İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
Advertisements

6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU’NUN GETİRECEĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER Ökkeş KARADAĞ End.Yük Müh-İSG Uzmanı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Page  1. İSİG KURULU 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu 6 aydan fazla süren işlerin yapıldığı tüm işyerlerinde, İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu! İSG.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Arş. Gör. İlayda GÜLLÜ.
KARS İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. 2 İşyeri Sağlık ve Güvenlik Mevzuatına Göre Okul/Kurumlarımızda Kurulması Gereken Kurullar.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Anayasa 6098 Sayılı Borçlar Kanunu 4857 Sayılı İş Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Genel olarak çalışma hayatını düzenleyen mevzuat.
Mak.Müh.İkram TAŞDEMİR Ç.S.G.B. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ç.S.G.B. Uzman Eğitici 30 Haziran 2012 CUMARTESİ Resmî GazeteSayı :
İ Ş SAĞLIĞI VE G ÜVENLIĞI KANUNU Haziran 2012 Sayı :
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
AMAÇ  Riskli sanayi tesislerde kaza risklerini değerlendirmek,  İllerde, çevre ve toplumu etkileyebilecek düzeyde büyük kaza riski taşıyan sabit tesislerde.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN KONTROLLER VE BELGELER.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İşverenin Sorumlulukları
KAMUDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI DERNEĞİ BİLİM KURULU (KİGUDER)
Ar-Ge Ödeneği Talep Edilen Araştırma ve Geliştirme Projeleri Hakkında Genelge.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
U Ş AK FAT İ H ORTAOKULU MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K KURULU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDAHazırlayan Hamdi KARAMUSTAFA Fatsa T.S.O. Genel Sekreteri Fatsa T.S.O. Genel Sekreteri Aralık 2012 Aralık 2012FATSA.
KARAMAN ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
HBÖGM HEM. Öğretmen, Usta Öğretici Oryantasyonu Eğitici Eğitimi Kursu
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER
DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Ünite 2.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
İşletmelerde Tesis Yönetimi
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
BİLİŞİM SİSTEMLERİ KONTROLLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
HAS-222 İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı-2
VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE
İş Güvenliği ve Mühendislik Etiği
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KURULLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
ACİL DURUM PLANI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ BİLGİLENDİRME SUNUMU
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSGB İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331

KANUN NELER GETİRİYOR?

İş sağlığı ve güvenliği konusu ilk kez müstakil bir kanunda (6331) ele alındı. Kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. Kanunla işyerlerine, risk değerlendirmesinde tespit edilen hususlar da göz önünde bulundurarak kuralcı değil önleyici bir yaklaşım esas alındı.

Çalışanlar işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine aktif katılım sağlayacak. Birden fazla işverenin olduğu yerde iş sağlığı ve güvenliği konusundaki koordinasyon asıl işverence sağlanacaktır. Kanun aynı zamanda çırak ve stajyerler içinde geçerli olacak

Kanunun bazı hükümleri aşamalı olarak hayata geçirilecek yeni durumlara uyum kolaylaşacak. Kanunun uygulamasını kolaylaştırmak için , etkin idari yaptırım uygulanacak. Hayati tehlike durumunda işyerlerinin tamamında veya bir bölümünde iş durdurulabilecek.

İşveren tüm çalışanlarını, iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma hayatına dair hak ve sorumlulukları hakkında bilgilendirecek. Devlet , 10 dan az çalışanı olan işletmelere iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri giderlerini destekleyecek.

İşyerleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin daha etkin sunumu amacıyla işyerlerinin asıl yaptığı iş dikkate alınarak işyerleri tehlike sınıflarına ayrılacaktır. Çok tehlikeli sınıf Tehlikeli sınıf Az tehlikeli sınıf olarak

Çalışanların sayısına ve işyeri türüne bakılmaksızın her işyerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi gibi uzman personel görevlendirilecektir. İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekiminin tam zamanlı görevlendirilmesi gereken işyerlerinde işveren , gerekli donanım ve personeli sağlayarak İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimini kuracak.

İşverenler , işyerinde var olan yada dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi için risk değerlendirmesi yapacak. Sürekli iyileştirmenin sağlanması amacıyla risk değerlendirme çalışması güncel halde tutulacak.

Risk Değerlendirmesi Ekibi a) İşveren veya işveren vekili Risk Değerlendirmesi Ekibi a) İşveren veya işveren vekili. b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri. c) İşyerindeki çalışan temsilcileri. ç) İşyerindeki destek elemanları. d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.

İş kazası veya meslek hastalığı ile Çalışanların hassasiyetlerinin saptanması ve riskli durumların belirlenmesi amacıyla tüm çalışanların sağlık muayeneleri ; İşe girişlerinde , iş değişikliğinde , İş kazası veya meslek hastalığı ile sağlık nedeniyle verilen aralardan sonra tekrarlanacak.

Çalışan tehlikeli durumda çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilecek. İş kazası ve meslek hastalığında etkin ve güncel kayıt yapılacak. İş kazaları, kazadan sonraki meslek hastalıkları öğrenildikten sonraki ilk üç iş günü içinde işveren tarafından SGK’ ya bildirilecek. İşyerlerinde acil durum planları (ilk yardım , yangın) hazır olacak.

Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi; iş ve işyeri değişikliğinde, uzun süreli işten uzak kalma halinde, kullanılan donanım değişikliğinin ardından, ve düzenli aralıklarla tekrarlanacaktır.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu oluşturulacak. İşveren veya İşveren Vekili, İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, İnsan Kaynakları, Personel, Sosyal İşler veya İdari ve Mali İşleri Yürütmekle Görevli Bir Kişi, Sivil Savunma Uzmanı, Formen, Ustabaşı veya Usta, Çalışan Baş Temsilcisi.

İŞVEREN AÇISINDAN GETİRDİKLERİ

iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirme ve bunun sürekliliğini sağlama. Çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu dikkate alma. Risk değerlendirme raporlarını da göz önünde bulundurarak genel bir önleme politikası geliştirme.

Mesleki risklerin önlenmesi için , eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbiri alma. Çalışma ortamında gerekli kontrol , ölçüm, inceleme ve araştırmaları yaptırma. İzleme , denetleme ve uygunsuzlukları giderme.

Çalışanların hayati tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirler alma. Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda koordinasyonu sağlama.

ÇALIŞANLAR AÇISINDAN GETİRDİKLERİ

Sayı sınırı olmak sızın iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanma. İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ile ilgili görüş verme ve aktif katılım sağlayabilme.

Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalması durumunda , gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınma. İş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim alıp , bilgilenme. İş sağlığı ve güvenliği konularında temsil edilme.

Kendisinin ve çalışma arkadaşlarının sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmeme. Kendilerine verilen üretim ve korunmayla ilgili tüm araç ve donanımları doğru kullanma.

TEŞEKKÜRLER