SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIM. SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIMSAL S İ STEMLER Mevcut do ğ al kaynak kullanımıyla ilgili tartışmaların temelinde “sürdürülebilirlik”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
Coğrafya Performans Ödevi
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
Pazarlama İlkeleri.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Uluslararası Pazarlama Araştırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
PAZARLAMADA FİYATLAMA
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Sunum transkripti:

SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIM

SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIMSAL S İ STEMLER Mevcut do ğ al kaynak kullanımıyla ilgili tartışmaların temelinde “sürdürülebilirlik” kavramı yatmaktadır. Ancak, çeşitli sezgisel itirazlar olmasına ra ğ men, bu kavramın anlamı üzerinde bir fikir birli ğ i bulunmamaktadır. Bazı kesimler organik ve sürdürülebilir tarımın anlamdaş oldu ğ unu düşünürken, bazıları bunun tersi bir görüşü savunmaktadırlar.

Sürdürülebilir Tarım Nedir? Sürdürülebilir” kelimesi, Latince’den türetilmiştir. Latince karşılı ğ ı “sustinere” dir. Kelime anlamı “süreklilik” ve “uzun süre dayanmak” olarak ifade edilebilmektedir.

Sürdürülebilir Tarım Nedir? Tarım, birçok farklı kaynaktan sa ğ lanan girdi kullanımının arttı ğ ı, bireysel ve sektörel olarak yenilenemez kaynaklardan sa ğ lanan enerjinin hızla tüketildi ğ i, oldukça dar bir genetik temele ba ğ lanan ve çevre üzerindeki etkisinin arttı ğ ı bir hale gelmiştir. Bu durum, yo ğ un kimyasal gübre ve ilaç kullanımının sübvansiyonlara ve fiyat deste ğ ine ba ğ lı oldu ğ unu, çevre kirlili ğ i, yaşam alanlarının yok olması, insan sa ğ lı ğ ı ve refahı ile di ğ er canlı türlerini tehdit etmesi gibi dışsal maliyetleri yansıtmaktadır (Hodge, 1993).

Sürdürülebilir tarım; Verimlili ğ in ve topluma sa ğ lanan faydanın uzun dönemde sürdürülebilme kabiliyetidir. Kaynaklar korunabilir, ekonomik olarak uygulanabilir ve sosyal olarak sürdürülebilir ve çevreye karşı duyarlı olmalıdır (Ikerd, 1993). Sürdürülebilir tarım kavramının tam ve işlevsel tanıma ulaşmak oldukça zordur. Çünkü, sürdürülebilir tarımla ilgili alanda çok sayıda düşünce vardır. Sürdürülebilir olmayan tarımı savunan küçük bir kesim vardır ve bunların tamamı bu konuda mücadele ediyorlar. Kimyasal madde üreten işletmeler, çiftçilerin mali durumlarını iyileştirmek için kimyasal tarım ürünleri satabileceklerini iddia etmektedirler. Bu nedenle, üretimin kabul edilebilir ve kabul edilemez unsurları üzerindeki önemli uyuşmazlık ve düşünce farklılıklarıyla sürdürülebilirli ğ in nasıl oldu ğ u tartışılmaktadır.

Sürdürülebilir tarım; Tarımsal üretim ve do ğ al çevre arasındaki ilişkilerin karmaşık yapısı, farklı konumlarda sürdürülebilirli ğ i etkileyen yöntem ve sistemleri bilmeden uzak oldu ğ umuz anlamına gelir. Bu durum tartışmada önemli bir sorun gibi görünür ve bir soru yöneltilir, “ tarım sistemi ne kadar sürdürülebilir olarak devam eder?” ve “sürdürülebilirlik nasıl de ğ erlendirilir?” Bazı tarımsal uygulamaların sürdürülebilir olup olmadı ğ ına karar vermek oldukça zordur. Sadece geçmişe bakıldı ğ ında sürdürülebilir yöntemler do ğ ru tespit edilir.

Bu tespitler do ğ al kaynak yönetiminin sürdürülebilir olması, verim kapasitesine zamanında ulaşılabilmesi gibi hipotezlere dayandı ğ ı için günümüzde sürdürülebilir yöntemlerin belirlenmesi zordur. Bu durum izlenen ve de ğ erlendirilen, devamlılı ğ ı olan bir sürecin gereklili ğ ine işaret eder. Benimsenen bu yaklaşım, kullanılan tarım sistemlerinin sosyo-üretken özelliklerine bakmaksızın, sürdürülebilir tarım uygulamalarının tanımlanmasına ve geliştirilmesine odaklanan bir sürdürülebilirlik yaklaşımını reddetmektedir.

Belirli bir teknolojinin sürdürülebilirlik kabiliyeti büyük ölçüde kullanıldı ğ ı çevre ve şartlara ba ğ lı oldu ğ u için, sürdürülebilirlik hiçbir belirli tarım uygulama ve yöntemler setiyle ilişkilendirilemez. “Bir çiftçi ya da bir üretim dönemi için sürdürülebilir olan sistemler di ğ er çiftçi ya da di ğ er üretim dönemi için sürdürülebilir olmayabilir”. Yani, sürdürülebilirlik zamansal ve mekansal olarak de ğ işecektir.

Sürdürülebilir tarım savunucuları arasında geleneksel tarım yaklaşımının uygun olmadı ğ ı konusunda geniş bir fikir birli ğ i vardır. Ancak, sürdürülebilir tarımın geliştirilmesinde hangi tarım uygulamalarının kullanılaca ğ ı konusunda önemli fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Geleneksel tarımla ilgili sorunlara karşı pek çok strateji geliştiriliyor. Sürdürülebilirlikle ilgili geliştirilen pek çok alternatif yaklaşım, entegre zararlı yönetimi, entegre ürün yönetimi, az girdili tarım, az girdili sürdürülebilir tarım, az ithal girdili sürdürülebilir tarım, tarım ekolojisi, tarım kültürü, biyodinamik tarım ve organik tarımı kapsamaktadır.

Organik tarım ile sürdürülebilir tarım arasında ilişkinin vurgulanmasının nedenleri, organik tarımın çevre dostu olması ve pek çok ülkenin tarım sektöründe hızla gelişmesidir. Bu gelişmede pek çok neden vardır ve bu nedenler ülkelere göre farklılık göstermektedir. Tüketiciler gıda güvenli ğ i, hayvan refahı ile endüstriyel tarımın çevre üzerindeki etkilerine karşı endişe duymaktadırlar. Üreticiler çevresel endişelerin yanında kimyasal tarımın insan sa ğ lı ğ ı üzerindeki muhtemel etkilerini de dikkate almalıdırlar.

Sürdürülebilir tarım ve organik tarım arasında gerçek anlamda bir farklılık yoktur. Ancak nitelik ve içerik konusunda anlaşmazlık vardır. Bazıları için eş anlamlı olurken, bazıları ise bu ikisi aynı anlamda görmek yanıltıcıdır. Lampkin’in organik tarım tanımında sürdürülebilir üretim sistemlerinden bahsetmektedir. Tanımında: “.. Sürdürülebilirlik, organik tarımın kalbinde yer alır, kabul edilebilirli ğ i belirleyen en önemli faktörlerden biri veya özel üretim uygulamalarının bir başka şeklidir. Benzer şekilde, Henning ve ark. (1991) organik tarımın tanımı olarak “sürdürülebilir tarımın bir tanımı gibi eşit derecede iyi hizmet verebilir” şeklinde yorumlamışlardır. Rodale ise organik tarım için sürdürülebilir ifadesinin nazik bir kelime oldu ğ unu belirtmiştir (York, 1991, s. 1254).

Sürdürülebilirlik uygulamaları hem zamansal hem de mekansal olarak de ğ işiklik gösterir. Sürdürülebilirlik uygulamaları sadece geçmiş uygulamalara bakıldı ğ ında gerçekten tespit edilebilir. Sistemlerin sürdürülebilirli ğ ini de ğ erlendirmek isteyenler, tarımsal sürdürülebilirlik uygulamalarını bir reçete olarak de ğ il bir süreç olarak kabul etmelidir.

Sonuç olarak; İ nsanlar daha küçük işletmeler açısından sürdürülebilir tarımı görebilirler, bundan dolayı Duesing’in görüşü “küçük ölçek, yerel gıda” dır. Pretty (1995, s. 12), gibi bazıları; ◦ Sürdürülebilir tarımın küçük ve büyük çiftliklerle uyumlu olabilece ğ ini savunuyor. Di ğ erleri için ise, ◦ Sürdürülebilirli ğ in tartışması küçük birimlerin, aile çiftliklerinin, yerel pazarlar için üreten küçük üreticilerin fikirleriyle sınırlıdır.

Gelecekteki sürdürülebilir tarım içinde üretimin ölçe ğ i konusu verimlilik konusu ile yakından ba ğ lantılıdır. Sermaye, sanayileşmiş tarımda işgücü yerine nüfusun büyük ço ğ unlu ğ u kentleşmiş ve gıda üretiminden ayrılmıştır. Bir geçiş olup olmadı ğ ı örne ğ i, organik tarımın sürdürülebilirli ğ i a ğ ırlıklı olarak tarım dışı nüfusun bir konusudur. Birleşik Krallıkta bahçecilik üreticileri üzerine bazı araştırmalarda, çevre için organik tarım metotlarının daha iyi oldu ğ una inanan konvansiyonel üreticilerin oranı %75olmasına ra ğ men, bazı tekniklerle toplum için lif ve yeterli gıda üretimi yapanlar sadece %13’dür. Aslında görüşülen organik bahçecilerin %73’ü gıda ve lif üretebilmenin gerekli oldu ğ una inanıyorlardır.

Sürdürülebilir tarımı göremeyenler; tarımsal üreticilerle az veya hiç ilişki kurmayan kentsel nüfus için gıda üretiminde sektör devamlılı ğ ını tasarlayan büyük ölçekli tarım yapanların sonunu sonra daha büyük düzenleme ve standartların kesin oldu ğ unu mutlaka belirtirler. Bu senaryoda; üreticiler ve tüketiciler co ğ rafik olarak ayrılmaya devam edecek ve sertifikasyon ve inceleme yöntemleri organik üreticiler ve tüketiciler arasında birleştirmeyi sa ğ layacaktır. Üreticiler ve tüketiciler arasındaki boşlu ğ un kapanmasını görenler için nüfus ve gıda oluşturma süreçleri arasında ölçe ğ in, uzaklı ğ ın ve konvansiyonel gıda sistemi kontrolün aynı kalıpları büyük problemler oluşturmaktadır.