Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,"— Sunum transkripti:

1 Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
İSİMLER (ADLAR) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler: Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Aslı, Kadir, Karabaş, Tekir, Ankara, İzmir, Türkçe, Müslümanlık, Türkiye, Almanya, Atatürk Bulvarı, Hale Apartmanı, Türk Dil Kurumu, Kızılay, Van Gölü, Ağrı Dağı, Konya Ovası Cins İsimler (Tür Adları): Aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen ortak adlardır. Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak, kalp, siyah, kırmızı, öğretmen vb.

2 Tekil Ad: Sayıca tek bir varlığı karşılayan adlardır.
FULYA HOCA Tekil Ad: Sayıca tek bir varlığı karşılayan adlardır. Çoğul Ad: Sayıca birden çok varlığı karşılayan adlardır. Adlara “-lar, -ler” çokluk eki getirilerek yapılır. Ev, çocuk, ağaç… Çoğul eki alan sözcükler çeşitli anlam ilgileri kurabilir: Bu kitapları dolaba yerleştirelim. (çokluk) Aliler bu akşam bize gelecek. (aile, çevre) Yeni Mimar Sinanlar yetişiyor. (benzerleri) Seni dünyalar kadar seviyorum. (abartma) Sabahları mutlaka yürüyüş yaparım. (genelleme) Olay olduğunda on yaşlarındaydım. (aşağı yukarı) Müdür Beyler birazdan gelecek. (saygı) Hanımefendiler nihayet uyanabilmişler. (küçümseme)

3 Topluluk Adı: Biçim bakımından tekil olduğu hâlde anlamca topluluk kavramı taşıyan adlardır.
Millet, ordu, halk, orman, sürü… *Bazı sözcükler cümle içinde topluluk adı olarak kullanılabilir. Bu durum cümleden anlaşılır. Sınıfta öğretmen var mı? (tekil) Bu sınıf çok başarılı. (topluluk)

4 İnsan, hayvan, hava, rüzgar, bulut, kedi vb.
FULYA HOCA Somut Adlar: Duyu organlarımızla görüp kavrayabildiğimiz ve tabiatta madde olarak var olan gerçek nesne ve varlıkların adlarıdır. İnsan, hayvan, hava, rüzgar, bulut, kedi vb. Soyut Adlar: Görünürde madde olarak var olmayan, duyu organlarımızla kavranamayan, ancak düşüncelerimizde var olan kavramlara karşılık olan adlardır. İnsanlık, erdem, iyimserlik, karamsarlık, güzellik, hüzün, öfke, sevinç vb.

5 FULYA HOCA İSİM TAMLAMALARI
Belirtili İsim Tamlaması: Tamlayanın “-in” ilgi ekini tamlananın da “-i, si” 3.tekil kişi iyelik ekini aldığı tamlamalardır. tamlayan tamlanan -in i İzmir’in yazı çimenin yeşili pencerenin kenarı

6 Yemekleri çok güzeldir bu lokantanın
Yemekleri çok güzeldir bu lokantanın. Fethiye’nin yüzmeye doyamadığımız denizi hep aklıma geliyor. Kimsesiz akşamların derin sızısı doldu içime. Onun da duyguları, hayalleri olduğunu anlamalısın. Çocukluğu yoksulluk içinde geçmişti. Bizim okul bu yarışmayı kazanır. Bu adam kimin nesi?

7 FULYA HOCA Belirtisiz İsim Tamlaması: Tamlayanı yalın halde bulunan, tamlananı 3.kişi iyelik ekini alan tamlamalardır. tamlayan tamlanan -i yağmur kokusu ağaç dalı tarla kuşu çam ağacı ders kitabı ayrılık acısı ev hanımı

8 Takısız İsim Tamlamaları: Tamlayan ve tamlananın, tamlama ekleri almadan oluşturdukları isim tamlamasıdır. Bu tür tamlamalarda tamlayan, tamlananın neyden yapıldığını bildirir. İyi insan (insan iyiden yapılmamış) Demir kapı (kapı demirden yapılmış) Altın bilezik, tahta masa, bakır tepsi… *demirden kapı taştan duvar

9 Zincirleme İsim Tamlamaları: Birden çok isim tamlamasının iç içe geçmesiyle oluşur.
çocuğun çalışma odası İstanbul’un ulaşım sorunu köyün kaynak suyu


"Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları