: Ekranın genişlik ve yükseklik oranını gösterip genellikle 4x3 ve katları şeklindedir. Ölü Pikseller: Görüntü değiştiği halde ekranda rengi değişmeyen ve çoğunlukla siyah kalan noktaları ifade eder. Tepki Süresi: Ekranda yer alan herhangi bir pikselin istenilen rengi alması için geçen süreyi ifade eder.

13 Projeksiyon Cihazları
Bilgisayar veya televizyon ekranındaki görüntüyü daha da büyüterek perde ya da düz bir zemine yansıtan görüntüleme cihazlarıdır. Projeksiyon cihazları LCD, LED ve DLP olmak üzere 3 farklı yapıya sahiptir. Perdedeki görüntüyü oluşturmak için kullanılan ışık kaynağı yüksek güçlü bir lambadan oluşur. Bu lambanın gücü ve ömrü seçim için önemlidir.

14 Yazıcı (Printer) Bilgisayarda hazırladığımız yazı, tablo, grafik, şekil, resim vb. içerikleri kağıt üzerine yazdırmak için kullanılan cihazlardır.

15 Yazıcı (Printer) Çeşitleri
Siyah-Beyaz ya da renkli olarak kullanılabilen yazıcıların Mürekkep Püskürtmeli, Lazer ve Nokta Vuruşlu olmak üzere 3 türü vardır. Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Nokta Vuruşlu Yazıcılar Lazer Yazıcılar

16 Tarayıcı (Scanner) Kitap, dergi, gazete ve fotoğraf gibi dokümanlarda bulunan siyah-beyaz ya da renkli yazı ve resimleri bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan cihazlardır. Elle Kağıt Beslemeli Tarayıcı Otomatik Kağıt Beslemeli Tarayıcı

17 Diğer Dış Donanım Ürünleri
Kamera ve Görüntüleme Ses Ürünleri Depolama Ürünleri Oyun Kumandaları

18 SON


"BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları