Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ"— Sunum transkripti:

1 KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
YAZI STİLİMİZ “ARİAL” OLACAKTIR. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ 1

2 HOŞGELDİNİZ

3 FİZİKSEL AKTİVİTE VE EGZERSİZ

4 Bu Eğitimde Neler Paylaşacağız?
Fiziksel Aktivite Nedir? Fiziksel Aktivitenin Faydaları Nelerdir? Egzersiz Nedir? Fiziksel Aktivitenin Fiziksel Sağlık ve Hastalıklara Etkisi Nedir? Düzenli Olarak Yapılan Fiziksel Aktivitenin Yararları Nelerdir?

5 Sağlıklı yaşamak için;
Yeterli ve dengeli beslenmeliyiz, Sigara içmemeliyiz, Ve düzenli fiziksel aktivite yapmalıyız!!

6 FİZİKSEL AKTİVİTE NEDİR?
Vücudun enerji harcamasıdır. Günlük yaşam ve çalışma hayatında yer alan aktiviteler ile egzersiz ve spor, fiziksel aktivite kapsamı içine girmektedir.

7 Fiziksel aktivite; Sadece boş zamanı değerlendirme egzersizleri ve sporu değil, Ev işleri gibi günlük aktiviteleri de içerir.

8 FİZİKSEL AKTİVİTENİN YARARLARI NELERDİR?
Sağlıklı kilomuzu korumamızı sağlar, Dayanıklılığımızı artırır, Güç ve esnekliğimizi arttırır, Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

9 EGZERSİZ NEDİR? Planlı, bir yerde yapılan, tekrarlayan vücut
hareketleridir. Spor, aerobik gibi boş zamanlarda yapılan aktivitelerdir.

10 Fiziksel aktivite her yaşta sağlık için yararlıdır.
Çocukluk döneminde; - Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur, - Cesaret ve iyi alışkanlıklar sağlar, - Okul başarısını artırır, - Sigara ve ilaç bağımlılıklarından uzaklaştırır.

11 Ergenlik döneminde; -Karakter gelişimini olumlu etkiler, -Aşırı kilo alımını etkileyerek yetişkinlikte sık görülen kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yetişkinlik döneminde; -Fiziksel ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yaşlılık döneminde ise; -Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

12 Ciddi hastalıkların risklerini, fiziksel aktiviteyi artırmakla azaltabiliriz!!

13 Fiziksel Aktivitenin Fiziksel Sağlık ve Hastalıklara Etkisi
Kilo kontrolü: * Şişmanlık; kalp damar hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı), inme, artirit (eklem iltihabı) oluşumuna zemin hazırlar.

14 Düşük düzeyde fiziksel aktivite şişmanlığı önlemeye yardımcı olur!!
Kilomuzu korumak ve enerji dengemizi sağlamak için günde 2-5 km yürüyelim.

15 Düzenli fiziksel aktivite, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur!!
Kan Basıncının Kontrolü Yüksek tansiyon; kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, inme gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırır. Düzenli fiziksel aktivite, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur!!

16 Kan Lipitlerinin (kan yağlarının) Kontrolü
* Düzenli fiziksel aktivite lipit (yağ) metabolizmasını olumlu etkiler. * HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) artırır. * LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür. * Kalp-damar hastalığı riskini azaltır.

17 Şeker Hastalığı ve Kan Şekerinin Kontrolü
* Düzenli fiziksel aktivite kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. * Yaşın ilerlemesine bağlı oluşan diyabete yakalanma riskini azaltır.

18 Damar ve Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları Kontrolü
Fiziksel aktivite, Kalp damar hastalığı ve inme riskini azaltır!! Kas ve kemiklerin kuvveti, eklemlerin esnekliği, koordinasyon,denge ve hareket çevikliği için önemlidir.

19 Kemik Erimesi Kadınlarda yaşlandıkça osteoporozla (kemik erimesi) birlikte kemik kırıkları (bilek, omur, kalça) görülme riski artar. Kemik mineral yoğunluğunda artış çocukluk ve ergenlik döneminde yapılan spor ve egzersizlerle kazanılır.

20 Yetişkinlikte yapılan orta düzeyde aktiviteler ise kemikteki kayıpların önlenmesine yardımcı olur.
İskelet sağlığının, esnekliğinin sürdürülmesi, sırt, boyun ve omuz ağrılarının azaltılması için egzersize ihtiyaç vardır.

21 Kanser Ve Bağışıklık Hareketsizlik, kanser riskini artırır.
Orta düzey aktivite; kanser hücreleri ve bağışıklık sistemini olumlu etkiler.

22 Zihinsel Sağlık Fiziksel aktivite;
* Kaygı, stres ve depresyonu azaltır. * Zihinsel sağlığı artırır. * Psikolojik zindeliği artırır. Fiziksel aktivite,fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiler.

23 DÜZENLİ OLARAK YAPILAN FİZİKSEL AKTİVİTENİN YARARLARI
Zevklidir ve yaşamı uzatır. Kendine güven duygusunu, koordinasyon ve dikkat yeteneğini geliştirir. Zihinsel yeteneği arttırır.

24 DÜZENLİ OLARAK YAPILAN FİZİKSEL AKTİVİTENİN YARARLARI
Ruhsal durumu ve hayata bakış açısını olumlu yönde etkiler. Eğlence ve arkadaşlığın sürdürüldüğü ortam sağlar.

25 DÜZENLİ OLARAK YAPILAN FİZİKSEL AKTİVİTENİN YARARLARI
İştahın düzelmesine yardım eder. Enerji harcamasını arttırarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Genç bir görünüm, sağlıklı deri ve kas gelişimini sağlar. İleriki yaşamda kemik erimesinin önlenmesine ve kemiklerin sağlam oluşmasına yardım eder. Yaşlılarda günlük aktivitelerini sürdürebilme yeteneğini geliştirir.  

26 GÜVENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE PROGRAMI
Isınma ve dinlenme periyotlarını içermelidir. Egzersiz sürekli olmalı, yavaş yavaş artırılmalıdır. Haftanın her günü aktif olunmalıdır. Egzersiz öncesi sağlık muayenesi yaptırılmalıdır.

27 Sağlığımız için bütün egzersizleri düzenli yapalım.
Haftada en az 3 kez yarım saat egzersiz yapalım.

28 TEŞEKKÜRLER


"KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları