Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EGE BÖLGESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EGE BÖLGESİ."— Sunum transkripti:

1 EGE BÖLGESİ

2 Konumu Kuzeyde Marmara Bölgesi Güneyde Akdeniz Bölgesi Doğuda İç Anadolu Bölgesi Batısında ise Ege Denizi bulunur.

3 Ege Bölgesi Fiziki Haritası

4 BÖLÜMLERİ Doğal şartlar, beşeri ve ekonomik özellikler bakımından 2’ye ayrılır. Ege Bölümü İç Batı Anadolu Bölümü

5 Yeryüzü Şekilleri Kıyıları:
Kıyıda  bir  çok  körfez, koy, yarmada  ve  buruna  rastlanır. Edremit, Çandarlı, İzmir, Kuşadası, Güllük, Gökova  başlıca  körfezleridir. Reşadiye, Bozburun, Dilek ve   İzmir   başlıca  yarımadalarıdır. Ege  kıyıları girintili çıkıntılı  olduğu  için en uzun kıyımızdır. Muğla’da  en  uzun  kıyıya  sahip  ilimizdir.

6 Dağları Kaz Madra Yunt Bozdağlar Aydın Alaçam Eğrigöz Murat
Sandıklı  Dağları 

7 Akarsuları Bakırçay, Gediz, K. Menderes, B.Menderes  başlıca  akarsularıdır. İç  Batı  Anadolu’da  Susurluk  ve  Sakarya Akarsularının  bazı   kolları da  bulunmaktadır.

8 Ovaları Dağlar arasında kuzeyden itibaren Edremit, Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes akarsuları ve bu akarsuların isimlerini taşıyan çöküntü ovaları vardır.

9 İklimi ve Bitki Örtüsü İklimi: Akdeniz iklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. İç Batı Anadolu bölümü’nde karasal iklim etkilidir. Kışlar soğuk ve karlı, yazları kurak ve sıcaktır. İlkbaharda da yağış boldur. Bitki Örtüsü: Alçak yerlerde makiler, yüksek yerlerde orman bitki örtüsü görülür. İç kesimlerde yer yer orman, geriye kalan yerlerde bozkır bitki örtüsü vardır.

10 Nüfusu Kıyı kesimleri ve ovaların çevreleri yoğun nüfusludur. Bunun nedeni burada geniş ve verimli tarım alanlarının yer alması ve tarım ürünlerindeki çeşitliliktir. Kentleşme oranı yüksektir. Önemli yerleşim birimleri: İzmir, Denizli, Manisa , Aydın, Muğla, Nazilli, Söke, Salihli , Turgutlu, Akhisar, Ödemiş , Tire , Ayvalık, Kuşadası , Bodrum. En büyük kenti İzmir’dir. İç Batı Anadolu Bölümü Ege bölümüne göre daha seyrek nüfusludur. Önemli yerleşim merkezleri: Kütahya, Afyon, Uşak, Tavşanlı, Kula , Sandıklı, Simav ve Gediz’dir.

11 Ekonomik Özellikleri Tarım
Ayvalık ve Edremit’te zeytin üretim alanı (Zeytinyağı fabrikalarının çoğu buradadır.) Bakırçay Ovası ve İzmir çevresi tütün Gediz ve Küçük Menderes Ovalarında çekirdeksiz üzüm Büyük Menderes Ovası incir Ayrıca bölümün geneline dağılmış bir biçimde pamuk, mısır, sebze ve meyve , turunçgiller yetiştirilir. Ayrıca iç kesimlerde Buğday, haşhaş, şeker pancarı bolca yetiştirilir.

12 Ege Bölgesi’nde üretilen tarım ürünlerinin Türkiye üretimindeki payları

13 Hayvancılık Hayvancılıkta önemli yer tutar. En çok küçük baş hayvan yetiştirilir. Muğla’da arıcılık çok önemlidir.

14 Sanayi İzmir’in çevresinde bir çok sanayi kuruluşu vardır.
Başlıcaları; Otomontaj, madeni eşya, petro-kimya, dokuma, çimento, sigara , zeytinyağı ve Aliağa petrol rafinerisidir. Halıcılık dünyaca da önemlidir. (Uşak, Gördes, Kula, Demirci) Kütahya’da çinicilik, Uşak’ta ilk şeker fabrikamız Afyon’da şeker ve çimento ayrıca maden suyu işletmesi

15 Yeraltı Zenginlikleri
Soma ve Yatağan’da linyit Eğmir’de demir Menteşe yöresinde krom Ödemiş’te civa İzmir Çamaltı tuzlası denizden elde edilen tuzun en büyük üretim merkezidir. Tavşanlı , Tunçbilek Değirmisaz, Seyitömer çevresinde linyit yatakları Afyon’da mermer ocakları Kütahya’da krom yatakları vardır.

16 Turizm Bodrum, Marmaris, Çeşme, Ayvalık, Fethiye, Efes, Milet önemli turizm merkezleridir. Doğal güzellikleri, Pamukkale travertenleri, kaplıcalar ve tarihi turistik yerleri önemlidir.

17 İZMİR DENİZLİ MUĞLA AYDIN

18 AFYON UŞAK KÜTAHYA MANİSA


"EGE BÖLGESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları