DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
2.GENEL KÜLTÜR BİLGİ YARIŞMASINA
Advertisements

Babam Beni Hiç Sevmedi... Balıkesir'de Asma Ağacı Ve Anılarım.. Kısa Öykü.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Deyimler ve Atasözleri Testi
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
………………..İLKOKULU 3.SINIFLAR
SÖZCÜKTE ANLAM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
222. Kaç tabak var? …… Her tabakta kaç şeftali var? …… Toplam şeftali sayısı kaçtır? ……
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
ANLATIMIN VE ANLATICININ TAVRI
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
SEBEP(NEDEN) SONUÇ İLİŞKİSİNİ ÖĞRENELİM Hikmet SIRMA.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
AYAKKABICI Ayakkabıcı, yeni getirdigi malları vitrine yerleştirirken, sokaktaki bir çocuk onu izlemekteydi.
Zaten onlarla adaştı... Adı : Gül 'dü...
Metinlerin Sınıflandırması
yapIlarIna göre fİİller
Gözlerimi açtığımda duvardaki saati göremedim ama.
BÖLME İŞLEMİ PROBLEMLERİ
Sunumu Hazırlayan: Emel Özdemir © Her hakkı Saklıdır.
HANSEL VE GRATEL.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Slaytı kendi akışında ve sesli izleyiniz.
FİİLLERDE ÇATI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
İNANILMAZ AMA GERÇEK. > Okulun ilk gününde 5
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
hazırlayan : Begüm Yılmaz
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
SONBAHAR.
Bugün neler öğreneceğiz?
ZAMİRLER (ADILLAR).
PENDİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
EMPATİK İLETİŞİM 1.
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
KÜÇÜK FİL.
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER 5.SINIF

ABARTILI İFADELER Bir olay ya da kavramın büyüklüğünü ya da küçüklüğünü daha iyi gösterebilmek için olduğundan az veya fazla gösteren cümlelere abartılı cümleler denir. Örnekler : 1. Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. 2. Yapılacak dünya kadar işim var. 3. Göz yaşlarım sel oldu. 4. Senden binlerce kez özür dilerim.

DUYGUSAL İFADELER Sevinmek, üzülmek, kızmak, telaşlanmak, kaygılanmak gibi duygularımızın ifade edildiği cümleler duygusal anlatımı olan cümlelerdir. Bu ifadelerle ya hissettiklerimizi anlarız ya da başkalarının hislerini anlarız. Örnekler: 1. Zavallı çocuğu o halde görünce üzüldüm. 2. Karşımda görünce içim içime sığmadı. 3. Başına bir iş gelecek diye çok korkuyorum. 4. Hareketleriyle beni çileden çıkarıyor. 5. Onu görünce gözlerime inanamadım. 

ŞAŞKIN

ÜZGÜN

MUTLU

KAYGILI

Aşağıdaki cümle hangi sandığa aiittir?

1 “Bu erik ağacının meyvesi…………………………” Yukarıdaki tümce, aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa abartılı bir ifade kullanılmış olur? A. nefis kokuyordu. B. karpuz kadardı C. bal gibidir. D. çok tatlıdır.

2- “(I)Koşa koşa derenin kıyısına kadar geldi. (II)Pantolonun paçalarını kıvırıp karşıya geçmek istedi.(III) Coşkun akan dereyi görünce bir an duraksadı. (IV)Yavaş yavaş içinin korku ile dolduğunu hissetti.” Yukarıdaki paragrafta, kaç numaralı cümlede duygusal bir ifade vardır? A.I B.II C.III D.IV

3- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde abartılı bir ifade vardır? A. Everest Dağı dünyanın en büyük dağıdır. B. Yemek o kadar güzeldi ki parmaklarını yedi. C. Yağmurda sırılsıklam olmuştu. D. 100 metreyi 15 saniyede koşuyor.

4- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde duygusal bir ifade yoktur? A. Bu elbiseyi almaya parası yetmedi. B. Küçük kuşun halini görünce çok üzüldü. C. Sınav notunu okurken heyecanlandı. D. Sürpriz doğum günü partisi çok mutlu etti.

5 Aşağıdaki tümcelerin hangisinde duygusal bir ifade yoktur? A. Minik kediyi görünce içi cız etti. B. Birinci olunca gözyaşlarını tutamadı. C. Akşama kadar hiç dinlenmeden yürüdü. D. Fareyi görünce gözlerine inanamadı.

6- I)Gökten bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyordu.(II)Beren, şemsiyesini evde unutmuştu.(III)Okula gidene kadar bayağı ıslanmıştı.(IV)Sınıfa girdiğinde saçlarından su damlıyordu. Yukarıdaki paragrafta kaç numaralı tümcede abartılı bir ifade vardır? A.I B.II C.III D.IV

7 (I)Sabah her zamankinden daha erken kalktı.(II)Annesi çoktan kalkmış kahvaltıyı hazırlamıştı.(III)Sevinçle annesinin boynuna atıldı.(IV)Hep beraber oturup kahvaltıları yaptılar. Yukarıdaki paragrafta kaç numaralı tümcede duygusal bir ifade yer almaktadır? A.I B.II C.III D.IV

8- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde duygusal bir ifade vardır? A. Hızla gelen arabanın altında kaldı. B. Arkadaşını karşısında görünce çok şaşırdı. C. Sabah kahvaltısını erken yapıp gitti. D. Annesinin elinden tutup karşıya geçti.

9 Aşağıdaki tümcelerin hangisinde abartılı bir ifade vardır? A. Sabahtan akşama kadar ders çalışıyordu. B. Arabayla 150 km hızla gittim. C. Öğle 12.00’ye kadar miskin miskin uyudu. D. Düğün için fırından 100 ekmek aldım.

10 Aşağıdaki tümcelerin hangisinde duygusal bir ifade yoktur? A. Okula geç kaldığı için öğretmen Ece’ye kızdı. B. Dünden beri aşırı yağmur yağdı buraya. C. Dışarıda neşe içinde kartopu oynadılar. D. Korkudan eli yüzü bembeyaz olmuştu.