Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAC VE UMRE. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAC VE UMRE. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet."— Sunum transkripti:

1 HAC VE UMRE

2 Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir.

3 KONUYLA İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİF :

4 HAC KİMLERE FARZ -AKIL SAH İ B İ OLNLARA - ERGENLİK ÇAĞINA GİRMİŞ OLANLARA - ÖZGÜR OLANLAR

5 - Ekonomik durumu iyi ve yeterli olanlara - Bulaşıcı hastalık, terör veya savaş gibi yol güvenliğini tehlikeye HAC KİMLERE FARZ

6 HAC NEDEN YAPILIR - Allah'ın emri (farz) olduğu için yapılır - SEVAP KAZANMAK İÇİN - ALLAHIN VERDİĞİ SAĞLIK VE ZENGİNLİK İÇİN TEŞEKKÜR ETMEK

7 .. “Gücü yetenlerin o evi(Kabe’yi) haccetmesi,Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır.(Ali İ mran 97)

8 MİKAT Hac niyetiyle yola çıkan Müslümanlar, harem sınırlarını belirleyen Mikat bölgelerinde ihrama girerek hac için ilk adımı atarlar. Kabe’de “tavaf”, Safa ve Merve arasında “say” yapılır. ARİFE GÜNÜ Arife günü Arafat’ta “vakfe” yapılır. Aynı gün Müzdelife’de vakfe yapıldıktan sonra güneş doğmadan Mina’ya gidilir. BAYRAMIN 1 VE 2. GÜNÜ Mina’da şeytan taşlandıktan sonra ihramdan çıkılır. Bayramın 1. 2. veya 3. günlerinde Kâbe’de farz olan ziyaret tavafı yapılarak hac ibadeti tamamlanır.

9 HAC VE UMRE ARASINDAKİ FARK: 2- Hac belirli zamanlarda yapılır, umre ise hac zamanı dışında her zaman yapılabilir

10 4- Umrede sadece ihrama girilerek Kabe tavaf edilir ve sa'y yapılır 5- Umrede vakfe, şeytan taşlama ve kurban kesme yoktur HAC VE UMRE ARASINDAKİ FARK:

11 UMRE İBADETİ UMRE İBADETİ SÜNNETTİR

12 HACCIN FARZLARI İHRAM TAVAF SA’Y HACCIN FARZLARI ARAFAT DAĞI SAFA MERVE VAKFE MEDİNE NEBİ ZİYARET MÜZDELİFE VE MİNA

13 İHRAM

14 İhram: Hacıların giydiği beyaz dikişsiz elbisedir. Başka zamanlarda yapılmasında sakınca olmayan bazı davranışlar (saç, sakal, tırnak kesmek, bitkileri koparmak, hayvanlara zarar vermek) ihramlı kişiye yasaktır.İhrama mikat sınırında girilir.

15 İHRAMDA ERKEK KIYAFETİ İHRAMDA BAYAN KIYAFETİ

16

17

18 MİKAT SINIRLARI - İhrama girilen noktalara Mikat denir. - İki rekât nafile namaz kılınır - Hacca ve umreye bu noktalarda niyet edilir. - Hac ve umrenin başlangıç noktalarıdır. - Telbiye getirilir. Tekbir ve Salavatlar ile yola devam edilir.

19

20  Kâbe’nin etrafında 7 defa dönmektir.  Kâbe sola alınarak yapılır.  Farz olan tavaf bayramın 1. günü yapılır.  Her bir dönüşe Şavt denir. 7 Şavt 1 tavaf olur.

21 ŞAVT -Hacerü’l Esved taşı hizasından başlayarak Kâbe’nin etrafındaki bir tam dönüşe şavt denir. -Her dönüşte kişi istediği duaları okuyabilir. -Toplam yedi şavt bir tavaf eder.

22  Safa ve Merve tepeleri arasında Safa’dan başlamak üzere 7 defa gidip gelmektir.

23  Arife günü öğleden sonra bayramın birinci günü sabahına kadar bu zaman içerisinde belli bir vakit Arafat’ta kalmaktır.

24 Vakfe, haccın farzlarından biridir. Belirlenen süre içerisinde Arafat’ta bulunmayanlar o yıl hac ibadetini yapmış sayılmazlar. Arafat’ta vakfe yapıldıktan sonra Müzdelife’ye gidilir. Bayram sabahı da Müzdelife vakfesi yapılır.

25 HAC VE UMRE MEKANLARI

26  Hacer Validemizin oğlu İsmail’e su bulmak maksadıyla koştuğu tepelerdir.  Kâbenin yanında ve doğu tarafındadır. Mescidi Haramın içinde Kâbenin 200 metre doğusundadır. İki tepe arası yaklaşık 350 metredir.

27

28

29

30 Mekke’nin doğusunda, Mekke’ye yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan, hacıların kurban bayramının arife günü toplandıkları yerdir. Haccın farzlarından biri olan “Arafat Vakfesi” burada yapılır.(Bakara suresi, ayet 198) Peygamberimiz “Hac Arafat’tır” buyurarak, Arafat vakfesinin önemini belirtmiştir.

31 Medine’yi ve Mescid-i Nebi’yi Ziyaret ‘’Beni vefatımdan sonra ziyaret edenler, hayatımda ziyaret etmi ş gibidir.’’

32 Hacca gidecek Müslümanlar, memleketlerinden hac için hareket etmeden önce, küslerle barışır, hak sahipleriyle helalleşirler.

33 Fakir, zengin farkı gözetmeksizin Müslümanlar arasında gerçek bir eşitlik ve kardeşlik kurar. Hiç kimsenin kendisini öbür kardeşinden üstün görme durumu söz konuşu olamaz.

34 . Hac ibadeti, aynı zamanda insanın bilgi ve görgüsünü artırır, zorluklara karşı dayanma alışkanlığı kazandırır.

35  Arafat ile Mina arasında bir yerdir. Bayram gecesi burada beklenir. (vakfe yapılır) Şeytanlara atılacak taşlar burada toplanır. ( 70 tane )

36  Mekke’nin doğusundaki dağların eteğinde Arafat’a giden yol üzerinde bulunan Müzdelife ile Mekke arasında kalan bir bölgenin adıdır. Hac ibadeti esnasında kurban kesmek ve şeytan taşlama (büyük ve küçük cemreler) burada yapılır.

37 Hicretten sonra Medine’de inşa edilmiştir. Fazilet bakımından üçüncü önemli mescittir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat kendisi de bu inşaatta çalışmıştır. Mescid-i Nebevi

38 Faziletleri hakkında hadis-i şeriflere müracaat edilmelidir. İçerisinde mescid, Resulullah’ın (s.a.v.) hanımlarına ait odalar ve ‘Suffa’ okulunu barındırmaktaydı. Mescid-i Nebevi İslam ümmetinin merkezi haline gelmiştir.

39 ..


"HAC VE UMRE. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları