Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ACİL DURUM PLANI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ACİL DURUM PLANI."— Sunum transkripti:

1 ACİL DURUM PLANI

2

3 ACİL DURUMLAR 1. Yangın 2. Deprem 3. Sel/su baskını
4. Yoğun kar yağışı 5. Toplu gıda zehirlenmesi 6. Fırtına 7. Heyelan 8. Kimyasal madde kazaları 9. Parlayıcı ve patlayıcı madde kazaları 10.Radyasyon kazaları 11.Terör olayları

4 ACİL DURUMLAR 12.İletişim sistemini çökmesi
13.Bilgisayar sisteminin çökmesi 14.Ana müşteri veya tedarikçilerin kaybedilmesi 15.Büyük üretim arızaları 16.Enerji kesilmesi 17.Sabotaj 18.İş kazası 19.Salgın hastalık 20.Trafik kazası 21.Aşırı sıcak veya soğuk 22.Seferberlik hali

5 İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde acil durum planlarının hazırlanması, önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda yapılması gereken çalışmalar ile bu durumların güvenli olarak yönetilmesi ve  bu konularda görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

6 Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

7 Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 11 inci, 12 nci ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

8 Tanımlar MADDE 4 –  Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olayları,

9 Tanımlar MADDE 4 –  b) Acil durum planı: İşyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı planı,

10 Tanımlar MADDE 4 –  c) Güvenli yer: Acil durumların olumsuz sonuçlarından çalışanların etkilenmeyeceği mesafede veya korunakta belirlenmiş yeri,

11 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler.

12 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır. Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar.

13 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar. TATBİKATLAR: yangın ve deprem olmak üzere su basması, hırsızlık, terör saldırısı, elektrik kesintisi, şiddetli hava koşulları, iş kazası, ani hastalık gibi olaylar

14 TATBİKATLAR Tatbikat Yeri ve Zamanının Belirlenmesi Tatbikat, normal işleyiş veya günlük yaşam haricinde bir aktivitedir. Yoğun olmayan çalışma saatleri, uygun hava koşulları ve tarihler seçilir, Örneğin yarım mesai yapılan bir gün tahliye tatbikatı için uygun olabilir.

15 TATBİKATLAR Tatbikat Senaryosunun Hazırlanması Tatbikatın başlangıcı, Nasıl devam edeceği, Ne zaman sonuçlanacağı yazılı olarak planlanmalı, Tatbikat içinde oluşabilecek seçenekler ve bunlar doğrultusunda tatbikatın yöneleceği durumlar da düşünülmeli, Tatbikatta etkin görev alacak kişilerin görevleri yani rolleri onlara detaylı şekilde anlatılmalı ve yazılı olarak iletilmelidir.

16 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, Yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli Yeterli Sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman Hazır bulunmalarını sağlar.

17 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar.

18 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar.

19 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirir.

20 ÇALIŞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Acil durum planında belirtilen hususlar dahilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak. İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda kendileri ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye düşürecek acil durum ile karşılaştıklarında; hemen en yakın amirine, acil durumla ilgili Görevlendirilen sorumluya veya çalışan temsilcisine haber vermek.

21 ÇALIŞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Acil durumun giderilmesi için, işveren ile işyeri dışındaki ilgili kuruluşlardan olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uymak. Acil durumlar sırasında kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranmak. .

22 KAYNAKLAR İş Güvenliği Mühendisliği Eğitimi Ders Notları MMO, 2008
ÇAĞLAYAN Yücel, Ahmet KILINÇ, İş Güvenliği Millî Eğitim Basımevi, İstanbul, 1992. Meslek Hastalıkları, ÇASGEM, Ankara, 2013 Prof. Dr. GEREK N, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Anadolu Üniversitesi MEB Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü, İş Güvenliği, Ankara, 2001. Açık öğretim Fakültesi Yayını No: 868 Ekim 2009 İşçi Sağlığı Prensip ve Uygulamaları, Kocaeli Üniversitesi Yayını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşçi Sağlığı Daire Başkanlığı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile İlgili Genel Bilgiler, Ankara, 1993. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Dergileri, Ankara, 2004 ESİN, A Yeni Mevzuatın Işığında İş Sağlığı ve Güvenliği MMO yayını, No: MMO/2004/363 İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK


"ACİL DURUM PLANI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları