MİKRO ROBOT KOLU SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
JOMINY DENEYİ.
Advertisements

AŞINMA.
LAZER KAYNAĞIN AVANTAJLARI  Aynı ve farklı metaller kaynatılabilir,  Kaynakta ısı dar bir alanda yoğunlaştığı için malzemede atıklık en az seviyeye inmektedir,
Atomik Force Mikroskobu
Gömülü Sistemler İçin Kullanıcı Ara Yüzü Tasarımı
AKIŞ ÖLÇMELERİ VE GÖRÜNTÜLEME
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
LAMİNER FLOW (LAF) VE BİYOGÜVENLİK KABİNİ SEÇİM KRİTERLERİ
III- Deneysel Çalışmalar IV-Sonuçlar ve Değerlendirme
MİKROKOSMOSTAN MAKROKOSMOSA SEYAHAT
VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknolojinin Etkilediği Alanlar Nanoteknoloji
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
HİDROLİK 2. HAFTA HİDROSTATİK. Durgun halde bulunan sıvıların yerçekiminden ve diğer ivmelerden doğan basınçları ve kuvvetleriyle uğraşır (Denge halindeki.
KOROZYONDAN KORUNMA.
PROJEKSİYON MAKİNESİVE PROJEKSİYON MONİTÖRLER
Endüstriyel Otomasyon Dr. Kadir ERKAN Mekatronik Mühendisliği Bölümü Bahar : 2013 Endüstriyel Otomasyon.
PNÖMATİK KAS (FLUIDIC MUSCLE).
Test Sistemleri.
MIKNATISLAR.
PREFABRİK SARNIÇ İZMİR YÖNDER KOLEJİ. AMAÇ VE HEDEF Prefabrik su sarnıcı projesi tarım ve yerleşim alanlarında su ihtiyacının ekolojik dengeyi bozmadan,
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
PROJENİN ADI “Doğrusal Konumlandırıcılar” için Profesyonel Kontrol Ara yüz Tasarımı ve İmalatı.
Bir mıknatısın çekim alanıdır. Yeryüzü üzerinde mıknatıs özelliği gösteren birçok madde olduğundan yerin bir magnetik alanı vardır. Bunu en doğru.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
1. Spektroskopi ve Mikroskopi ile Yüzey Analizi
METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
S.ÇETİNKAYA, F.BAYANSAL, H.M.ÇAKMAK, H.A.ÇETİNKARA Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Hatay/Türkiye 1 Türk Fizik Derneği.
GEOMETRİK OPTİK.
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
SIVI METAL GİRİŞİ İÇİN YOLLUK.
VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme.
Disiplinler Arası Bitirme Projesi
Engin Kaya Kontrol Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
Engin Kaya Kontrol Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi
DOKU İSKELESİ OLUŞTURULMASINDA MAKRO ve MİKRO FABRİKASYON
H. K. KAPLAN, S. SARSICI, S. K. AKAY*
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Tek ve İki Boyutta Hareket
Sıcaklık ve İletkenlik
SABİT DİSKLER.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.B.2. Bilgisayar Destekli Tasarım.
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ.
HİDROLİK SUNUM 7 KAVİTASYON.
28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İp sayısı arttıkça kuvvet azalır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BOYAHANE TOZ BOYA EĞİTİM SUNUMU
Günlük hayatta işimizi kolaylaştıran aletlere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük.
Güneş Enerji Santralleri için Otonom Fotovoltaik Panel
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ İLE YÜZEY ANALİZİ
Sunum transkripti:

MİKRO ROBOT KOLU SİSTEMİ Akışkan Ortamındaki Mikro Robotun Temassız Manipülasyonu Ayşe İlginoğlu, Rahmetullah Varol, Yusuf Kahraman, Kadir Erkan ve Hüseyin Üvet Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Yıldız, İstanbul, 34349, Türkiye Bu çalışma TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nın 113E584 numaralı projesi ile desteklenmiştir. MİKRO ROBOT KOLU SİSTEMİ Motivasyon Sisteme Giriş Projede mikro-robot kolunun Lab-on-a-chip sistemler için literatürde ilk defa manyetik alanda, buoyant kuvvetinin etkisini kullanılarak hareket ettirilmesi amaçlanmaktadır. Mikro-robot kolu buoyant kuvveti ile sıvı içinde sağlayacağı levitasyon sayesinde havada tutularak sürtünmemin azaltılması ve bu sayede yüksek hassasiyette hareket elde edilmesi hedeflenmektedir.. Manyetik alan etkisi Buoyant kuvveti etkisi Temassız manipülasyon tekniği Mikro-nano seviyede objelerin hareketi Tek hücre analizlerinde kullanılabilecek bir mikro robot kolu imalatı DİZAY, SİMÜLASYON VE ÜRETİM Dizayn ve Simülasyon Çalışmaları Üretim Çalışmaları 100 µm boyutuna kadar hücreleri veya partikülleri manipüle edecek şekilde tasarlanmıştır. CNC ile işleme sırasında denge sağlamak amacıyla metal zemine yapıştırıcı ile sabitlenen polimer malzemenin işlenerek mikro-robot kola dönüştükten sonra çekilen ayrıntılı görüntüleri bulunmaktadır. Akımsız nikel kaplama işlemi sonrasında polimer mikro robot koluna ait ön ve arka yüzeyden elde edilen görüntüler MANİPÜLASYON TEKNİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ Manyetik Alanla Manipülasyon Deney Düzeneği Elektromıknatısla Geliştirilen Deney Düzeneği Mikro-robot kolunun sekli ve deney düzeneği. Bu manyetik alan kuvveti ile mikroakışkan-çip içerisinde robot kolu manyetik kuvvetin etkisi ile hareket ettirilmiştir. COMSOL modeli ile farklı akım değerleri için robot-mıknatıs arası mesafeye karşılık elde edilen manyetik kuvvet değerleri. Mesafe arttıkça manyetik kuvvetin logaritmik bir karakteristik ile azaldığı görülmektedir. Mikro robot mıknatısı, aralarında 6.97 mm mesafe olacak şekilde geriden takip etmektedir. Bu mesafe ölü bölge olarak adlandırılır. Elektro mıknatısa gönderilen kontrol sinyaline karşılık, robotun lazer sensöründen okunan yüksekliğinin grafiği. Robot üst yüzeydeyken, 0.48A değerlerine ulaşıldığında çok hızlı bir şekilde aşağı inmektedir. Alt yüzeye indikten sonra ise 0.13A değerlerine geri dönüldüğünde yine hızlı bir şekilde üste çıkmaktadır. Bu yüzden robotun hareketine oldukça hızlı yanıt verebilen bir kontrol mekanizmasının geliştirilmesi gerekmektedir.