Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DR. NAHİDE GÖKÇE ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD.
Advertisements

Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
AKRAN İLİŞKİLERİNDE SOSYAL STATÜ
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
KROMOZOMLAR & GENLER ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 1.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
Gebelikte Kullanılan Antibiyotikler Çocuklarda Otitis Media ve Ventilasyon Tüpü Riskini Arttırır Dr. Sencer Kaya KTÜ Aile Hekimliği AD 07/02/2017.
1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
TAM SAYILAR.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Metabolizma Hastalıkları
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye.
Karşılaştırmalı Eğitim
Prof. Dr. Özgür Erdur- Baker,
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
İK MAKALESİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Araş.Gör.Dr.Hatice ALKAYA KOL KTÜ Aile Hekimliği AD
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Hücrelerde sinyal iletimi
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
Sunum transkripti:

Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki 1.Dr Özgür Yılmaz 2. Dr Muzaffer Temur Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

Amaç Sistatin süper ailesinin üyesi olan Fetuin-A, bir sistein proteaz inhibitörüdür. Fetuin-A, karaciğerde sentezlenen ve kan dolaşımına salınan bir glikoproteindir; merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler sistem ve metabolizma üzerinde birçok etkiye sahiptir. Fetuin-A insülin reseptör tirozin kinaz aktivitesini inhibe eder ve bu molekül insülin direncine neden olur. Tirozin kinazın ise insülin direnci üzerindeki önemli etkisi olduğu bilinmektedir.

Serum fetuin-A'nın, gebelik boyunca ve gebeliğin haftasına göre arttığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Fetuin-A'nın serum insülin direnciyle ilgili bazı inflamatuar moleküller ile karşılaştırılması Gestasyonel yaşa uygun sağlıklı gebelerde ve gestasyonel diyabet ile komplike olan gebelerde, Fetuin-A ile insülin duyarlılığı olarak tanımlanan kantitatif insülin duyarlılık kontrol indeksi (QUICKI) arasındaki ilişkiyi analiz etmek ve GDM patogenezindeki olası yerini incelemek amaçlanmıştır.

Metod GDM li gebeler ve sağlıklı gebelerde 24. ve 28. gebelik haftaları arasında serum fetuin A düzeyleri ve hs-CRP, IL 6, TNF alfa seviyeleri eliza yöntemi ile ölçüldü. Bu çalışmada, diğer çalışmalardan farklı olarak kontrol grubu olarak gebe olmayan sağlıklı yaştaki kadınlarda Fetuin A düzeyleri de araştırıldı.

Bulgular Diyabetik gebelerde CRP, fetuin A, TNF, IL-6 değerleri gebe kontrol grubuna ve gebe olmayan kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p ˂ 0.05). CRP, fetuin 2, TNF, IL-6 değerleri, diyabetik olmayan gebelerde gebe olmayan grupla karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti.

Tartışma ve Sonuç Fetuin A, sistatin ailesinden bir proteinaz inhibitörüdür ve doğal bir insülin reseptörü inhibitörüdür. Stefan ve arkadaşları, Fetuin A'nın açlık insülin seviyeleri ile pozitif korelasyon gösterdiğini ve insülin duyarlılığı ile negatif korelasyona sahip olduğunu bulmuşlardır.

Fetuin A, inflamatuar sitokinler gibi tirozin kinaz ve insülin reseptör substrat protein (IRS-1) üzerinde bir etkiye sahip olduğu için, Fetuin A, gestasyonel diyabet ve bu inflamatuar kaskad oluşumunda rol oynayabilir.

Sonuç olarak, , fetuin-A Gestasyonel diyabetli hastalarda kontrol guruplarına göre yüksek bulunmuştur. Fetuin A, Normal gebelik ve gebelik haftasında insülin direncinde rol oynayabilir. Yüksek Fetuin A seviyeleri gestasyonel diyabet için bir risk faktörü olabilir. Fetuin A nın insülin direnci pato fizyolojisindeki olası rolü için bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.

Teşekkürler.......