Avrupa Birliği ile Müzakereler Kapsamında Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Advertisements

1 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye - Avrupa Birliği Katılım Müzakerelerine Genel Bakış Almula Türedi AB İşleri Uzmanı Katılım Politikası Başkanlığı.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İSTATİSTİKLERİMİZ ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN MU? Alper GÜCÜMENGİL Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Projeler Grup Sorumlusu.
1 Rekabet Hukuku ve Türkiye Uygulaması MÜSİAD İstanbul - 12 Ocak 2015 Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI REKABET KURUMU BAŞKANI.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
Fikri haklar nedir Fikri hak fikir ürünlerini koruyan haklara verilen genel addır.Bu ürünler insan zekası ile ortaya çıkan edebiyat ve sanat eserleri.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ERASMUS+ SPOR DESTEKLERİ. SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ.
Vergi Mükellefinin Haklarını Koruma Derneği ("MÜHAK") Türkiye XIII. Vergi Kongresi (8-9 Nisan 2016) Sunumu "Ülkemizde Mükellef Hukukunun Gelişmesi İçin.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 13 ŞUBAT 2009.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Fatma ÖZYURT DEMİR Avrupa Birliği Bakanlığı
Avrupa Birliği (AB) Katılım Müzakereleri
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
in the Scope of The New Industial Property Law
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
E-DEVLET AŞKIN KAYA
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
ADR KONVANSİYONU
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI VİZYON
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
PROJE YÖNETİM OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Terör Suçları ve Türkiye
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TUTUM BELGESİ 1.Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalığı arttırmak amacıyla çalışmalar yapmak,   2.“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dersinin aynı.
ÜGD TEBLİĞLERİ ve TAREKS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Avukat Barkın Gültekin
PROJE YÖNETİM OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği ile Müzakereler Kapsamında Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı Filiz BİLGİN KAYMAZ Avrupa Birliği Bakanlığı Tek Pazar ve Rekabet Başkanlığı AB İşleri Uzmanı 11 Nisan 2017 Adana

Sunumun İçeriği Avrupa Birliği’nde Fikri Mülkiyet Hakları Koruması Türkiye’de Fikri Mülkiyet Hakları Koruması Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı Müzakereleri Fasıl Kapsamında Yürütülen Çalışmalar AB Fonları ile Yürütülen Projeler

AB’de Fikri Mülkiyet Hakları Koruması Tek Pazar kurma hedefi Ulusal düzenlemeleri uyumlaştırma çabaları Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma Madde 118: İç pazarın kuruluşu ve işleyişi çerçevesinde, Avrupa Parlamentosu ve Konsey, olağan yasama usulü uyarınca hareket ederek, fikri mülkiyet haklarının Birlik içinde yeknesak biçimde korunmasını sağlamak amacıyla, Avrupa fikri mülkiyet haklarının oluşturulmasına ve Birlik düzeyinde merkezi izin, koordinasyon ve denetim düzenlemelerinin yapılmasına ilişkin tedbirler kabul eder.

AB’de Fikri Mülkiyet Hakları Koruması AB Fikri Mülkiyet Hakları Mevzuatı Telif Haklarına İlişkin Düzenlemeler Sınai Mülkiyet Haklarına İlişkin Düzenlemeler Uygulamaya İlişkin Düzenlemeler

AB’de Sınai Mülkiyet Hakları Koruması Sınai Mülkiyet Haklarına İlişkin Düzenlemeler Marka Üye Ülkelerin Markalara İlişkin Mevzuatının Uyumlaştırılması Hakkında Direktif (2008/95/AT) 2015/2436/AB sayılı Direktif (15 Ocak 2019) AB Markası Tüzüğü (207/2009/AT) AB Markası Uygulama Tüzüğü (2868/95/AT) AB Markası Tüzüğü ile Uygulama Tüzüğünü Tadil Eden Tüzük (2015/2424/AB)

AB’de Sınai Mülkiyet Hakları Koruması Sınai Mülkiyet Haklarına İlişkin Düzenlemeler Tasarım Tasarımların Korunmasına İlişkin Direktif (98/71/AT) Topluluk Tasarımı Tüzüğü (6/2002/AT) Topluluk Tasarımı Uygulama Tüzüğü (2245/2002/AT) Topluluk Tasarımı Ücretlere İlişkin Tüzük (2246/2002/AT)

AB’de Sınai Mülkiyet Hakları Koruması Sınai Mülkiyet Haklarına İlişkin Düzenlemeler Patent Yeknesak Etkiye Sahip Avrupa Patentini Oluşturan Tüzük (1257/2012/AB) Yeknesak Etkiye Sahip Avrupa Patentine Yönelik Dil Rejimi Oluşturan Tüzük (1260/2012/AB) Üye Ülkeler Arasında Tek ve Uzmanlaşmış Bir Patent Mahkemesi Oluşturan Bir Uluslararası Anlaşma Biyoteknolojik buluşlar Biyoteknolojik Buluşların Korunmasına İlişkin Direktif (98/44/AT)

AB Fikri Mülkiyet Hukuku Uygulamaları Uygulamaya İlişkin Düzenlemeler Fikri Mülkiyet Haklarının Uygulanmasına İlişkin Direktif (2004/48/AT) Fikri Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Uygulanmasına İlişkin Konsey Tüzüğü (608/2013/AB)

Türkiye’de Sınai Mülkiyet Hakları Koruması Osmanlı dönemi: 1871 tarihli Alamet-i Farika Nizamnamesi, 1879 tarihli İhtira Beratı Kanunu Cumhuriyet Dönemi: 551 sayılı Markalar Kanunu TR-AB Gümrük Birliği-1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı Katılım müzakereleri- Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı

Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı Müzakereleri Tanıtıcı Tarama Toplantısı: 6-7 Şubat 2006 Ayrıntılı Tarama Toplantısı: 2-3 Mart 2006 Açılış Kriteri: “Türkiye Komisyona, sonuçlandırma tarihleri ve ara hedefleri de içerecek şekilde, bu faslın kapsadığı her alan itibariyle müktesebatın uygulanması için gerekli kapasitenin oluşturulmasına yönelik detaylı bir Eylem Planı sunmalıdır. Bu Eylem Planı ilgili kurumların öngördükleri personel artışı ve bütçe kaynaklarını, uygulamacı kurumlara, hâkimlere, savcılara ve gümrük yetkililerine yönelik ihtisas eğitimlerini, uygulamacı kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesini içermeli; ancak bunlarla sınırlı kalmamalıdır.” Faslın Müzakerelere Açılması: 17 Haziran 2008

Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı Müzakereleri Kapanış Kriterleri Komisyonun 3 Nisan 2008 tarihinde Türkiye’ye sunduğu işleyiş esasları çerçevesinde, Fikri Mülkiyet Hakları konularında başarılı bir diyalog tesis edilmelidir. Korsanlıkla ve taklitçilikle mücadeleye ilişkin hakların uygulatılmasında icracı kurumların yeterli idari kapasiteye sahip olması sağlanmalıdır. Türkiye, soruşturmalar, kovuşturmalar ve ihlallere ilişkin hukuki eylemler ve Fikri Mülkiyet Hukukunun etkin uygulanmasına dair geliştirilmiş performansı hakkında, AB’ye ihraç edilen taklit ve korsan ürünlerin sayısında büyük ölçüde düşüşü de içeren tatmin edici bir ilerleme kaydı sunmalıdır. Türkiye, hakların Topluluk düzeyinde tüketilmesi ve ek koruma sertifikalarının uygulamaya sokulması ile ilgili müktesebat uyumunu tamamlamalı ve bu hakların katılımla birlikte uygulanmasını sağlamalıdır.

Fasıl Kapsamında Yürütülen Çalışmalar Telif Hakları alanında, kayıt ve tescil, bandrol ve sertifika işlemlerini yürüten ve telif haklarına ilişkin mevzuattan sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, korsanla mücadeleye yönelik uygulamalar ile kamuoyu bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürmektedir. Sınai Mülkiyet Hakları alanında, Türk Patent, idari kapasitesini güçlendirmek ve ilgili kesimlerin farkındalığını artırmak adına çeşitli seminer, çalıştay gibi faaliyetler düzenlemeyi sürdürmektedir. Taklitle ve korsanla mücadele kapsamında, 81 ilimizde “Fikri Mülkiyet Suçları Büro Amirlikleri” kuruldu. Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından farkındalık arttırmaya yönelik çalışmalar ve fikri mülkiyet suçlarıyla etkin mücadeleye yönelik operasyonlar sürdürülmektedir.

Fasıl Kapsamında Yürütülen Çalışmalar Yargı alanında, İhtisas Mahkemeleri kurulmuştur (13 hukuk, 10 ceza toplam 23 mahkeme) 200’den fazla Cumhuriyet Başsavcılığında fikri mülkiyet hukuku ile ilgili suçların soruşturmasını yapmak üzere bir veya birden fazla Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Gümrüklerde, Hak sahibi ve temsilcilerinin çevrim içi (online) başvuru yapması ve bu başvuruların elektronik ortamda sonuçlandırılması mümkün hale gelmiştir. Fikri mülkiyet haklarına ilişkin risk profilleri oluşturulmuştur.

AB Fonları ile Yürütülen Projeler Proje Yılı/No Proje Adı Faydalanıcı Kuruluş Projenin Durumu DG1A-D/ MEDTQ/02.99 Fikri Mülkiyet Haklarının Etkin Uygulanması Projesi Adalet Bakanlığı Tamamlandı TR 2004.02.04 Türkiye’nin Fikri Mülkiyet Hakları Konusunda AB Müktesebatına Uyumunun Desteklenmesi Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı / Telif Hakları Genel Müdürlüğü TR 2006.03.08   Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Uygulamasında Türk Polisini Destekleme Projesi Emniyet Genel Müdürlüğü TR 2007.02.14 Sınaî Mülkiyet Haklarının Uygulanması ve Yürütülmesinin Güçlendirilmesinin Desteklenmesi Projesi Türk Patent Enstitüsü TR 13 IB OT 01 Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Devam ediyor TR 2012/0329.06-06001 Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Projesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

TEŞEKKÜRLER… Avrupa Birliği Bakanlığı Tek Pazar ve Rekabet Başkanlığı www.ab.gov.tr bkaymaz@ab.gov.tr