BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
Advertisements

Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİNDE TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ.
Müze Nedir?.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
Kültür.
ATATÜRK İLKELERİ.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ ÇALIŞMASI
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Korunan Alan Kavramı Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Bilgi ve Yenilik İktisadı
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
GELENEKSEL KENT DOKULARININ YENİ GELİŞME ALANLARIYLA BULUŞMASI
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
Avrupa İş Etiği Ağı Türkiye Temsilciliği European Business Ethics Network Turkey (EBEN-TR)
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
Türk-İslam Arkeolojisi
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
ZAMANDA YOLCULUK YAPMAK İSTER MİSİNİZ?
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Verimlilik Genel Müdürlüğü Verimliliğin Felsefesi; Verimliliğin Dönüşüm Boyutu Dr. Mustafa Kemal.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
MD118 LGM - Lions Gelecek Merkezi Atölye Çalışması Bülent Şen – Danyal Kubin – Nesim Levi 11 Aralık İstanbul.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Etnoğrafya Müzesini Geziyoruz
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
KÜLTÜR TURİZMİ.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Resimle İlgili Meslekler
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Direktörü
YARATICI DRAMANIN ÖGELERİ 1.Lider/Öğretmen
BÖLÜM HAKKINDA 2004 yılında kurulan bölümümüzde; dilin bir araç olarak kullanıldığı sözel anlatımlar, geleneksel gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, festivaller.
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 2: Kültürel Mirasın Anlamı ve Yönetimi, Türkiye'de Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak

Kültürel Miras Yaşadığımız yerlerdeki tarihi yapılar, Eski uygarlıkların kalıntıları Arkeolojik ören yerleri, Türküler, masallar, halk oyunları, el sanatları, Geleneksel muftak kültürü… Kimi zaman olduğu gibi, kimi zaman da yeni tasarım ve yorumlara ilham kaynağı

Kültürel Miras Miras günlük yaşantımızın içinde yer alan bir unsur kimliğimizi oluşturan bir kavram Anahtar Kelime => etkileme, etkileşim ve etkilenme Nerelerde karşımıza çıkar; TV dizileri, filmler Hediyelik eşya dükkanları, Moda dünyası, Ev dekorasyonu Kent planlaması

Kültürel Miras Tek ve sabit bir tanım yok Değişen toplumsal anlayışlar ve gereksinimler - tanımın genişlemesi Korunması ve sürdürülmesi gereken bir kavram Ülke toprağına meşruiyet kazandıran temel ögelerden biri Yasalar, uluslararası kurumlar…

Kültür Ekonomisi Kültür alanındaki üretim ve tüketim ilişkilerini inceleyen, kültür sektörünü ekonomi teorileri ve istatistikleriyle analiz eden alt alan Ekonomi kavramlarının film, müzik, yayın, medya, gösteri sanatları, görsel sanatlar veya miras ile ilişkilendirilmesi Kültür ekonomisi = yaratıcı endüstriler (Creative Industries)

Yaratıcı endüstrilerin kategorizasyonu Kültür Ekonomisi Ticari anlayış Somut olmayan kültürel içeriğin yaratımı, üretimi ve ticari amaçlarla kullanımı Yaratıcı endüstrilerin kategorizasyonu Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 4 kategori ve 9 altalan

Türkiye’de 20. yüzyılın başlarından itibaren gelişim Kültür Ekonomisi Ulusun inşaası sürecinde ortak bir kimlik yaratmak için başvurulan bir araç Türkiye’de 20. yüzyılın başlarından itibaren gelişim Anadolu arkeolojisi ve tarihi milli kimlik, tarih ve kültür

1990’lar sonrası -> Kültürel mirasın ekonomide yer edinmesi Gelişim 1990’lar sonrası -> Kültürel mirasın ekonomide yer edinmesi Teknolojik gelişmeler  Devletlerin farklı konulara öncelik vermesi ve farklı konulara değer yüklemesi Kültürel mirasın turizm ile ilişkilendirilmesi Kültürel mirasın kendi ekonomisini yaratması -> 21. yüzyıl başları Kültürel mirasın korunması gereken bir kaynak olarak görülmesi Gelişme koruma dengesi ve sürdürülebilirlik olgusu

Politikalar ve uluslararası sözleşmeler -> 20. yy ikinci yarısı Gelişim Politikalar ve uluslararası sözleşmeler -> 20. yy ikinci yarısı kültürel mirasın çevre ve toplum için değeri Toplumsal ve kültürel değerler Yerel ve ulusal ekonominin önemli bir birleşimi Ülkelere göre farklı uygulamalar Arkeoloji ve tarihsel zenginlik  Turizm (kültür turizmi) Farklı aktörler ve yapılanmalar Avusturya, Almanya, Hollanda… tümüyle kamu desteği Avustralya, Japonya, Amerika Birleşik Devletler… tümüyle devletten bağımsız Türkiye ???

19. yüzyılda koruma odaklı Türkiye’de gelişim 19. yüzyılda koruma odaklı 20. yüzyıl - diğer ülkelerle paralel bir yapı arkeoloji, mimarlık ve şehircilik Günümüzde, toplumsal boyut ve disiplinlerarasılık

Kültürel Miras insanın binlerce yıllık yaşam deneyiminin, aklının ve yaratıcılığının bugüne ulaşmayı başarmış kalıntıları somut ve somut olmayan varlıkların ve değerlerin tümü Tanımlardaki evrilme Anıt eserlerden insana ve hatta doğaya ait tüm kültürel değerlere

Kültürel Miras - Kategoriler Somut Kültürel Miras Taşınır Kültürel Miras Taşınmaz Kültürel Miras Sualtı Kültürel Mirası Somut Olmayan Kültürel Miras Doğal Miras

Kültürel Miras - Kategoriler Somut Kültürel Miras Taşınır Kültürel Miras – Tablolar, heykeller… Taşınmaz Kültürel Miras – anıtlar, arkeolojik sitler

Kültürel Miras - Kategoriler Sualtı kültürel mirası batıklar, sualtı kalıntıları ve kentleri

Kültürel Miras - Kategoriler Somut Olmayan Kültürel Miras ???

Kültürel Miras - Kategoriler Somut Olmayan Kültürel Miras ???

Biz neredeyiz?

Kültürel Mirasa Yönelik Yaklaşımlar Evrensellik Görüşü Kültürel miras tek bir devlet ya da ulusa ait değil İnsanlığın ürünleri Kültür varlıkları serbestçe dolaşabilmeli, iyi korunamıyorsa taşınabilmeli Milliyetçi Görüş Kültür varlığı yalnızca o milletindir. Milli bir karakteri vardır. Bulunduğu yerde kalmalı ve korunmalıdır. «Kaynak Ülke?»

Kültürel Mirasa Yönelik Yaklaşımlar 1970 UNESCO Sözleşmesi Kültürel miras ürünlerinin yasadışı ithal ve ihracının önlenmesi 2011 yılında 120 ülke Türkiye 1981 yılında kabul etti.

Kurumlar United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO Avrupa Konseyi (Council of Europe) Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS) Kültür Varlıklarının Korunması ve Onarım Çalışmaları Uluslararası Merkezi (International Centre for Study of the Presevation and Restoration of Cultural Property – ICCROM) Uluslararası Müzeler Konseyi (International Council of Museums – ICOM) Dünya Anıtlar Fonu Getty Koruma Enstitüsü Ağa Han Kültür Vakfı Europa Nostra

Türkiye’deki uygulama ve düzenlemeler 19. yy; Osmanlı İmparatorluğu Arkeoloji Müzesi, İstanbul Asar-ı Atika Nizamnamesi – 1869 (ilk düzenleme) Yasalardaki düzenlemeler Arkeoloji ve sit odaklılık

Kültürel Mirasın Korunması Savaş ve silahlı çatışmalarda zarar görme ile ilgili düzenlemeler Sivil karakterli yerlerle aynı koruma özelliklerine sahip 1907 tarihli IV numaralı Lahey Sözleşmesi 1950 sonrasında evrensellik görüşü etkileri Kültürel miras insanlığın ortak ürünü Savaş ve silahlı çatışmalarda dokunulmazlık (1954 tarihli Lahey Sözleşmesi) Dünya Mirası Sözleşmesi – bir kültür mirası eserinin yok olması bütün insanlığa ait bir eserin yok olması anlamını taşımakta Avrupa Konseyi

Kültürel Mirasın Korunması 2000’li yıllar Kültürel çeşitlilik artırılmalı Kültürler arası diyalogun geliştirilmesi 2001: UNESCO evrensel bildirgesi Kültürel miras kültürler arası diyalog için bir kaynak «hemen her şekliyle korunmalı, zenginleştirilip genişletilmeli ve insan deneyiminin ve emellerinin bir kaydı olarak gelecek kuşaklara teslim edilmelidir…»

Kültürel Mirasın Korunması 2003: UNESCO Sözleşmesi – Somut olmayan kültürel mirasın tanımlanması toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur 2005: Avrupa Konseyi - Toplum için Kültürel Mirasın Değeri Çerçeve Sözleşmesi (Faro Sözleşmesi) insanın gelişimi, kültürel çeşitliliğin artırılması ve kültürlerarası diyaloğun yükseltilmesi için bir kaynak, kaynakların sürdürülebilir kullanımı ilkesine dayalı ekonomik gelişme modelinin bir parçası Kültürel miras bir insan hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildigesi’nde tanımlanan “kültürel yaşama katılım hakkının” özünde var olan bir hak

Genel Değerlendirme Ne öğrendiniz?

BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 2: Kültürel Mirasın Anlamı ve Yönetimi, Türkiye'de Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak