EGE BÖLGES İ www.hayalkatibi.com. Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EGE BÖLGESİ.
Advertisements

ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
1. Karadeniz Bölgesi ‘NİN HALAYI
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Ege Bölgesi İklim Özellikleri İklim Ege Bölgesi genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz ikliminin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Türkiye’de Karstik Şekiller
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
Turizm Herhangi bir amaç izlemek üzere insanların kendi konaklama yerleri dışında seyahat ve konaklamalarından meydana gelen olaylar,ilişkiler bütünüdür.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
ARNAVUTLUK.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Ege Bölgesi turizm potansiyeli olarak Türkiye'de Akdeniz Bölgesinden sonra gelmektedir. Birçok tarihi eser, yapıt, kalıntı.
SİNOP COĞRAFYASI SUNUM PLN.1124 ŞEHİR COĞRAFYASI DERSİ DÖNEM SUNUM PROJESİ.
EGE BÖLGESİ. COĞRAFİ KONUMU Yurdumuzun batısında alan bakımından 5. büyük bölgemizdir. Kuzeyinde Marmara,doğusunda İç Anadolu ve güneyinde Akdeniz Bölgeleri.
HAZIRLAYANLAR NAZ ORHAN AYŞE BER İ N ÖZDEM İ R. ÜLKEM İ ZDEK İ DO Ğ AL GÜZELL İ KLER.
5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE ÜRETTİKLERİMİZ.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
1- SERACILIĞA GENEL BAKIŞ
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
ÜLKEMİZDEKİ DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİKLER
COĞRAFİ KONUM.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
TT HOTELS SENSİMAR MARMARİS IMPERIAL ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Türkiye’nin Kaynakları Sunu
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
BÖLGELERİMİZDE YETİŞEN TARIM ÜRÜNLERİ SUNU.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Avrupa Coğrafyasının Temel Özellikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Sunum transkripti:

EGE BÖLGES İ

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege veya Asıl Ege ve İ ç Ege veya İ ç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, do ğ uda İ ç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve son olarak batıda Ege Deniziyle çevrilidir. Türkiyenin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir.

EGE BÖLGES İ NDE YET İ ŞT İ R İ LEN ÜRÜNLER

Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakır çay Ovası’nda yetiştirilir.

Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sa ğ lar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.

Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sa ğ layan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.

İ ncir : Kış ılıklı ğ ı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yo ğ unlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildi ğ i yer ise Aydın’dır.

Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu oldu ğ undan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yo ğ unlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sa ğ layan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.

Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklı ğ ı isteyen turunçgil üretimi, İ zmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapıla rı. Türkiye üretiminin %10’unu sa ğ layan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.

Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yo ğ unlaşır.

EGE BÖLGES İ NDE HAYVANCILIK

Ege bölgesinde hayvancılık çok gelişmemiştir. Üstelik yakın dönemde otlakların daralması nedeniyle, hayvan sayısında azalma gözlenmektedir. Kıyı kesimde daha çok kıl keçisi, tiftik keçisi ve koyun, iç kesimlerde sı ğ ır ve manda besicili ğ i yaygındır. Balıkçılık ise eski önemini kaybetmiştir özellikle İ zmir Körfezi’nin sularını pis olmasından dolayı. Yine eski önemini yitirmiş olmakla birlikte Bodrum kıyılarında sünger avcılı ğ ı yapılmaktadır.Aynı zamanda Ege Bölgesi'nde kümes hayvancılı ğ ı ve arıcılık da yapılır.

EGE BÖLGES İ N İ N DA Ğ LARI Kaz Da ğ ları Yunt Da ğ ı Boz da ğ lar Nif Da ğ ı Spil Da ğ ı Dilek Da ğ ı Aydın Da ğ ları Menteşe Da ğ ları Emirda ğ

EGE BÖLGES İ N İ N TAR İ H İ YERLER İ

Pamukkale - DEN İ ZL İ Çevresinde Laodikya ve Colossai gibi birçok antik kentin yer aldı ğ ı Denizli ilçelerinden Güney, şarapları ve şelalesi;Buldan, dokuma tezgâhları; Çal ise üzüm ba ğ ları ile tanınır. Pamukkale - DEN İ ZL İ Çevresinde Laodikya ve Colossai gibi birçok antik kentin yer aldı ğ ı Denizli ilçelerinden Güney, şarapları ve şelalesi;Buldan, dokuma tezgâhları; Çal ise üzüm ba ğ ları ile tanınır.

Sart - MAN İ SA Mesir şenli ğ i? Manisa denince akla ilk gelenler arasındadır. Her yıl mart ayında düzenlenen şenli ğ in başlangıcı çok çok eskilere dayanır. Sart - MAN İ SA Mesir şenli ğ i? Manisa denince akla ilk gelenler arasındadır. Her yıl mart ayında düzenlenen şenli ğ in başlangıcı çok çok eskilere dayanır.

Ölüdeniz, Fethiye - MU Ğ LA Afyon, üzerinde kale bulunan bir tepenin eteklerine kurulmuştur. Çevredeki tarihi eserler Afyon Müzesinde sergilen-mektedir. Müzenin en önemli bölümünü Frig Ça ğ ı eserleri oluşturur. Ölüdeniz, Fethiye - MU Ğ LA Afyon, üzerinde kale bulunan bir tepenin eteklerine kurulmuştur. Çevredeki tarihi eserler Afyon Müzesinde sergilen-mektedir. Müzenin en önemli bölümünü Frig Ça ğ ı eserleri oluşturur.

Su Altı Müzesi, Bodrum - MU Ğ LA Datça Yarımadası, Türkiye’nin Ege?ye do ğ ru uzanan en dar ve en uzun yarımadasıdır. Yarımadanın ucunda eski ça ğ ların sanat ve kültür merkezi olan Knidos antik kenti bulunur. M.Ö. 4. yüzyılda ünlü heykeltıraş Praksiteles tarafından yapılan Afrodit Heykeli ile ünlenen kentte, tüm çalışmalara ra ğ men bu heykel bulunamamıştır.

Kültür park, kentin merkezinde yer alır. Büyük ilgi gören Uluslararası İ zmir Fuarı her yıl burada düzenlenmektedir. Kent ayrıca Türkiye?nin en etkin festivallerinden olan Uluslararası İ zmir Festivali ile tanınır.

EGE BÖLGES İ N İ N YEMEKLER İ

M İ YANE ÇORBASI

ET KÖFTES İ

MARMAR İ S P İ LÂVI