I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Advertisements

ÇANAKKALE SAVAŞI.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
Birinci Dünya Savaşı.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
1.DÜNYA SAVAŞI.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
1. Dünya savaşI.
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
1905 yılında Harp Akademisin-den Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
ÇANAKKALE SAVAŞI.

Çanakkale Savaşı.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
Hazırlayan : Başbuğ Türkmen Gergin
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
I.DÜNYA SAVAŞI
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
Çalışma soruları 8. video
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Osmanlı Devlerinin Kurucusu OSMAN BEY OSMAN BEY.
MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
1.DÜNYA SAVAŞI.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI İMZALANDI (30 EKİM 1918) Yer: Ege denizinde Limni Adası bulunan Agamemnon savaş gemisi İmzalayanlar: Akdeniz Filo komutanı.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 )

Avrupa’daki ülkeler kendi aralarında birçok konuda anlaşmazlığa düştüler. Bu aralarındaki anlaşmazlık sonucunda I.Dünya savaşı çıktı.Osmanlı Devleti ilk önceleri bu savaşa katılmak istemedi. Fakat sonradan belki Trablusgarp ve Balkan Savaşında kaybettiği toprakları geri alabilirim ümidiyle 1.Dünya savaşına Almanya’nın yanında girdi.

Çanakkale Savaşı, Osmanlı Devletinin 1 Çanakkale Savaşı, Osmanlı Devletinin 1.Dünya Savaşı içinde yaptığı bir savaştır.

ÇANAKKALE SAVAŞI 18 MART 1915

Savaşan Devletler İngiltere,Fransa---Osmanlı Devleti Savaşın nedeni:Osmanlı Devleti’nin topraklarının paylaşılmak istenmesi. İngiltere ve Fransa’nın Çanakkale Boğazı’nı geçmek istemesiyle savaş başladı.

19. Tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve arkadaşları düşman askerlerini ilerleyişini durdurmayı başardı.Bu savaşta 500.000’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Mustafa Kemal, cephedeki başarıları üzerine albay rütbesine yükselmiş ve Anafartalar Kahramanı unvanını almıştır.

Savaşın sonucu:İngiltere ve Fransa geri çekilmiştir. Çanakkale Cephesi,Osmanlı Devleti’nin 1.Dünya Savaşı’nda düşmanı püskürtmeyi başardığı tek cephedir. Çanakkale Savaşı, 1.Dünya Savaşı’nın parçası olan bir savaştır.Bu savaşta itilaf ve ittifak devletleri savaşmıştır.

♦ Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal, Arıburnu, 1915

İtilaf Devletleri: İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Yunanistan İttifak Devletleri: Almanya, Osmanlı Devleti, Avustutya- Macaristan

1.DÜNYA SAVAŞININ SONUÇLARI 1.Dünya Savaşı 1914 yılında başladı ve 1918 yılında sona erdi. Almanya savaşı kaybedince teslim olmak zorunda kaldı. Almanya’nın teslim olması sonucunda Osmanlı Devleti tek başına kaldı. Savaşı sürdüremeyeceğini anlayınca barış istemek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti çok ağır şartlar içeren MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASINI imzalamak zorunda kaldı.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ( 30 EKİM 1918 ) Almanya’nın teslim olması sonucunda yalnız kalan Osmanlı Devleti savaştığı ülkelerle barış istemek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti çok ağır şartlar içeren MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASINI imzalamak zorunda kaldı. Bu antlaşma savaşı kazanan devletlerin Osmanlı Devleti parçalamak ve işgal etme niyetlerini açıkça gösteriyordu.

1-) Çanakkale ve İstanbul Boğazının kontrolü MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASININ MADDELERİ 1-) Çanakkale ve İstanbul Boğazının kontrolü savaşı kazanan devletlere verilecek. 2-) Osmanlı Devleti askerleri derhal terhis edilecek. 3-) Omsalı Devletinin ordusuna ait bütün silahlar savaşı kazanan devletlere teslim edilecek.

4-) Limanlar, postane ve telgraf merkezlerinin kontrolü savaşı kazanan devletlere verilecek. 5-) Osmanlı Devletinin elinde bulunan savaş esirleri derhal serbest bırakılacak. 6-) Savaşı kazanan devletler Osmanlı Devletinin her türlü yer üstü ve yeraltı kaynaklarını istedikleri gibi kullanabilecekler.

7-) Savaşı kazanan devletler güvenliklerini tehdit eden bir durum ortaya çıktığı anda istedikleri yerleri işgal edebileceklerdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasının en ağır maddesi bu 7. maddeydi.Bu madde açıkça Osmanlı Devletinin topraklarının parçalanması anlamına geliyordu. Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanır imzalanmaz savaşı kazanan devletler Osmanlı Devletinin topraklarını işgal etmeye başladılar.

İmzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'yla Osmanlı Devleti toprakları İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da vatanın kurtuluşu için çözüm yolları aramış, bunun üzerine kurtuluş hareketini başlatacak ve yönetecek bir önder olarak Anadolu’ya geçmeye karar vermiştir.