Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Engin DEMİRCİ MALATYA 2016."— Sunum transkripti:

1 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016

2 Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra, ordumuz dağıtılmış, halkın elindeki silahlar toplanmıştı.

3 HATIRLAYALIM Türk halkı, bu çaresizlik içinde kendi bölgesel güçleriyle bölgelerini korumaya çalıştı.

4 Fransızlar ve Ermeniler ile savaştık
Kurtuluş Savaşı Cephelerine şöyle bir bakalım! Doğu cephesinde Ermeniler Güney Cephesinde Fransızlar ve Ermeniler ile savaştık Batı cephesinde   Yunanistan ve Yunanlıları destekleyen İngilizler

5 Örnek Soru

6

7 Bağlantı Kurma Sorusu

8 Öncesi Dünya Savaşı’nda Ruslar Kafkaslardan çekilince, bölgede bir Ermeni devleti kurulmuştur. Mondros hükümlerine göre de, Türk ordusu Kuzeybatı İran ve Kafkasya’yı boşaltmıştır.

9 Olayın Gelişimi Ermeniler, itilaf devletlerinden cesaret alarak doğu sınırlarımıza saldırıyor, Müslüman halka aşırı zulüm, haksızlık ve katliam yapıyordu. Bunun üzerine, TBMM Ermenilere karşı askeri harekete geçilmesine karar verdi.

10 Örnek Soru

11 Örnek Soru

12 TBMM haziran 1920’de Doğu Cephesi’ni kurmuş, Kâzım Karabekir’i komutanlığına atamıştır

13 Örnek Soru

14 Mini Hatırlatma Bu cephede Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurmak isteyen Ermeniler ile savaşılmıştı.  Türk ordusu Ermenileri Millî sınırlarımız dışına sürmüş, Kars ve Gümrü bize geçmiştir. Ermeniler barış istemek zorunda kalmış, Gümrü antlaşması imzalanmıştır

15 Örnek Soru

16 Örnek Soru

17 GÜMRÜ ANTLAŞMASI (3 ARALIK 1920)

18 Maddeleri • Doğu sınırı,Çıldır gölü ile Aras nehri hattına kadar uzanacaktır. • Sarıkamış Kars Kağızman ve Iğdır Türk devletine verilecektir.

19 Maddeleri Ermenistan Hükümeti Sevr antlaşmasını tanımayacak ve Misak-ı Milliyi kabul edecektir.

20 Maddeleri • Ermeniler Türklere düşmanca tavır beslemeyecekler, Türklere karşı savaşmamış Ermeniler yurtlarına dönebilecekler. • Ermenistan Türkiye’ye karşı hiçbir düşmanca harekette bulunmayacaktır.

21 Örnek Soru

22 • TBMM’nin bağımsız bir devletle imzaladığı ilk antlaşmadır.
ÖNEMİ • TBMM’nin bağımsız bir devletle imzaladığı ilk antlaşmadır. • Ermenistan TBMM’yi tanıyan ilk devlet olmuştur. • TBMM’ye bağlı orduların kazandığı ilk askeri zafer siyasi bir zaferle tamamlanmıştır.

23 ÖNEMİ • Misak-ı Milli’nin bir kısmı gerçekleştirilmiştir.
• Kurtuluş Savaşının Doğu Cephesi kapanmıştır. • Buradaki birlikler Batı cephesine sevk edilmiştir.

24 • Ermeni sorunu sona ermiştir.
ÖNEMİ • Ermeni sorunu sona ermiştir. • Sovyet Rusya ile TBMM arasında görüşmelerin başlamasına neden olmuştur. • Yeni Türk Devleti kendi adını ilk kez bu antlaşmada “Türkiye” olarak belirtmiştir.

25 Örnek Soru

26 Örnek Soru

27 Örnek Soru

28 Örnek Soru

29 Ben Kâzım Karabekir. Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi komutanı olarak görev yaptım.Bu cephede Doğu Anadolu topraklarımızda hak iddia eden ve bu isteklerini Sevr Antlaşması’na koyduran Ermenilerle savaştık. Emrimdeki birliklerin başarılı harekâtı karşısında barış istemek zorunda kalan Ermeni Hükümeti ile 3 Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması’nı imzaladık. Bu antlaşma ile Ermeniler, Sevr Antlaşmasındaki isteklerinden vazgeçtiler. Bu günü, bu uğursuz antlaşmanın yırtıldığı gün olarak kutladık. Kâzım Karabekir’in yukarıdaki anlatımına göre Gümrü Antlaşması’na ilişkin olarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A) Sevr Antlaşması’nın geçersiz olduğu kabul edilmiştir. B) Ermeniler, Doğu Anadolu üzerindeki toprak isteklerinden vazgeçmişlerdir. C) Ermeniler, Sevr’in kendilerine tanıdığı hakları elde etmişlerdir. D) Ermeniler yenilgiyi kabul ederek savaştan çekilmişlerdir. ( SBS) Örnek Soru

30 Örnek Soru

31 Örnek Soru

32 KAZANIM Kurtuluş savaşında Doğu cephesinde yapılan mücadeleyi sebep ve sonuç açısından değerlendirir. Engin DEMİRCİ MALATYA 2016


"Engin DEMİRCİ MALATYA 2016." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları