Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ

2 Taşlama İşleminin Tanımı:
Belirli bir formda imal edilmiş sert aşındırıcı taneler içeren kesici(Zımpara taşı) ile iş parçası üzerinden çok noktadan talaş kaldırma işlemidir. Talaş kaldırma (Taşlama) esnasında zımpara taşı kendi ekseni etrafında oldukça yüksek devirlerde dönme hareketi yapar. Kesme işlemi zımpara taşı ile iş parçası arasındaki sürtünmenin bir sonucu olarak meydana gelir.

3 Taşlama Tezgahı

4

5

6

7 Silindirik Taşlama

8

9 Merkez Taşlama

10

11 Zımpara= % 54 Zımpara Tanesi
% 26 Birleştirme Maddesi %20 Boşluk

12 Doğal aşındırıcılar: Korund Doğal Elmas (15) Kuvars (8) Yapay aşındırıcılar: Silisyum karbid (13) Alüminyum oksit (12) Berilyum oksit Yapay elmas

13

14

15

16 Polisaj

17 METALLERİN YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ
YÜZEYE UYGULANAN İŞLEM KAREKÖK PÜRÜZLÜLÜK ARALIĞI 3 (mikron) KUMLANMIŞ DÖVÜLMÜŞ HADDELENMİŞ ÇEKİLMİŞ SOĞUK DÖKÜM ELDE İŞLENMİŞ İŞLENMİŞ & TORNALANMIŞ SİLİNDİR İŞLENMİŞ MATKAPLA DELİNMİŞ ZEMİN İŞLENMİŞ SİLİNDİRİK ŞEKİL İŞLENMİŞ BİLEYLENMİŞ POLİSAJLANMIŞ (CİLALANMIŞ) SÜPER İŞLENMİŞ

18 İmalattan çıkmış metallerin yüzeylerinde çapaklar, kalıp artıkları ve tırtıklar olabilir.
Kaplamadan önce parçalar bunlardan arındırılmalıdırlar. Aksi taktirde kaplama kalitesindeki yan etkileri büyük olur. Yüzey polisajla temizlenmelidir. Polisaj işlemi manuel, otomatik ya da mekanik olarak yapılabilir.

19 Polisaj ve parlatma, aşındırma olarak bilinen işlemin yüzey pürüzsüzleştirme
için kullanılan kısmıdır. Polisaj, çıplak gözle görünemeyecek kadar küçük çizgiler kalıncaya kadar malzeme yüzeyinin aşındırıcı tozlarla çizilmesidir. Çizilme işlemi tekerleklere yapıştırılmış aşındırıcı parçalarla sağlanır. Günümüzde polisaj işlemi için şeritler kullanılmaktadır. Şeritler yüzeyden bir miktar malzemeyi aşındırarak alırlar. Polisaj işlemi için kullanılan bu tekerlekler piyasada polisaj kesici olarak adlandırılırlar.

20

21 PARLATMA : Parlatmayı polisajlanmış yüzeye ayna parlaklığı seviyesinde düzgünlük ve görünüme getirme işlemi olarak tanımlayabiliriz. Çok iyi aşındırıcıyla kaplanmış esnek tekerlerin uyguladığı ısı ve basınçla parlatma yapılır. Parlatma ya da piyasa adıyla ‘fırça’ işleminde aşındırıcı toz yoktur. Tekere sadece cila sürülür. Parlatma da kendi içinde iki kısımda incelenebilir. Yağlı keçeden gelen malzeme ilk önce ‘kesici’ denen cila ile işlenir. Burada parça yüzey çiziklerinden arındırılır. Daha sonra parlatma cilası ile yüzey ayna parlaklığına getirilir. Bu polisajın son işlemidir.


"EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları