Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ
iLK ÇAĞLARDA VE ANTİK DÖNEMDE EĞİTİM

2 MISIRLILAR Mısırlıların tarihi M.Ö. 3000 li yıllara kadardır.
Cam, Papirüs, takvim Eğitim okullarda yapılmaktaydı. Çocuklar 5 yaşına kadar ailede sonra 12 yıl boyunca okulda eğitim alırlar. İlk, orta ve yüksek okul bulunmaktadır. Okuma, yazma, matematik, astranomi, geometri, müzik, beden eğitimi

3 ÇİNLİLER Eğitimde dini inançların, örf ve adetlerin büyük etkisi bulunmaktadır. Küçük yaştan ölünceye kadar eğitim düşünülmeli Konfüçyüs: Eğitim tarihinde halkı kırmayarak, onların inançlarına saygı göstererek, düşüncelerini kabul ettirmiş halk eğitimcisidir. eğitimin amacı erdemli insan yetiştirmek. Saray okullara: Yüksek tabaka: Buralarda yazı öğretilir: Parçalar ezberlettirilir. Prensler 8 yaşında, memur çocukları 13 yaşında saray okullarına kabul edilirlerdir. Eğitim bakanlığı Öğretmen: Kutsal Yaşlı öğretmen için kurban kesiliyor.

4 HİNTLİLER Toplumun eğitiminde dini inançların etkisi büyüktür.
Hint toplumunda hakim olan iki felsefi öğreti bulunmaktadır. Bunlar: Brahmanizm ve Budizmdir Hindistanda Brahmanizme bağlı olarak kast sistemi egemendir. Kast sisteminde: Brahman, asker, esnaf ve köle olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Eğitim işi Brahmanlar denilen din adamlarına bırakılmaktaydı. Brahmanların kutsal bilinmesi öğrencilerin öğretmenlerine karşı itaatli ve saygılı olmasını kolaylaştırmaktaydı. Eğitimin amacı: Brahmaya ulaşmak ve mutluluğu yakalamaktır. Brahmaya ulaşmak için irade eğitimi önem taşımaktadır.

5 YUNANLILAR En önemli site devlerleri: Sparta ve Atina
Sparta ve Atina için iki eğitim sistemi modeli bulunmaktaydı. Fakat Atina eğitim sistemi egemen bir duruma geçerek ön planda yer almıştır. Antik yunan uygarlığını iki fikir yönetmekteydi.

6 Birincisi insan: Kişi önemlidir.
İkincisi: Devlet yani toplum önemlidir. Sparta'da Ahlak eğitimi üzerinde önemle durulan bir olgudur. Eğitimin amacı iyi yurttaş yetiştirmektir. Eğitim aile tarafından verilir. Eğitim zorunluluğu yoktur. Güzel ve anlamluıı konuşmaya önem verilir. Eğitim erkekler için daha önemlidir. Kızlara sadece ev işleri ilgili eğitimler verilmekteydi.


"EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları