KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİPİD METABOLİZMASI.
Advertisements

ANTİAGİNG "Anti-Aging" kelime anlamıyla ‘yeniden gençleşme’ olarak geçse de aslında insanları sağlık estetik ve yaşam gücü açısından daha iyi bir seviyeye.
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
VİTAMİNLER.
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
OZON TEDAVİ Dr.Lale Yeprem Ozon Sağlık Hizmetleri.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
MİTOKONDRİ VE SERBEST RADİKAL METABOLİZMASI İLİŞKİSİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
MİTOKONDRİ.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XV
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Lipoproteinler: Yapıları, sınıflandırılmaları ve özellikleri
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
Metabolizma ve Beslenme
VİTAMİNLER.
Serbest radikaller ve reaktif oksijen cisimleri
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
BAĞIŞIKLIK.
PROTEİNLER.
Yağlar (lipidler).
PARAOKSONAZ ENZİMİNİN HASTALIKLARLA OLAN İLİŞKİSİ
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
PROTEİNLER
Alkol Metabolizması.
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 3
Oksidanlar ve Antioksidanlar
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 4
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Sunum transkripti:

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER

TOKOFEROL NEDİR ? E vitamini etkisi gösteren maddelerdir.Dört tanesi E vitamini etkisi göstermektedir.Bunlar alfa , beta , delta ve gamma tokoferoller diye adlandırılırlar.(1)Tokoferollerin değişik oluşları metil gruplarının benzen halkasındaki farklı yerlere bağlanmaları ile olur.Bu vitamine “antisterilite faktörü” de denilmiştir .Adı Yunanca “Tokos-Feros-ol” kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir. (Tokos-doğum , phero-taşımak , ol-alkol anlamına gelmektedir.)(2)

TOKOFEROL NEDİR ? E vitamini yağda çözünen bir vitamindir.Bu sebepten hücre zarında bol miktarda bulunur.(2)Hücre membranındaki ve taşıyıcı proteinlerdeki lipitlere gömülü halde bulunur.(3)

TOKOFEROL NEDİR ? Alfa tokoferol biyolojik olarak en aktif olandır ve delta tokoferol de antioksidan olarak en aktif şeklidir.(1)

TOKOFEROL NEDİR ? Tokoferoller , yağda çözünen vitaminler olarak lipidlerle birlikte dışarıdan besinlerle alınırlar.(6) Alfa tokoferoller ince bağırsaktan kolayca emilir ; olasılıkla şilomikronlar içinde karaciğere ve buradan periferik dokulara lipoproteinler içinde taşınır.(6) Mitokondri fosfolipidleri , endoplazmik retikulum ve plazma membranı alfa tokoferole karşı spesifik afiniteye sahiptir ; vitamin E , buralarda konsantre olarak depolanır.(6)

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER E vitamini yapısında bulunan çift bağlar sayesinde C vitamini ve beta -karoten gibi antioksidan etki göstererek yağ asitlerinin okside olmasını engeller.Bu yağlar hücre zarında bulunurlar.Akciğer ve alyuvar hücrelerindeki bu yağlar oksidasyona maruz kalabilmektedirler.Oksijen kolayca oksitlenmekte ve yağ asitlerinin bozulmasına neden olmaktadır.E vitamini hücre zarında bulunması nedeniyle bu yağları oksidatif hasardan korumaktadır.

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER E vitamini yetersizliği bulunan deney hayvanlarından hazırlanan mitokondrilerde aktivitenin ileri derece de bozulduğu görülmektedir.Bu bozukluk mevcut doymamış yüksek yağ asitlerinin hematinle katalize edilen peroksidasyonundan ileri gelmektedir.E vitamini ilavesi antioksidan etkisi ile bu peroksidasyona mani olmaktadır.(2)

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER Antioksidanlar ,vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında meydana gelen ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküller olan serbest radikallerin zararlarından hücreleri korur. E vitamini serbest radikallerin atom yapısını bozarak etkisini yok eder.(5)

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER E vitamini ,antioksidan etkisiyle vücudu kirli hava , sigara dumanı ve serbest radikallerin etkilerinden koruduğu gibi çevresel etkenler , kimyevi maddeler ve hava kirliliğinin yol açtığı kanseri önlemede yardımcı unsur olarak ortaya çıkmıştır.(5) Antioksidan yararları nedeniyle yaşlanmayı ve yaşlılık belirtilerini geciktirir.(5)

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER Bu antioksidan , besleyici etkisiyle hücre zarlarını onararak hücreyi ve onun genetik yapısını hastalık veya vaktinden önce yaşlanmaya sebep olabilecek yıkım ve değişikliklerden korur. E vitamini temelde antioksidan olarak, hücre zarına gelecek hasarlara karşı koruma görevi almaktadır. E vitamini olmadan hücreler özellikle sinir hücreleri, hasara açık hale gelecektir.

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER Bilimsel araştırmalar , Antioksidanların yağdaki grup üyesi E vitamininin kanser öncesi hücrelerini absorbe ederek , (kansere dönmeden yok ederek) bağışıklık sistemimizi harekete geçirerek ikinci bir fırsat sağlayabileceğini göstermektedir.(2)

ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER Antioksidan maddeler başlıca altı mekanizma ile çalışırlar.Bunlar oluşan serbest radikalleri toplayıcı ve giderici etkileri ile bağlayarak veya kararlı hale getirerek ;zincir kırıcı etki ile serbest radikal üreten kimyasal reaksiyonları durdurarak ; baskılayıcı etki ile reaksiyon hızını azaltarak ; onarıcı etki ile lipit,protein ve DNA gibi yapılarda oluşmakta olan biyolojik moleküler hasarı rejenere ederek ; hücresel kinaz kayıplarını önleyip oksidasyon reaksiyonlarını durdurarak ; organizmadaki SOD gibi antioksidan enzimler ile enzimatik olmayan antioksidanların sentezini arttırarak etkilerini gösterirler.(4)

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ TOKOFEROLLER E vitamini kolesterol ve kolesterol taşıyıcı proteinlerin oksidasyonunu önler ve ilerde ateroskleroz gelişimine yol açan damar duvarında hasar oluşmasına engel olur. Yağlar ve kolesterol serbest radikal hasarından sorumludur. Hasar oluştuğunda yağlar ve kolesterol, lipit peroksidaz ve okside kolesterol denilen toksik bileşikler meydana getirirler. E vitamini ve diğer anti-oksidanlar bunun gibi hasara neden olan bileşiklerin oluşumunu önlerler.(3)

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ TOKOFEROLLER Tüm anti-oksidanlar içinde LDL oksidasyonuna karşı en büyük koruyuculuğu E vitamini gösterir çünkü E vitamini LDL molekülüne kolayca birleşme yeteneğine sahiptir.(3) Dahası, doza bağlı etki gösterir. Yüksek E vitamini dozları LDL kolesterolün oksidatif hasarına karşı daha fazla koruma sağlar. Her ne kadar 25 mg gibi düşük dozlar da bir miktar koruma sağlasa da, klinik olarak anlamlı etki için 400 İ.U.(Uluslararası Birim) ‘den fazla doz önerilmektedir. Özellikle sigara içen ve yüksek oksidatif strese maruz kalan kişilerde 200 I.U.’e kadar yüksek dozlar, 400–800 I.U kadar etkili koruma sağlamaz.(3)

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ TOKOFEROLLER

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ TOKOFEROLLER E vitamini, damarları güçlendirir ,destekler ve korur.LDL-kolestrolün damarsal zararlarını azaltır.HDL-kolesterolü arttırır.Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar.(2) Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.Vitamin E damar tıkanıklığındaki görevi , trombosit denilen kan hücresi parçalarının kümelenmelerine engel olmak suretiyle kalp hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olur.(5)

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ TOKOFEROLLER Ayrıca düşük kolesterol perhizlerinde çok doymamış yağ tüketen kişilerde ilave E vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır.Çünkü yağlarda uygulanan kimyasal ürünlerin etkisiyle dondurulma işlemlerinde kansere yol açan diğer kimyevi maddelerin etkilerini güçlendirir.(5)

KAYNAKLAR 1.http://www.saglikaktuel.com/saglik-ansiklopedisi-tokoferol-tocopherol-nedir--856.htm 2.http://www.gelarabul.com/e-vitamini 3.http://extern.synlab.com/fileadmin/standortseiten/synlab_tr/pdf/VITAMIN_E__TOKOFEROL_.pdf 4.http://www.geneltip.org/upload/sayi/20/GTD-00127.pdf 5.http://www.gelarabul.com/antioksidanlar 6.http://slideplayer.biz.tr/slide/1921781/