FIKHÎ MEZHEPLERİN BİRİKİMİNDEN YARARLANMA ESASLARI Hazırlayan: Rıfat ORAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Advertisements

Cemaatle Namaz ..
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu d i n e r s o y u . c
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru.
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA İLE İLGİLİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLER
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…
Hemen hemen her toplumda önem verilen İnsanların davranışlarına yön veren Dini ve ahlaki ilkelerdir.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
2. ÜNİTE İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Recep ŞAHAN Kuruceşile Müftüsü /Kurucaşile 1 RAMAZANA GİRERKEN.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
TEVEKKÜL.
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI Zeynep KAHYA Rehber Öğretmen.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hikmet SIRMA.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
HAC VE UMRE. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Vaaz ve İrşatta K. KERİM VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI (1. Bölüm)
Beyin Fırtınası Bir Öğretim Materyali Olarak Film Tartışma Yöntemi
İDEALİSTKENT 2. ETAP SİTE YÖNETİMİ
Gözlerimi açtığımda duvardaki saati göremedim ama.
Nuri KOCAİBİŞ Kimdir? tarihinde Konya’da dünyaya geldim. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışmaktayım.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
CANIM PEYGAMBERİM 40 HADİS KIYAMET DAHİ KOPACAK OLSA ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ.
REHBERLİK SERVİSİ.
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
POZİTİF + YAŞAM TARZI.
Bugün neler öğreneceğiz?
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
Güvenli İnternet Kullanımı
Uçak Bileti Değiştirme
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Bugün neler öğreneceğiz?
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
HASTALARI ZİYARET ETMEK
Bugün neler öğreneceğiz?
Din Dersi Paylaşım Portalı
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Otokontrol Öz denetimli
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
MİRAC HEDİYESİ N A M A Z NAMAZ NAMAZ.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

FIKHÎ MEZHEPLERİN BİRİKİMİNDEN YARARLANMA ESASLARI Hazırlayan: Rıfat ORAL

Müslümanların Preblemleri Çözülmeli Ama Nasıl? AKIL NAS ÖRF

* İctihad/Fetva Nedir? * Müctehid Kime Denir? * Mezhep Nedir? Kaç Mezhep Vardır? * Mezhepler Arası İhtilafın Sebebi Nedir?

* Tecdid Nedir? * Bir Mezhebe Tabi Olmak Gerekir mi? * Başka Bir Mezhep Taklit Edilebilir mi? * Tecdid Nedir?

GÜNÜMÜZÜN PROBLEMLERİ (Çağın Fitnesi) Hadis inkarı Kur’ân’ın anlamını tahrif/bozma Klasikleri küçük görme Fıkıh bilmeyenlerin fetvaya girişmesi

Balığınızı ve Dininizi kimden aldığınıza dikkat edin!

GÜNCEL FIKHÎ MESELELER com

GÜNCEL MESELELER ( İ BADET) ABDESTLE İLGİLİ PROBLEMLER İstibra unutulmuş Güzel abdest alınmıyor Özür sahibi (bir vakit ne demek?) Misvak terk edilmiş

İşinizi sağlam yapın

NAMAZ ve İMAMLIKLA İLGİLİ PROBLEMLER (1) Saflar sık mı? Fatiha suresi doğru okunuyor mu? Zamm-ı sure veya ayetler yeterli mi? Tadil-i erkana dikkat edilmiyor Namazdan sonraki zikirler nelerdir? Bidatlar terk edilmeli Cemaatin Fatiha okuması caiz mi?

NAMAZ ve İMAMLIKLA İLGİLİ PROBLEMLER (2) Tesbih namazı (Cemaatle kılınabilir mi?) Teravih Namazı Cenaze Namazı Bir mezhebe göre geçerli olan ibadet geçerlidir, Düşük yıkanır mı, namazı kılınır mı? İmam örnek olmalıdır Alt üst meselesi, mevlit ve hatim parası, sala parası, yıkama parası

Allah Kur’ân’ı hidayet (rehber) olsun diye bize gönderdi. Biz ise alt üstten para kazanmak için okuyoruz. (Yanlış yerde yanlış fotoğraf)

NAMAZ ve İMAMLIKLA İLGİLİ PROBLEMLER (3) Son rekatta oturmadan ayağa kalkmak veya oturarak kalkmak Misafir (yolcu), ne zaman namazı kısaltır? Vatan-ı asli neresidir? Namazları cem etmek caiz midir? (Malikilerin görüşü) Kamet tek mi, çift mi?

ORUÇ, ZEKÂT ve HACLA İLGİLİ PROBLEMLER (1) Hayızlı kadın oruç tutar mı? Ramazan ayında bilerek bozulan orucun keffareti Zekatlık paketlerle zekat ödenir mi? Hacda görev yapmamak? Kazandığımız helal kazanç mı? Kaçak hacılar Şevval ayında Mekke'de ise nasıl hac yapar?

Bu da bir çözüm…

SÜT AKRABALIĞI, HELAL VE HARAM (1) Süt akrabalığının tespiti (nikahtan önce ve nikahtan sonra) Süt akrabalığının tespiti (Çizerek tespit) Evlatlık ve koruyucu aile sistemi; hangisi caiz? Bedel hacta fazladan para almak? Kaçak elektrik ve su kullanmak haramdır. Onunla abdest, gusül ve namaz kılmak gibi ibadetler geçerli mi? Bir aileye bir kurban kesmek yeter mi?

Dikkat edin! Size pahalıya malolabilir? Kul hakkı mutlaka çıkar…

FAİZ VE BOŞANMA(1) FAİZ nedir? Bugün bankalardan kredi alınabilir mi? Finans kuruluşlarının verdiği ev kredisi ve araba kredisi caiz mi? Eğitim kredisi, borcunuzu taksitlendirme karşılığında ücret caiz mi? Kredi kartı ile altın ve döviz caiz mi? Mahkemenin boşaması geçerli mi? Boşanmada fesh ile talak arasındaki fark nedir?

Dininizi kimden aldığınıza dikkat edin! Kılavunuz kim?

BOŞANMA (2) Zifaftan önce boşanmada kadın iddet bekler mi? Ne kadar mehir alır? Nikahta veli şartı, üniversiteli kızlar Zorla evlendirilen kızlar (veli ve kız izni) İ. Muhammedin görüşü Taşıyıcı annelik Süt bankası ve sperm bankası gibi gariplikler

Bir başka gariplik…

KLONLAMA ve ORGAN NAKLİ (1) Klonlama (kopyalama) Organ nakli Helal gıda, gazlı içecekler

YAPILMASI GEREKENLER (1) İlmihal okumak (Her sene) Kısa da olsa bir fıkıh kitabı okumak Ahkam ayetlerini okumak -500 tane (En az 50 tanesini ezberlemek) Ahkam hadislerini okumak-5000 tane (En az 100 tanesini ezberlemek) Fetvada ve karar vermede acele etmemek

YAPILMASI GEREKENLER (2) İslam'ın temel taşlarını oynatmamak Helalı haram, haramı helal hale getirmemek (İşleri içinden çıkılmaz hale getirmemek) Siyer kitabı (Her sene bir tane) Ahlâk kitabı (Her sene bir tane) Evrensel meselelerde tek mezhebe göre değil, 4 mezhebe göre fetva vermek gerekir Fetvalarda zaruret olmadıkça 4 mezhebin dışına çıkmamak

YAPILMASI GEREKENLER (3) Kendimizi sürekli geliştirmek, kitap okumak Her gün Kur'ân ve hadis okumak anlatmak İlmihal anlatmak İnsanlara Kur'ân öğretmek Müslümanları sevmek, ümmet bilincini (Müslümanlar kardeştir) ayetini unutmamak

ÇALIŞMALARIMIZ * DERSLER: Cami dersleri (Fıkıh dersleri; Kur’ân ve Sünnet ışığında 4 mezhebe göre), camidersleri.com İhtisas Dersleri: Fıkıh Usulü, Fetva Usulü, Feraiz, Meal Okuma Yöntemleri ve Kurân Sureleri Dersleri (youtube de) * SEMİNERLER:Kur’ân’la Buluşmak; 2,5 yıl devam etti * SEMPOZYUMLAR: (Yurt Dışı ve Yurt İçi) İnsan Hakları, Veda Haccı, DİB Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantıları ve Helal Gıda vs. * RİVAYET MECLİSLERİ: 21 Kitabın müellifine kadar senedi

KİTAPLAR: Yayınlanan 13 kitap, ikisi Arapça: (Bunlardan bazıları) *Veda Haccı (Peygamberimizle 27 Gün), DİB, Ankara, 2010 * Kur’ân’la Buluşmak, 2 cilt, İrfan, Konya,2012 * Buluğu’l-Meram Şerhi, 3 cilt (Peygamber Günlerinde İbadet ve Sosyal Hayat), Esra, Konya, 2012

TEŞEKKÜRLER face, twitter