D A D A I Z M.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
Advertisements

1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
Ders IV Bölüm 4 Tutumlar s Bölüm 5 Tutum Değişimine Kuramsal Yaklaşımlar : Tutarlılık kuramları s PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Nedir, Ne Demektir?
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
1 وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَات.
SANAT FELSEFESİ HAZIRLAYAN: HELİN ÖZCE KÖSE 11 FEN A.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
FOVİZM - KÜBİZM PINAR-ALMİNA-ALEYNA. FOVİZM NEDİR ? Fovizm, yılları arasında Henri Matisse tarafından Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıdır.
Metinlerin Sınıflandırması
DESEN.
Tarih Felsefesi.
İDEOLOJİ’DE YENİ TARTIŞMALAR
İlkel (olgunlaşmamış) Savunma Düzenekleri
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
Slaytı kendi akışında ve sesli izleyiniz.
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
Spiritüellik.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
Bir psikolojik yapı olarak "zeka" ve madde geliştirme süreci*
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dadaizm nedir Dil ve estetik kurallarını tanımayan, anlatımda başıboş bir yöntem benimseyen, kapalılığı amaçlayan sanat akımıdır. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde.
İnsanların dünyada olmasıyla birlikte müzik vardır ;
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Mine KAVAKTAN / Psikolojik Danışman
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bu bir gizli eğitimdir…
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Antropolojik Dönem Sofistler ve Sokrates.
Uluslararası İşletme Yönetimi
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
Masanın.
TASAVVUF FELSEFESİ Tasavvuf, İslam inancında Allah'a ulaşmanın yollarından biridir. Başka bir deyişle, insanın akıl yoluyla erişemediği ilahî hakikatlere.
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Bilimlerde Yöntem Prof. Dr. Aykut Çelebi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

D A D A I Z M

DADAİZM Ortaya çıkışı Tetikleyen faktörler Dadaizm'in felsefesi Anti-art, yıkıcı, avangart kavramları Dada için anlam Dadaist örnekler Sürrealizmle Dadaizm ilişkisi

ORTAYA ÇIKIŞI Dadaizm 1916 ’da Zürich ’te bir grup genç sanatçı tarafından Hugo Ball’ in açtığı Cabaret Voltaire’ de ilan edildi. Cabaret Voltaire sanat galerisi, tiyatro ve sanat salonu olarak kullanıldı. Sözlükten rastgele seçilen bu kelime Fransızca’da tahta at anlamına gelir.

Dadaizm bildirisinde bulunan isimler Jean Arp Richard Hülsenbeck Tristan Tzara Marcel Janco Emmy Hennings Jacques Magnifico

Cabaret Voltaire Hugo Ball’ın açtığı bir kafeydi.

Dadaizm'in Ortaya Çıkışını Tetikleyen Faktörler 1914-1918 yılları arasında süren 1. Dünya Savaşı ’nın içinde varlığını sürdüren estetiğe ve düzene bağlı sanat anlayışına karşı çıktı. 1. Dünya savaşı süresince ve sonrasında yenen ve yenik düşen ülkelerde doğan köklü değerler bunalımın sonucudur.

Savaşın ve sanatın burjuvanın tekelinde olduğu düşünülürse Dadaizm bu ironiye tepki olarak doğdu diyebiliriz.

Dadacı bir makalede ‘‘ burjuvazi ‘kendini temize çıkarmak için sanatı satın alma hakkından mahrum bırakılmalıdır. Sanat tümüyle avamı yansıtmalıdır ve dada avamın yanındadır.’’ Etkisi kısa süren dadaizm bir süre sonra politikleşiyor. Yani aslında bir sanat akımından çok anti-düzen manifestosu diyebiliriz.

Dadaizmin Felsefesi Hiçbir şeyin sağlam ve sürekli olduğuna inanmayan bir felsefi yapıdan etkilenir. Temeli mantıksızlığa dayanır. Varolan alışılmış sanat anlayışını reddeder. Nihilist bir yaklaşımı da vardır.

Dada anti-art, yıkıcı ve avangart bir akımdır. Anti-art: Varolan alışılmış düzene ve estetiğe tepki olarak ortaya çıkmıştır. Yıkıcı: Alışılmış sanat algısını yıkamayı amaçlar. Avangart: Yeni-öncü bir akımdır. Etkisi kısa süren dadaizm sürrealizme öncü olmuştur (temelde).

‘Tramvay biletleri, çöplük birikintileri neden sanat eserlerinde kullanılmaz anlamıyorum.’ ‘Sanatçının her tükürdüğü sanat eseridir.’ Kurt Schwitters

Kurt Schwitters

Dada için sanat eseri anlam taşımak zorunda değildir Dada için sanat eseri anlam taşımak zorunda değildir. Dadaizm ‘neden, niçin, güzel-çirkin, iyi-kötü nedir’ sorularına yanıt aramaz. Bir çöpte bir sanat eserinin parçası, hatta kendisi bulunabilir.

Marcel Ducamp

Man Ray

Jean Arp

Francis Picabia

Tristan Tzara

Dadaizm ve Sürrealizm İlişkisi

Etkisi kısa süren mantıksızlığa dayalı dadaizm yerini hayal gücü ve bilinçaltını kullanarak daha üst bir gerçeklik ortaya koymayı amaçlayan sürrealizme bıraktı.

Ortak Yönleri Her ikisi de savaşın barbarlığına olan nefretle doğdu. Rastlantılara yer veren teknikler kullandı. Etkinlikleri ile alışılmış değerleri protesto ettiler. Estetik kaygıları yoktu. Hayali nesneler eserlerin ana ögeleriydi. Her ikisi de romantik avangarttır.

Farkları Sürrealizmde mekan olgusu vardır, dadaizmde yoktur. Sürrealizm psikolojik bir olaydır. Dada yıkıcı ve negatif bir akımdır. Dadaizm düzeni mantıksızlıkla ve yerer biçimde dışlarken sürrealizm düzenin bilinçaltında yeri olmadığını savunarak eser ortaya koyar.

https://tasarimtarihi.wordpress.com/ kavrakoglu.com www.medinart.com Kaynaklar https://tasarimtarihi.wordpress.com/ kavrakoglu.com www.medinart.com

Teşekkürler… Feyza Özmen 141020035