Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sensörler Ders3 Aslı Ergün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sensörler Ders3 Aslı Ergün."— Sunum transkripti:

1 Sensörler Ders3 Aslı Ergün

2 Ultrasonik Mesafe Sensörleri
Uzaklık ölçümü, endüstriyel sistemlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Gerekli olduğu yerler: - Çeşitli robotik uygulamalarda - Hırsız alarm devrelerinde - Endüstriyel kontrol sistemlerinde - Görme engelliler için geliştirilen cihazlarda - Park sensörlerinde - Mini insansız hava araçlarında Uzaklık ölçümünde en çok Ultrasonik (US) ve İnfrared IR) sensörler kullanılmaktadır.

3 Kullanım Alanları

4 US Çalışma Prensibi Ultrasonik ses dalgaları 20 kHz ile 500 kHz arasında frekanslara sahip ses dalgalarıdır. Bizim duyabildiğimiz 300 Hz Hz bandının üzerindedirler. Ultrasonik sensörler ultrasonik ses dalgaları yayan ve bunların engellere çarpıp geri dönmesine kadar geçen süreyi hesaplayarak aradaki uzaklığı belirleyebilen sensörlerdir.

5 Ultrasonik Sensör US sensörler, güvenilir performanslarından dolayı hassas ölçüm gerektiren ölçümlerde ve yansımaların çok olduğu problemli ortamlarda kullanılabilir. Cismin renginden, saydamlığından, ortam gürültüsünden, tozlu atmosferik koşullardan etkilenmez. Temassız uzaklık ölçümü sağlar. Geniş algılama aralığına sahiptir. Özellikle ses yansıtma özelliği yüksek maddelerde, örneğin; katılarda, sıvılarda ve granül malzemelerde etkin olarak kullanılır.

6 Doğru Ölçümleme

7 Sinyal ile Mesafe Hesaplamaları
X = V x t (ses hızı 340m/sn) cm/ us (340000/ =1/29) olarak bulunur X=t/29 olarak bulunur. (Ses gidip-geldiği için 2 ile çarpılır.) X=t/58 (29*2=58)

8

9


"Sensörler Ders3 Aslı Ergün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları