Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

28 N/mm2 (oda sıcaklığında)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "28 N/mm2 (oda sıcaklığında)"— Sunum transkripti:

1 28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
Problem 1 GGG-40 tan yapılmış olan bir kol d=15 mm çaplı muyluya yapıştırma bağlantısı ile bağlanacaktır. Yapıştırıcı olarak soğuk yapıştırıcılardan Araldit AW 116 seçilmiştir.İletilecek moment 70 Nm. ise emniyet katsayısı s= 4 için bindirme uzunluğu ne olmalıdır. Araldit AW 116 için kesme gerilmesi 28 N/mm2 (oda sıcaklığında)

2 Problem 2 Bir disk kaplinin balataları(1), diske (2) Metallon E 2701 yapıştırıcı ile yapıştırılmıştır. İşletme sıcaklığı 50C’tır. Balatalarda p= 4 N/mm2 değerinde bir yüzey basıncı oluşmaktadır. Sürtünme katsayısı =0,4’tür. Yapıştırma bağlantısının mukavemeti emniyet katsayısı 4 için yeterlimidir?. Metallon E 2701 için kayma gerilmesi (30 N/mm2 55C işletme sıcaklığında) ‘’50 C için veri yok ancak sıcaklık arttıkça kayma gerilmesi düşeceğine göre alınan değer bu sıcaklıktada emniyetli olacaktır’’ Balatayı disk yüzeyine bastıran normal kuvvet: Balatayı disk yüzeyinden (yapıştırıcıdan) ayırmaya çalışan kuvvet disk yüzeyine paralel olan sürtünme kuvvetidir.

3 Yapıştırıcı alanı balata alanına eşittir
Yapıştırıcı alanı balata alanına eşittir. Bu alanda oluşan gerilme kontrol edilir. olduğundan emniyetlidir.

4 Problem 3 Şekilde gösterilen kol sert (gümüş) lehim ile d çaplı mile bağlanmıştır. F= 2500 N kuvvet etkisi altındaki bağlantıda lehimin bindirme uzunluğu l=10 mm , lehim =200 N/mm2 ve emniyet katsayısı s=4 olması istendiğine göre şekildeki yükleme durumunun gerçekleştirilebilmesi için d çapı ne olmalıdır. İletilen moment M=F.200= 2500 N. 200 mm =500 Nm. Bu moment ile d çaplı milin etrafındaki lehim kaymaya zorlanacaktır. Lehimde oluşacak kayma gerilmesi yardımı ile d bulunur. bulunur

5 Problem 4 Dış çapları Da =10 mm ve et kalınlıkları s=1 mm olan iki adet boru alın alına getirilerek üçüncü bir boru yardımı ile lehimlenerek birleştirilmişlerdir. Boru malzemesinin akma sınırı Ak=240 N/mm2 ve emniyet katsayısı 1,5 olduğuna göre Boruların taşıyabileceği en büyük kuvveti bulunuz. En büyük kuvveti taşıyabilmesi için lehim bağlantısının bindirme uzunluğunu bulunuz (Lehim için em=16 N/mm2 alınacaktır). a)Boru kesitinde oluşan çekme gerilmesi: Buradan F= 4523,9 N bulunur. b) .D çevresine yapılmış olan lehimin bu kuvveti taşıyabilmesi için gerekli L uzunluğu kayma gerilmesi bağıntısından bulunur. olmalıdır.

6 Problem 5 Şekilde görüldüğü gibi iki parçayı birbirine yapıştırma bağlantısı ile birleştirmek için parçaların üstüne genişlikleri b ve uzunlukları l olan iki eşit parça yapıştırılmaktadır. A ve B parçalarının yapıştırma uzunlukları eşit olup lü ‘dür. Yapıştırıcı için izin verilen kesme gerilmesi =10 N/mm2 dir. F=5200 N ve b=20 mm olduğuna göre yapıştırma bağlantısının bindirme uzunluğu ne olmalıdır.

7 Problem 6 Eksenel yönde F kuvveti ile zorlanan iki boru üzerlerine bir burç geçirilerek şekildeki gibi yapıştırılmıştır. Yükleme ile boru kesitinde oluşan gerilme =150 N/mm2 , boruların dış çapı 10 mm ve et kalınlığı s=1 mm dir. Yapıştırıcı için izin verilen gerilme müs=10 N/mm2 olduğuna göre Borulara etki eden F kuvveti nedir? b) Bu kuvveti taşıyabilmesi için yapıştırıcı bağlantısının bindirme uzunluğu ne olmalıdır? a) b)

8 Ödev 1 St malzemeden yapılmış olan d=63 mm çaplı et kalınlığı (s) 3 mm olan bir borunun uç kısmına kapak yumuşak lehim ile kapatılmıştır. Boru içindeki su basıncı p=4 bar seviyesine çıkmaktadır. Lehim kayma mukavemeti  =40 N/mm2 olduğuna göre emniyet katsayısı 6 için bağlantının uygun olup olmadığını kontrol ediniz.

9 1. Problem

10


"28 N/mm2 (oda sıcaklığında)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları