AKREDİTASYON SÜRECİ: ANA KONULAR VE İŞLEYİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM DENETİMİ VE SORUNLARI
Advertisements

Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
STRTEJİK PLAN HAZIRLAMA TAKIMININ OLUŞTURULMASI. Hazırlık Dönemi Çalışmaları ve Takımın Oluşturulması Stratejik planlama çalışmalarının başarısı plan.
Öğretim İhtiyacını Belirleme

Bitirme Çalışması Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel ARDALI
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı Felsefesi Prof. Dr. Nejat Erk.
T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
Akademik Üst Kurul’un (AÜK) Görevleri ve İşleyişleri Başvurunun ön incelemesi (en geç 30 gün) Akreditasyon değerlendirme sürecine alınıp alınmayacağına.
ÖZELLİKLE KIZ ÇOCUKLARININ OKULA DEVAM ORANLARININ ARTTIRILMASI HİBE PROGRAMI TAM BAŞVURU FORMU PAKETİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ Eylül 2013 GİRİŞ.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
AKREDİTASYON ve EĞİTİM STANDARTLARI
DENETİMDE ZAMAN EYLEM PLANI
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
EĞİTİM FAKÜLTESİ. ULUSLAR ARASI AKREDİTASYON HAZIRLIKLARI Prof. Dr. Firdevs KARAHAN Dekan V.
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
MUHARREM AKMAN KİMYA TEZSİZ AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI (YARARLARI VE SÜREÇLERİ)
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİ & AKREDİTASYON ARACILIĞIYLA.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
EDS462 Okul Deneyimi Dersi
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
TOPLANTI GÜNDEMİ Açılış Sunum Soru-Cevap Kapanış.
İKS AR-GE İLİŞKİSİ. İKS Uygulamaları Kapsamında İl/İlçe AR-GE’lerin görevleri.
Kurullar, Meslekî Çalışmalar ve Komisyonlar
27 Ağustos 2015, SAÜ Senato European University Association (EUA) Institutional Evaluation Programme (IEP)
Erasmus Programı Personel Hareketliliği Faaliyeti Bilgilendirme Toplantısı Dış İlişkiler Ofisi.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Amaç ve Hedefler Amaç: Gelişen teknolojiye ve piyasaya uyumlu, temel bilgilerle donatılmış, karşılaştığı.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
Prof. Dr. Cemil Öztürk EPDAD Başkanı Marmara Üniversitesi
Prof. Dr. Ahmet DOĞANAY Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi EFAK
Eğitim Fakülteleri Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği EPDAD Değerlendirici Eğitimi Çalıştayı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi.
ÖZ DEĞERLENDİRME RAPORU VE FAKÜLTENİN HAZIRLAYACAĞI BELGELER
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Değerlendirici Eğitimi Çalıştayı Güz 2015 Standartlar
Gözlem ve Görüşmelerle Kanıt Toplama
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (MSc., MEd.).
EDS462/OMB504 Okul Deneyimi Dersi
Öğretimin Planlanması
Kanıtlar ve İncelenmesi
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
Karşılaştırmalı Eğitim
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU
Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?
PLANLAMANIN TAMAMLANMASI VE DENETİM PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

AKREDİTASYON SÜRECİ: ANA KONULAR VE İŞLEYİŞ Prof. Dr. Alipaşa Ayas Bilkent Üniversitesi

Öğretmen Yetiştirmede Akreditasyon Niçin Gerekli? Her çocuk iyi bir öğretmenden eğitim alma hakkına sahiptir. Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında eğitimin kalitesi önemli bir yer tutar. Eğitimin kalitesini yükseltmede nitelikli öğretmen yetiştirme anahtar bir role sahiptir. Bütün mesleklerin elemanlarını ve toplumun her kesiminden vatandaşları öğretmenler yetiştirmektedir. Bilinçli, kültürlü, bilgili vatandaş iyi eğitim ve iyi öğretmenle mümkündür. Vb.

Akreditasyon Sürecinin İşlemesi için: Yaygın, anlaşılır ve desteklenen açık bir ulusal standartlar bütününün olması, Standartları iyi bilen, ziyaret i.in belirlenmiş bir protokolü izleyen ve standartlara dayalı olarak adil yargılara varan bir eğitilmiş uzman meslektaşlar (değerlendiriciler) topluluğunun olması, Standartlara dayalı olarak kararlar verilmesini sağlayan bir karar oluşturma süreci ve bu süreci işleten bir karar merciinin olması. Akreditasyon Sürecinin İşlemesi için:

Akreditasyon Sürecinde Aşamalar-1 Programlar hakkında yargıya varmada kullanılan bir standartlar kümesi Fakülte tarafından hazırlanan, kendilerinin standartları karşılamak üzere nasıl çalıştıklarını açıklayan ve standartları karşılamada ne kadar başarılı oldukları ile ilgili kendi değerlendirmelerini içeren bir öz değerlendirme Öz değerlendirme raporunun ve diğer belgelerin incelenmesi, tesislerin incelenmesi, derslerin gözlenmesi ve öğretim elemanları, öğrenciler, dekan ve ilgili diğer kimselerle görüşmelerin yapılması konularında eğitilmiş uzman meslektaşlardan oluşan bir ekip tarafından yapılan ziyaretler Akreditasyon Sürecinde Aşamalar-1

Akreditasyon Sürecinde Aşamalar-2 Ziyareti gerçekleştiren ekip tarafından hazırlanan, fakültenin akreditasyonla ilgili standartları ne ölçüde karşıladığı hakkındaki ekip değerlendirmelerini ve programların akreditasyon durumu hakkındaki .nerilerini i.eren bir rapor Ekibin raporunda .nemli bir bilgiyi dikkate almaması ya da ziyaretin ardından ortaya önemli bir bilgi çıkması halinde, ziyaret edilen fakülte dekanı tarafından yazılan bir cevap Fakülteden ve ziyareti ger.ekleştiren ekipten elde edilen kanıtlara dayalı olarak yetkili merciin verdiği karar Akreditasyon Sürecinde Aşamalar-2

Akreditasyon Sürecinde Aşamalar-3 1. Standartların belirlenmesi 2. Öz-değerlendirme raporu 3. Ziyaretlerin yapılması 4. Ziyaret raporu 5. Dekanın rapora cevabı 6. Karar verilmesi

1. Standartların belirlenmesi Başlangıç standartları Süreç standartları Ürün standartları

Standartların önemi ve anlamı Standartlar akreditasyonun en önemli unsurudur. Standartlar asgari koşulları tanımlar (başlangıç, süreç ve ürün) ve bir öğretmenin taşıması gereken minimum özellikleri belirtir. Öğretmen eğitimi programlarının sahip olması gereken asgari nitelikleri ifade eder (alan bilgisi, pedagojik formasyon, ve genel kültür)

Standartların kullanılması Göstergeler Kanıtlar Derecelendirme

Akreditasyon sisteminde standartların alanları Öğretimin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi Öğretim elemanları Öğrenciler Fakülte okul işbirliği Tesisler, kütüphane ve donanım Yönetim Kalite güvencesi Bu standartlar başlangıç, süreç ve ürün standartları olmak üzere üç alanda belirlenmiştir.

Örnek bir inceleme 1.1.1 Yükseköğretim kurulu tarafından belirlenmiş lisans programının izlenmesi Standata uygun göstegeler seçelim: Fakülte eğitim programının (ders adları, kuramsal ve uygulamalı ders saatleri ve krdileri) lisans programına uygun olması Ders öğretim programlarının ders tanımları ile tutarlı olması Öğretmenlik meslek derslerinin lisans programlarında belirtilen sırayı izlemesi Kanıtlar: Fakülte eğitim programı; Ders öğretim programları; Ders planları Derecelendirme: A (tam uyum), B (Büyük oranda uyum), C (Orta düzeyde uyum) ve D ( Çok zayıf uyum/ büyük sapmalar var) Bir standart seçelim: (Başlangiç standartı)

ÖZ DEĞERLENDİRME RAPORU ve FAKÜLTENİN HAZIRLAYACAĞI BELGELER Akreditasyon sürecine tabi olmak isteyen fakülte akredite ettirmek istediği program(ların) özel bir önem vererek süreç hakkında ön hazırlık çalışmaları yapar, standartlar ekseninde değerlendirme faaliyetlerini tamamlar ve öz değerlendirme raporunu hazırlar. Bu raporda kuvvetli yönlere ve zayıf yönlere vurgu yapar. Bu raporda başarılarını ortaya koyduğu kısımları destekleyen belgeler ve dokümanlar hazırlar ve ziyaret ekibine sunar.

BELGELER VE DOKÜMANLAR 7 standart alanının her birini destekleyecek belgeler ve dokümanlar hazırlanmalıdır. Ders Dönem planları Öğretim üyeleri CV’leri Öğrencilerin daha iyi yetişmesi için yapılan çalışmaların belgeleri (fakülte okul işbirliği, derslerin yürütülmesinin destekleyici kaynaklar, tesisler, vb.) Yönetimin kaliteyi sağlama çabalarına ilişkin belgeler, vb. BELGELER VE DOKÜMANLAR

Ön ziyaret !!! Akreditasyon ziyaretinden iki hafta önce ekibin bir üyesi tarafından yapılır. Hazırlıkları gözden geçirip ekibin beklentilerine uygunluğu incelenir. Bu ziyaret ekip başkanı veya görevlendireceği bir ekip üyesince yapılır. Normal /ekiple yapılan ziyaret ZİYARETİN YAPILMASI

Akreditasyon kitabında belirtilen formatta ve ekip başkanının öncülüğünde ekip üyelerinin herbiriyle ayrı olarak ve ekibin ortak toplantılarında varılan ortak kanaatleri yansıtacak şekilde kaleme alınır. Bu süreçle hazırlanan rapor taslak rapordur. ZİYARET RAPORU

Bu taslak rapor Dekan’a gönderilerek eğer varsa hatalar konusunda düzeltmeler yapmasına imkan sağlanır. Burada özellikle yanlış anlaşılmış olabilecek veya hatalı yazılmış olabilecek rakamsal bazı düzeltmeler daha ön plandadır. Bu düzeltmeler sonrası rapora son hali verilir. DEKANIN RAPORA CEVABI

Ekip başkanı nihai raporu ve akreditasyonla ilgili kararı EPDAD’a bildirir. EPDAD son kararı YÖK’e ve Fakülteye bildirir. KARAR VERİLMESİ

Sorular??? Teşekkürler…