ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Advertisements

İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
Konu : Hız Kuralları – Takip Mesafesi Kuralları
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
DÜZKÖY TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ. SİGARA NEDİR ? Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
1-) Otoyollara girerken hangi şeridi kullanmak zorunludur
Konu : Durma – Duraklama – Parketme Kuralları
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Konu : Araçların Boyutları – Yükleme – Tehlikeli Madde – Otoyol Koruyucu Tertibatı – Bisiklet ve Yaya 1-) Araçlar yüklenirken.
PNÖMATİK SİSTEM.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Coğrafya Performans Ödevi
Konu : Çevre ve Sürücü Davranışları
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
KİŞİSEL HİJYEN.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ARAÇLARIN TESCİL İŞLEMLERİ, MOTORLU ARAÇLARA AİT TEKNİK ŞARTLAR İLE MUAYENELERİ Araç sahipleri araçlarını yetkili tescil kuruluşuna tescil ettirmek ve.
Toplu Taşıma Araçlarına Biniş ve Araçlardan İnişler
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
DOĞAL AFETLER.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
BARALAR.
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
HALİM GÜNEŞ.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
YEŞİL KİMYA ECZ 297- Laboratuvar Güvenliği 13. Hafta
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
TELİF HAKKI.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
Madde ve Maddenin Özellikleri
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
Maç Sonucunun Belirlenmesi
FOTOSENTEZ.
Nitel Araştırmalar.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir. Atık: Çevrede bozulma meydana getirecek miktarda çevreye boşaltılan maddelere denir.Atıklar çirkin görünüm arz etmesinin yanı sıra pis koku yayar ve hastalık bulaştıran zararlıların üremesine sebep olur. Çevre Kirliliği: İnsanların faaliyetleri sonucu havada, suda, toprakta meydana gelen olumsuz gelişmeler, ekolojik değerin bozulması, gürültü koku, ve atıkların meydana getirdiği zararlı sonuçlardır. Çevre Hakkı: Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ihlal edenlere karşı yargı mercileri önünde savunma hakkıdır. Gürültü: Kişilerin huzurunu, ruh ve beden sağlığını bozacak seviyede çıkartılan, istenmeyen seslerdir.

Çevre Kirlilikleri: 1- Hava kalitesini bozan kirlilik sebepleri: a) Bakım yapılmamış araçların fazla yakıt yakması, b) Temiz olmayan yakıt kullanılması, c) Trafik yoğunluğunu, d) Zorunlu haller dışında araç kullanma, e) Trafik yoğunluğu nedeniyle aracın uzun süre trafikte seyretmesi, f) Duraklama sırasında motorun gereksiz yere çalıştırılması, g) Araç motoru rölantide çalışırken egsoz dan çıkan karbon monoksit gazı % 3,5'den, araç hareket halindeyken % 4,5'den fazla olmamalıdır. h) Araçların egzoz gazları, yağ ve yakıt sızıntıları, akıntıları ve buharları, lastik tozları ve parçaları, araçların taşıdıkları yüklerin tozaması, buharlaşması v.b. ı) Taşıtlara taşıma sınırı üzerinde yük yüklemek, aşırı hızlı gitmek, araç dışına gereksiz aksesuarlar takmak, seyir halinde camları açmak, lastik havalarının uygun seviyede olmaması, gereksiz yere taşıt kullanmak havayı kirletir.

Küçük silindir hacimli taşıtların kullanılması,aynı güçte olan taşıtlardan hafif olanının tercih edilmesi Yürüyerek gidilebilecek yere her hangi bir araçla gidilmemesi çevrenin korunması için alınacak tedbirlerdendir. Kurşunsuz yakıt kullanılmalı, çünkü havadaki kurşun kirliliğinin en önemli kaynağı taşıtlardır. Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarından yararlanmalıdır. Araç kullanırken trafiğin yoğun olmadığı saatleri, trafiğin yoğun olmadığı yolları tercih etmek gerekir. Gidilecek yere en kısa mesafeden gidilmelidir. Kısa mesafenin seçilmesi, enerji ve yakıt tasarrufu sağlamanın yanı sıra çevrenin kirletilmemesi bakımından da yarar sağlar. Üstelik turistlerde temiz bir ülkeyi tercih ederler. Hava kirliliği, insanlarda nefes darlığı, kanser ve toplu ölümler gibi zararlara yol açmaktadır.

TOPRAK KİRLİLİĞİ Otomobil, minibüs, Otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve lastik tekerlekli traktörlerde. a) Araç bakımlarının uygun ortamlarda yapılması, motor yağı, yakıt, asit vs. atıkların toprağa dökülmesi, b) Araçlarda kullanılan, yenilen ve içilen maddelerin artıklarının çevreye atılması, c) Kimyasal ve radyoaktif maddelerin emniyet tedbirleri alınmadan taşınması, (Radyoaktif maddelerin yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan izin alınması zorunludur.) d) Sürücülerin orman ve tarım arazisi yangınlarına sebep olmaları, e) Dökülecek, taşacak tozacak vb. şekillerde yük taşımak. Bunlar toprak kirliliğine neden olur

DERSİMİZ BİTTİ HOŞÇAKALIN