TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VAHYE DAYALI DİNLER.
Advertisements

YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs
Tevrat Tevrat Hz. Musa’ya gönderilmiştir. Tevrat kanun anlamına gelmektedir. Tevrat’ta değişikliğe uğramıştır. Bu nedenle Tevrat’ın da bizler ilk.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
Mısır danatında resim ve heykel
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
Matta'nın asıl adı Levi idi önce GÜMRÜKÇÜ idi insanlar onlardan nefret etti, çünkü kendi halkını Romalılara satardı İsa onu çağırdı, öğrencisi olsun (skandal)
40 ALTIN. Küçük Abdulkadir okumak, bilgili, kültürlü bir insan olmak istiyordu. Annesi, babasından kalan 40 altını kıyafetinin koltuğunun altına dikti.
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
DİN FELSEFESİNİN KONUSU  Felsefenin ilgilendiği alanlardan birisi de dindir. Çünkü din olgusu insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Basitçe din felsefesi,
Bugün neler öğreneceğiz?
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Tarih Felsefesi.
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
Niçin Yaratıldık?
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
İSLAMİYET VE TÜRKLER.
10 EMİR Prof. Dr. Şadi Eren.
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ
Bugün neler öğreneceğiz?
Peygamber Efendimizden
Bireysel Konularda İstişare
Bugün neler öğreneceğiz?
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
Ibraniler Davud'un Yildızı.
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
Yahudiliğin İnanç Esasları
Hz. Muhammed’in Sözleri
Yazı Sistemleri.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hicret Olayı.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
III. Hafta Kutsal Metinlerde Dil Algısı
MATTA kim idi ? - Matta'nın asıl adı Levi idi - önce GÜMRÜKÇÜ idi
2 - DEDELER ZAMANI İBRAHİM'in hayatı Yaratılış bölüm
SABİİLİK Sabiilik: Ortadoğu ve Mezopotamya coğrafyasında adından söz ettiren önemli dini geleneklerden biridir. Dinlerinin kökenini Hz. Âdem’e kadar geriye.
Taif’i daha önce duydunuz mu?
Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın.
Sunum transkripti:

TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik

İBADET YERİ DİN ADAMI SEMBOLÜ Özelliği KUTSAL GÜN Haham Havra Cumartesi Milli Din Menora

Hz. Musa tarafından tebliğ edildiği için Musevilik olarak anılan bu dine Yahudilik de denilmekledir Yahudilere, Hz, "Yakub’a verilen İsrail lakabından dolayı "Beni İsrail (israiloğulları)" adı verilmektedir.

Museviliğin Tarihçesi İsrailoğulları, Hz Yakup (a.s.) ile birlikte Mısır'a göç edip yerleş­mişler, burada çoğalıp iki kola ayrılmışlardı. O sıralarda Firavun bir rüya gördü. Firavun'un bu rüyasını yorumlayan bir kahin, İsrailoğullarından bir kişinin ortaya çıkarak krallığına son vereceğini söyledi.

Firavun, krallığına son verilmesini önlemek amacıyla, İsrailoğullarının yeni doğan erkek çocuklarının öldürülmelerini emretti,' Bu sırada da Musa (a.s ) doğdu. Yüce Allah, Hz. Musa'nın annesine, çocuğunu emzirmesini, başına bir şey geleceğinden korktuğu zaman onu suya bırakmasını bildirdi ve şöyle buyurdu

"...Hiç korkup kaygılanma. Çünkü biz, onu sana geri vereceğiz ve onu peygamberlerden biri yaparız.” Bunun üzerine annesi, Hz. Musa'yı bir sandığa koyarak nil nehrine bıraktı. Askerler, onu nehrin kenarında bulup Firavun'a götür­düler. Böylece Hz. Musa, Firavun'un sarayında büyüdü.

Daha sonra Allah, Hz. Musa'yı peygamberlikle görevlendirdi ve kardeşi Hz. Harun da kendisine yardımcı verildi. Yüce Allah, onlara Mısır'a girmelerini ve Firavun ile kavmini imana davet etmelerini emretti. Bu emir üzerine Hz, Musa ve kardeşi Hz. Harun, Firavun'a gittiler, Ancak Firavun iman etmedi.

Hz. Musa (a.s), İsrailoğullarını topladı ve onlarla beraber Mısır'dan ayrıldı. Tih sahrasına gidince, kavminin başına Hz. Harun'u vekil bırakıp kendisi Turisina’ya (Sina Dağı'na gitti. Yüce Allah, Hz, Musa'ya burada Tevrat'ı indirdi.

KISACA MUSEVİLİK Musevîlik, Yahudiliğin diğer adıdır. (Hz. Musa'ya bağlı oldukları Yehova, Yahudilikte Tanrının adıdır. Yahudiler, Tanrının var ve bir olduğuna, herşeyi yarattığına inanırlar. Ayrıca Yahudi toplumunu seçilmiş millet olarak yarattığına inanırlar. Yehovanın adını gereksiz yere ağza almaz, resmini veya heykelini yapmazlar.

Tanah, Yahudiliğin kutsal kitabıdır. Eski Ahit (Ahd-i Atik) olarak da bilinir. Tanah üç bölümden oluşur: 1- Tevrat: Beş bölümdür; Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar, Tesniye. 2- Neviim: Peygamberlerden söz eder. 3- Ketuvim: Belgesel, şiirsel ve tarihsel bölümlerden oluşur.

- İbadet yerleri, Sinagog veya Havra, - Din adamları, Haham, - Cumartesi, kutsal günleridir. O gün hiçbir iş yapılmaz, sadece ibadet edilir. - Yedi kollu şamdan (menora) ve altı köşeli yıldız, Yahudilerin dini ve ulusal sembollerindendir. - Ahiret, cennet ve cehennem inancı vardır.

Yahudilikte İbadet, günlük ve haftalıktır. Günlük ibadet; sabah, öğle ve akşam olarak üç vakitte yapılır. Haftalık ibadet; cumartesi günü Sinagog'a gidilerek topluca yapılır. İbadet esnasında erkekler başlarına kipa adı verilen bir takke giyerler Ağlama duvarı Kudüs'te bulunur ve Yahudiler için çok önemli bir mekandır.

Yahudiliğin temelini oluşturan On Emir'in ilkeleri 1- Seni Mısır diyarından, esirlik evinden çıkaran Allah benim. Karşımda başka Tanrıların olmayacaktır. 2- Kendin için oyma put yapmayacaksın ve bunlara tapmayacaksın. 3- Benim adımı boş yere ağzına almayacaksın. 4- Cumartesi gününü daima anımsayıp onu kutsal sayacaksın. 5- Babana ve annene saygı göstereceksin. 6- Öldürmeyeceksin. 7- Zina etmeyeceksin. 8- Çalmayacaksın. 9- Yalancı tanıklıkta bulunmayacaksın. 10- Hiç kimsenin evine, barkına, malına kısaca sana ait olmayan bir şeye göz dikmeyeceksin.