Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
Page  1. İSİG KURULU 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu 6 aydan fazla süren işlerin yapıldığı tüm işyerlerinde, İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu! İSG.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
ATP MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TASARRUF İŞLEMLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TASARRUF İŞLEMLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI UMUT-2 İYİLEŞTİRME.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
U Ş AK FAT İ H ORTAOKULU MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K KURULU.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
Ünite 2.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Yangın ve patlama tehlikeleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
1. isgsis Nedir ? 2. isgsis Özellikleri 3. Kurumunuzda İSGSİS.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Sağlık Bilimleri Fakültesi
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi
Açık ocak işletmesinde İSG uygulamaları: Çimento sektöründen bir örnek
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Sunum transkripti:

Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu 2, Bilge Kaçmaz 2, Esma Fırat 2, Abit Evran 2,Gamze Yılmaz 2, Hatice Tuğba Köklü 2, Şeyma Uluç 2 1 Erciyes Üniversitesi, Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO, İş Sağ.ve Güv. Pr., Kayseri 2 Erciyes Üniversitesi, Gıda Mühendisliği, Kayseri GİRİŞ İ ş sa ğ lı ğ ı ve güvenli ğ i alanında yapılan tüm iyileştirmelerin kalıcı olabilmesi için iş güvenli ğ i kültürünün bir parçası olması gerekmektedir. İ ş güvenli ğ i kültürü de, kültür kavramının tüm alt kavramlar gibi sadece formel faaliyetler ile de ğ il, hayatın tüm anlarında elde edilen bilgilerle oluşur ve gelişir. Bu ba ğ lamda gıda mühendislerinin meslekleri ile geliştirdikleri iş güvenli ğ i kültürünün ilk ö ğ eleri mesle ğ i ö ğ rendikleri ilk kurum olan okullarında başlar. E ğ itimleri sırasında iş güvenli ğ ine ilişkin ö ğ rendikleri her türlü bilişsel, davranışsal, tecrübi hatta duygusal bilgiler, onların iş güvenli ğ i kültürü anlayışlarının temelini oluşturacaktır. Bu çalışmada gıda mühendislerinin ö ğ renimleri sırasında mesle ğ e ilişkin ilk tecrübi bilgilerini ö ğ rendikleri laboratuvarları iş sa ğ lı ğ ı ve güvenli ğ i yönünden incelenerek de ğ erlendirilecektir. SORUNLAR 1.Gıda mühendisliğinde güvenlik kavramının çalışan güvenliğinden çok ürün güvenliğinde olması. 2.Gıda mühendisliği öğrencilerine laboratuvarda iş güvenliği konusunda yeterince eğitim verilmemesi. 3.Gıda mühendislerinin laboratuvardan sorumlu personelin yeterli oranda bulunmaması. 4.Laboratuvarda kişisel koruyucu donanımın yeterli miktarda bulunmaması ve bu donanımları kullanılmasına çok dikkat edilmemesi. 5.Acil müdahale ekipmanlarının yetersiz olması. 6.Laboratuvarda havalandırma, ışık yönü, baca sistemi yetersizliği ve atıkların uygun olmayan koşullarda atılması ve uygun olmayan depolama şartları. 7.Etiketlemenin eksik ve yetersiz olması. 8.Cihazların bakımları kalibrasyon ve ayar işlemleri elektrik su baca ve kanalizasyon tesisatı bakımlarının yeterince yapılmaması. 9.Dezenfekte ve sterilizasyon işlemlerinin yeterince kontrollü yapılmaması. 10.Laboratuvara giriş çıkış kontrolüne yeterince dikkat edilmemesi ÖNLEMLER 1.Laboratuvara ilişkin görev, yetki ve sorumlulukların belirlenmesi. 2.Uyarı işaretlerinin bulunması. 3.Yangın söndürme ile ilgili ekipmanın bulunması ve bu ekipmanın kullanımının bilinmesi. 4.Acil müdahale ekipmanlarının bulunması. 5.Kişisel koruyucu donanımın kullanımının sağlanması. 6.Eğitimin yeterince sağlanması ve geri dönüş alınması. 7.Etiketleme kontrolünün olması. 8.Laboratuvarda alt yapı sistemlerinin olması. 9.Laboratuvardan sorumlu yeterli personel sağlanması. 10.Atık sisteminin oluşturulması MEVZUAT İş sağlığı ve güvenliği alanında mevzuat hükümleri literatürden daha belirleyici bir role sahip olduğundan ilk olarak mevzuat incelenmiştir. Mühendislik fakülteleri 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerleridir. Ancak kanunun kapsamı, öğrenim gören öğrencileri kapsamamakta, iş sağlığı ve güvenliği yönünden herhangi bir zorunluluk öngörmemektedir. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İş Yeri Tehlike Sınıfları Tebliği’ne göre, gıda laboratuvarları ( Gıda Konusunda Teknik Analiz ve Test Faaliyetleri) “tehlikeli” sınıfta sayılmasına rağmen, gıda mühendisliği bölümleri ise; (85.42 Yükseköğretim faaliyeti) “Az Tehlikeli” sınıfta yer almaktadırlar. Gıda alanında güvenlik konusunda daha çok, üretim, dağıtım, satış ve tüketim aşamalarını içeren “gıda güvenliği” öne çıkmakta, iş güvenliği konusuna mevzuatta pek değinilmemektedir. Mevzuat incelendiğinde; gıda mühendisliği öğrencilerinin 6331 sayılı yasa kapsamı dışında tutulması, ve sektörün ürün güvenliğini öne alan bir yapıda olması değerlendirildiğinde, öğrencilerin okul laboratuvarlarında güvenli davranış kalıplarını öğrenmeleri ayrıca önem kazanmaktadır. TEHLİKELER Eğitim ve güvenli davranış yönünden yeterince eğitim verilmemesi ve güvenli davranışlara yeterince dikkat edilmemesi Laboratuvar ekipmanlarının eksik olması Fiziksel tehlike yönünden kesik, koku, UV maruziyeti, aşırı ısı, ayakta kalmaya yönelik iskelet kas sistemi bozuklukları, basınçlı kaplardan kaynaklı patlam tehlikesi, birden fazla cihazın birlikte çalışmasından dolayı uzun süreli yüksek sese maruz kalınması. Kimyasal tehlike yönünden, zararlı toz ve gazların aşırı solunması durumunda solunum sisteminde rahatsızlıklar, deri ile teması sonucu deride tahriş ve yanık oluşması, Patlayıcı kimyasalların kullanılmasından dolayı patlama ve yangının ortaya çıkması. Biyolojik tehlike yönünden enfeksiyon, mikroorganizma ile temas, düşük sterilizasyon ve giysiler ile kontaminasyon sonucu oluşan biyolojik tehlikeler. SONUÇ Gıda mühendislerinin bir mevzuat zorunluluğu olmadığı halde mesleğe ilişkin güvenli çalışma alışkanlıklarının kazandırılması bireyin meslek hayatı boyunca güvenli davranış sergilemesini sağlayacaktır. Gıda mühendisliği laboratuvarlarında yapılan faaliyetlerin güvenli davranış ilkelerini öne alan bir şekilde kurgulanması, güvenliği ilgilendiren konularda sorumlulukların belirlenmesi, uygulamada önem verilmesi, takip edilmesi ve gerekli durumlarda yaptırımlar uygulanması, bu alandaki iş güvenliği kültürünü geliştirecek, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azalmasına sebep olacaktır Sayılı Kanun AKKOYUN, Melih,İş Müfettişliği Etüdü, Gıda Sektöründe Yer alan işyerlerinde İSG, 2013, Bursa Uludağ Ünv. Laboratuvar Güvenliği El Kitabı KAYNAKLAR