Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sıcaklık ve İletkenlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sıcaklık ve İletkenlik"— Sunum transkripti:

1 Sıcaklık ve İletkenlik
ISI TRANSFERİ MEKANİZMALARI Sıcaklık ve İletkenlik

2 Isı İletimi Nedir ? Isıyı insanlığı yararlı şekilde kullanmak için elde ettikten sonra kullanma yerine iletmek gereklidir. Bunun birçok yolu vardır. Yalnız ısı iletimi usullerinde kayıpların az olmasına çalışılır. Cisimler, ısıyı bir yerden başka bir yere iletme bakımından çok çeşitlilik gösterirler. Madenler ısıyı iyi iletirler. Buna karşılık, hava kötü iletkendir. Dolayısıyla, içinde hava bulunan cisimler de kötü iletkendirler. Böylece, cisimler 1) İletken, 2) Kötü iletken, 3) Yalıtkan olmak üzere çeşitli bölümlere ayrılırlar. Bazen ısının iletilmesi, bazen de dışarıya verilmeyip korunması istenir. Duruma göre ya iletken, ya yalıtkan bir cisim kullanılır. Evlerin, iş yeklerinin, fabrikaların ısıtılmasında, soğutulmasında ısı iletiminin önemli bir payı vardır. Bu bakımdan ısının iletim kanunları araştırılmıştır.

3 Isının cisimlerin içinden, ya da bir cisimden başka bir cisme geçişi üç yolla olur. Bunlar
Kondüksiyon ( iletken ) Konveksiyon ( Çevirim ) Işınım ( Radyasyon )

4 KONDÜKSİYON Doğrudan temas ile ısı transferidir.
Yoğunluk arttıkça kondüksiyon artar . Akışkanların (özellikle gazlar) termal iletkenlikleri oldukça düşüktür. Metalik bağla bağlı malzemelerin iletkenlikleri iyonik ve kovalent bağlı malzemelere göre çok daha yüksektir.

5 .

6 . Isı iletiminde cismin ısı geçiren bir cisim olması gereklidir. Ya cismin bir parçası ısı kaynağına değer, ya da cisim sıcak başka bir cisme değer. Bu durumda ısı cismin soğuk yerlerine de yayılır. Örneğin ; Bu çeşit ısı iletimini soba içine sokulan bir demir çubuğun öbür ucunun ısınmasiyle görürüz. Olayın açıklanmasında moleküllerden yararlanılır. Sobaya sokulan uçtaki moleküllerin hareketi şiddetlenir. Bu moleküller yanlarındaki moleküllere çarparak onların titreşimini de artırırlar. Böylece çubuğun öteki ucu ısınır.

7 KONVEKSİYON Katı bir yüzey ile bir akışkan (sıvı veya gaz) arasındaki ısı transferi konveksiyon mekanizması ile meydana gelir. Sıvının içindeki sıcaklık farkı, yoğunluk farkına sebep olur. Bu yoğunluk farkından dolayı sıcak olan sıvı ile nisbeten soğuk olan sıvı yer değiştirir ve bu sayede sıcak olan kısımlarda soğur.

8 .

9

10 .

11

12 IŞINIM (RADYASYON) 0 oK sıcaklığının üzerinde bir sıcaklığa sahip her nesne çevresine bir miktar enerji yayar. Bu yayılan enerji mikron arası dalga boyuna sahip elektromanyetik dalgalar şeklinde yayılırlar. Transfer için herhangi ortama gerek yoktur, ışınım mükemmel vakum ortamında bile gerçekleşebilir.

13

14

15

16

17

18 Bizi Dinlediğiniz için
. Semih KAYNAK Mehmet BOZ Zafer BOZARSLAN İbrahim ÖZEMİŞ Bizi Dinlediğiniz için Teşekkürler…


"Sıcaklık ve İletkenlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları