Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru."— Sunum transkripti:

1

2 MART 2016

3 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru cevapları bulmaya çalışınız. “İlim, Müslüman'ın kaybolmuş malıdır. Onu nerede görürse alır.” (Hz.Muhammed) Başarılar dilerim.

4 ORUÇ İBADETİ Oruç akıl sahibi ve ergenlik çağına gelmiş sağlıklı Müslümanların yerine getirmekle yükümlü olduğu bir ibadettir.

5 Oruç; Ramazan ayı boyunca ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından (imsak vakti) güneşin batışına kadar (iftar vakti) geçen süre içinde yemek, içmek ve orucu bozan hareketten uzak durmak suretiyle gerçekleştirilir.

6

7 Oruç kelimesi Farsça’dır. Arapça karşılığı ise savmdır. Türkçe karşılığı maalesef yoktur. Oruç ibadeti hicretten bir buçuk yıl sonra Şaban ayının onuncu günü Medine’de farz kılınmıştır. (Bakara 185)

8

9 Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında Kadir gecesinde Hz. Muhammed (S.A.V.)’e indirilmeye başlanmıştır. Bu yüzden Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayıdır. Mukabele denilen Kur’an okuma geleneği bu ayda yapılır.

10 Oruç tutamayacak durumda olan hasta, yaşlı ve yolculuğa çıkmış olanlar tutamadıkları orucu Ramazan ayından sonra tutabilirler. Buna “Kaza Orucu” denir.

11 Hiç oruç tutamayacak durumda olanlar ise tutamadıkları oruç sayısınca yoksullara “Fidye” verirler. Fidye: Herhangi bir mazeret sebebiyle Ramazan orucunu tutamayan kimsenin kaza edebilme ümidi de yoksa, tutamadığı oruçların yerine geçmek üzere bedel olarak fakirlere para vb. vermesidir.

12

13 “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona biri sataşır veya kötü söz söylerse, “Ben oruçluyum.” desin.” Hz. Muhammed

14 RAMAZANLA İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR

15 Temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı bir mala sahip olan Müslümanların kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için vermekle yükümlü oldukları bir sadakadır.

16 Nisap miktarı ; temel ihtiyaçlardan ve borçlardan fazla olarak asgari 80.18 gr. altın değerinde bir birikime veya fazla mal ve eşyaya sahip olmaktır. Bu zenginlik ölçüsüdür. Ramazan ayında oruç tutamamış olanlar da Fıtır sadakası verirler.

17 Fitre, Ramazan bayramı sabahı vacip olur.Dolayısıyla o günden önce ölen veya o gün fakir düşen kimselere fıtır sadakası vacip olmaz. Bayram gecesi güneş doğmadan önce doğan çocuğun fıtır sadakası verilir. Fitrenin miktarını Diyanet İşleri Başkanlığı tespit eder.

18 Ramazan ayı içinde yatsı namazından sonra 20 rekat olarak kılınan sünnet bir namazdır. Cemaatle veya tek olarak da kılınabilir. Bu namazı kılmak için oruç tutmak şart değildir. Hz. Ömer zamanında 20 rekatın hepsi camiilerde kılınmaya başlanmıştır.

19 Farz oruçlarVacip oruçlarSünnet oruçlar Mekruh oruçlar 1) Ramazan orucu 2) Ramazan orucunun kazası 3) Keffaret oruçları 1) Adak oruçları 2) Bozulan nafile oruçların kazası 1) Muharrem ayının 9. ve 10. günleri 2) Muharrem ayının 10. ve 11. günleri Müstehap oruçlar 1) Pazartesi ve Perşembe günleri 2) Kameri ayların 13,14 ve 15. günleri 1) Muharrem ayının 10. günü 2) Yalnız Cuma ve yalnız Cumartesi günleri oruç tutmak 3) Şevval orucu 3) Ramazan bayramının ilk günü ve Kurban bayramlarında

20 Ramazan ayından sonraki ay olan Şevval ayında toplam altı gün oruç tutmak müstehaptır. Yani peygamberimiz bunu teşvik etmiştir. Bu altı günün aralıksız olarak tutulması şart değildir. “Kim Ramazan orucunu tutar, arkasından da Şevval ayında altı gün oruç tutarsa bir yıl oruç tutmuş gibi olur.” Hz.Muhammed(S.A.V.)

21 FAYDALI OLMASI ÜMİDİYLE HADİSLERDEN BİR DEMET

22

23

24

25

26

27

28 İslâm beş esas üzerine bina kılınmıştır. Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Hz. Muhammed’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna inanmak, Namaz kılmak, Oruç tutmak, Zekât vermek ve Gücün yetiyorsa hacca gitmektir. Hz.Muhammed

29

30

31

32 Hz. Muhammed (S.A.V.)

33

34 Orucun dini, ahlâki, sosyal yön ve sağlık açısından birçok yararları vardır. Oruç nefsi terbiye ederek iradeyi güçlendirir. Böylece insanda kötü alışkanlıklara karşı direnme gücünü arttırır.

35 Oruç tutan kimse sıkıntılara göğüs germe, açlığa, susuzluğa dayanma ve nefsine hakim olma gibi alışkanlıklar kazanır. Oruç tutan insanlar elindeki nimetlerin kıymetini bilir ve israftan kaçınmayı öğrenirler.

36 Oruç sabırlı olma alışkanlığı kazandırır. Peygamberimiz buyurmuştur. Oruç tutanlar yoksullara yardım etmeye özen gösterirler. Böylece başkalarına yardım etme alışkanlığı kazanılır.

37 İftar ve sahur sofraları ile kılınan teravih namazları ve mukabele gibi dini uygulamalar, toplumdaki bireyleri birbirine yakınlaştırır. Böylece yardımlaşma ve dayanışma ortamı sağlanır.

38 Bütün ibadetlerde olduğu gibi oruçta da niyet şarttır. Niyet etmeden aç ve susuz kalmakla oruç tutulmuş olmaz. Niyet, kişinin zihninde oluşan bir karardır. Kişi kararını gerçekleştirmeye azmederse niyet etmiş olur. Bu niyetin dil ile ifade edilmesi ise daha güzeldir.

39 Oruç için sahura kalkılması bir niyettir. Ramazan orucu, zamanı belirlenmiş adak orucu, sünnet ve müstehap oruçlar için niyetin vakti, güneşin batışından başlayarak kuşluk vaktine kadar devam eder. Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilir. Ramazanın başında hepsine birden toptan niyet edilmez.

40 Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Durumlar 1) Hastalık 2) Yaşlılık 3) Yolculuk 4) Hamile veya emzikli kadın olmak 5) Aşırı açlık ve susuzluk 6) Ağır işte çalışmak

41

42 HİCRİ ARABİ AYLAR Dini günler, geceler ve aylar hicri takvime göre belirlenir. Bu takvime göre bir yıl 354 gündür. Miladi yıldan 11 gün eksiktir. Bu yüzden Ramazan ayı ve diğer aylar her yıl 11 gün önce başlar. Her ayın başlangıcı ve bitişi gökyüzündeki Ay’a göre tespit edilir. Bu aylar ya 29 ya da 30 gün sürer. Daha az veya daha çok sürmez. Ramazan ayı bazı yıllar 29, bazan da 30 gündür.

43 ŞİMDİ BU AYLARI ÖĞRENELİM

44 ŞİMDİ SINAV ZAMANI KOLAY GELSİN CEVAP ŞIKLARININ ÜZERİNE TIKLAYINIZ.

45 1) Kültürümüzde on bir ayın sultanı olarak bilinen ay hangisidir? A) Muharrem B) Recep C) Şaban D) Ramazan

46 2) Oruç kelimesinin Arapça karşılığı hangisidir? A) Savm B) Salat C) Zekât D) Hac

47 3) Oruç ne zaman farz kılınmıştır? A) Hicretten önce Mekke’de B) Hicretten bir buçuk yıl sonra Medine’de C) Veda haccında D) Veda hutbesinden sonra

48 4) Kur’an-ı Kerim, hangi kutsal gecede indirilmeye başlanmıştır? A) Regaib B) Miraç C) Berat D) Kadir

49 5) Ramazan ayında, okunan Kur’an’ı dinlemek yoluyla hatim yapma geleneğine ne ad verilir? A) Hafızlık B) Hatim C) Mukabele D) Mushaf

50 6) Yapılışı bakımından oruç ibadeti hangi gruba girer? A) Malla yapılan bir ibadettir. B) Bedenle yapılan bir ibadettir. C) Hem mal hem de bedenle yapılır.

51 7) Ramazan ayında tutulamayan oruçların daha sonra tutulmasına ne ad verilir? A) Kaza orucu B) Keffaret orucu C) Şevval orucu D) Nafile oruç

52 8) Hiç oruç tutamayacak durumda olanların nisap miktarı malı varsa (yani zenginse) ne yapması gerekir? A) Tövbe etmeleri B) Oruç tutmaya çalışmaları C) Fidye vermeleri D) Hayır yapmaları

53 9) Oruca başlama vaktine ne ad verilir? A) İmsak B) İftar C) Sahur D) Fitre

54 10) Orucun sona erdiği vakte ne ad verilir? A) Sahur B) İftar C) İmsak D) Fidye

55 11) Ramazan ayına özgü olan, yatsı namazından sonra, vitir namazından önce, 20 rek’at olarak kılınan namaza ne denir? A) Vitir namazı B) Bayram namazı C) Kuşluk namazı D) Teravih namazı

56 12) Nisap miktarı kavramı, neyin ölçüsüdür? A) Dindarlığın B) İnsanın C) Zenginliğin D) Ramazan ayının

57 13) Fıtır sadakası (Fitre) nın dini hükmü nedir? A) Farz B) Vacip C) Sünnet D) Müstehap

58 14) Muharrem ayının 9. ve 10. günü (aşure günü) veya 10. ve 11. günleri oruç tutmanın dini hükmü nedir? A) Farz B) Vacip C) Sünnet D) Müstehap

59 15) Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmanın dini hükmü nedir? A) Sünnet B) Vacip C) Müstehap D) Mekruh

60 16) Muharrem ayının sadece 10. günü (aşure günü) oruç tutmanın dini hükmü nedir? A) Farz B) Vacip C) Sünnet D) Mekruh

61 17) Şevval orucunu tutmanın dini hükmü nedir? A) Müstehap B) Sünnet C) Mekruh D) Vacip

62 18) Sevgili Peygamberimiz’in bildirdiğine göre, sadece oruç tutanların girebilecekleri cennet kapısının adı nedir? A) Cibril B) Reyyan C) Selâm D) Hepsi

63 19) Sevgili Peygamberimiz’in, bizim orucumuzla ehli kitabın orucu arasındaki belirttiği fark nedir? A) Sahur B) Niyet C) İftar D) Dua

64 20) Ramazan bayramı hangi aydadır? A) Recep B) Şaban C) Ramazan D) Şevval

65 YARARLANILAN KAYNAKLAR 1) Temel İslâm Bilgileri - İbadetim – Diyanet yayınları 2) İslâm İlmihâli – Diyanet yayınları 3) Riyazü’s Salihin – İmam Nevevi MEHMET AKİF ERSOY İMAM HATİP ORTAOKULU DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

66 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

67 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

68 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

69 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

70 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

71 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

72 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

73 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

74 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

75 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

76 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

77 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

78 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

79 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

80 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

81 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

82 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

83 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

84 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

85 TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

86 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

87 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

88 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

89 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

90 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

91 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

92 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

93 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

94 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

95 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

96 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

97 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

98 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

99 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

100 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

101 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

102 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

103 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

104 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

105 ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE


"MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları