Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi"— Sunum transkripti:

1 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Bölüm-4 Karayolunda araç sürme yasakları Karayolunun kullanılması kuralları

2 Karayolunda Araç Sürme Yasakları:
BÖLÜM-4 Karayolunda Araç Sürme Yasakları: Sürücülerin sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları karayolunda sürmeleri yasaktır. Sürücü belgesiz, araçları karayolunda sürmeleri yasaktır. Sürücü Belgesiz Trafiğe Çıkanlara; İlk tespitte : 1 aydan 2 aya, Tekrarı halinde : 2 aydan 3 aya kadar hafif hapis cezası verilir.

3 Hususi araç kullananlar için 0.50 promil,
BÖLÜM-4 3. Uyuşturucu ve keyif verici madde almış olanlar ile alkollü içki almış olanların karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Hususi araç kullananlar için 0.50 promil, Ticari araç kullananlar için promil üzeri alkol alanlar karayolunda araç süremezler.

4 Geriye doğru 5 yıl içinde alkollü araç kullananlar:
BÖLÜM-4 Geriye doğru 5 yıl içinde alkollü araç kullananlar: Tespitte 6 ay sürücü belgesi geri alınır. (Hafif para cezası verilir.) Tespitte 2 yıl sürücü belgesi geri alınır. (İdari para cezası ve sürücü davranışlarını geliştirme eğitimlerine tabi tutulurlar.) Tespitte 5 yıl sürücü belgesi geri alınır. (İdari para cezası; psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.) * Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullananların da belgeleri 5 yıl geri alınır. İdari para cezası verilir.

5 Araç Kullanma Süreleri: Otobüs-Kamyon-Çekici
BÖLÜM-4 Araç Kullanma Süreleri: Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförler; Takograf Otobüs-Kamyon-Çekici 24 saatlik herhangi bir süre içinde aralıklı toplam 9 saat, devamlı olarak 4,5 saat araç kullanabilirler. Aralarda 45 dakika mola vermek zorundalar. Sürücüler; aksine bir işaret bulunmadıkça araçlarını yolun sağından sürmek zorundadırlar. Türkiye’de trafik sağdan akar.

6 Karayolunun Kullanılması Kuralı:
BÖLÜM-4 Karayolunun Kullanılması Kuralı: Karayolunda trafik sağdan akar. Aksine bir işaret bulunmadıkça bütün sürücüler araçlarını: Gidiş yönüne göre en sağdan sürmek, Yol çok şeritliyse, trafiğin durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmek,

7 Trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirmemek,
BÖLÜM-4 Şerit değiştirmeden önce, gireceği şeritteki araçların geçmesini beklemek, Trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirmemek, En sol şeridi sürekli işgal etmemek, İki şeritli yollarda; motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs ve otobüs dışındaki araçlar yolun en sağından gitmek zorundadırlar.

8 Şerit Kullanma Kuralları:
BÖLÜM-4 Şerit Kullanma Kuralları: Geçme, dönme, duraklama ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirmeleri, İki şeridi birlikte kullanmaları, Kavşaklara yaklaşırken yerleşim yerlerinde 30 metre, yerleşim yerleri dışında 150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, İşaret vermeden şerit değiştirmeleri, Araçların cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri yasaktır.

9 Trafik İşaret ve İşaretçilerine Uyma Mecburiyeti:
BÖLÜM-4 Trafik İşaret ve İşaretçilerine Uyma Mecburiyeti: Trafik Görevlisi Karayolundan faydalananlar öncelik sırasına göre aşağıdaki sıralamaya uymalıdırlar. Işıkları Levhalar Trafik görevlilerine Işıklı ve sesli trafik işaretlerine Trafik işaret levhalarına, yer işaretlerine Yol çizgilerine Karayolları Trafik Kanun ve Yönetmeliğinde gösterilen diğer kural, yasak ve yükümlülüklere uymalıdır. Yol Çizgileri

10 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI
Test : 4


"COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları