BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Advertisements

KONU: UZAKTAN EĞİTİM TÜRLERİ
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
HAZIRLAYAN Dr. Mehmet Arif ÖZERBAŞ.
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
Uzaktan Eğitimde Yayın Yolu ile Öğrenme Ortamları
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
UZAKTAN EĞİTİMDE YAYIN YOLU İLE ÖĞRETİM
Eğitimde Bilişim Teknolojisi Kullanımı ve Temel Kavramlar
Eğitim Öğretimde Planlama
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
Uzaktan Eğitimin Temelleri
Uzaktan Eğitimin Temelleri
Mobil Öğrenme m-öğrenme
MERHABA.
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
E-Öğrenme Nedir?
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
Interaktif Akıllı Tahta Uygulamaları ve Matematik
YANSITICI DÜŞÜNME.
UZAKTAN EĞİTİM Prof.Dr.Petek Aşkar
Araçları Sınıflandırma İşlemi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 15
U ZAKTAN E ĞITIMDE A KADEMIK D ANıŞMANLıK V E R EHBERLIK.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
UZAKTAN EĞİTİM.
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
UZAKTAN EĞİTİMDE YAYIN YOLLARI
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
UE TEKNOLOJİLERİ Ders UZAKTAN EĞİTİMİN TEMELLERİ Ders Sorumlusu
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Yansıtıcılar (Projektörler)
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ÖĞRETİMDE GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Akademik Bilişim Muğla Üniversitesi
Öğrenme Öğretme Süreci
UZAKTAN EĞİTİM.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
GİRİŞ Hayat bilgisi dersinde eğitim-öğretim sürecinin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi ve kazanımların öğrencilere kazandırılması için önemli.
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
MORE ENSTİTÜ UZAKTAN EĞİTİM
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
BÖLÜM 6 ÖĞRETİM ARAÇ- GEREÇLERİNİN SEÇİMİ. BÖLÜM 6 ÖĞRETİM ARAÇ- GEREÇLERİNİN SEÇİMİ.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM. BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM.
BBY469 Öğretim Yönetim Sistemleri Eğitim Bilimine Giriş Turgay Baş 1.
ÖĞRETİM ARAÇLARI Bölüm 6. Öğretim Araçları Yazı tahtası Akıllı tahta Bilgisayar Tarayıcı Dijital kamera Dijital fotoğraf mk. Web kamerası Dijital ses.
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
Eğitim programında ders kitabının yeri. Planlı, programlı olmayan hiçbir öğrenme etkinliği eğitim programının kapsam alanına giremez. Planlı, programlı.
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM

√ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi Hangisidir? √ Uzaktan Eğitimin Etkililiği Nasıl Sağlanır? √ Uzaktan Eğitimin Geleceği Nedir? √ Öğretimsel Televizyon Yararları Sınırlıkları

Uzaktan Eğitim Nedir? En basit anlamda uzaktan eğitim, fiziksel olarak ayrı mekanlarda olan öğretmen ve öğrenci(ler)in, teknoloji (TV, video, bilgisayar, yazılı materyaller, vb.) yoluyla etkileşimde (öğretme-öğrenme etkinliğini gerçekleştirdikleri) bulundukları bir sistemdir. UZAKTAN EĞİTİM

Neden Uzaktan Eğitim? Daha geniş kitlelere eğitim hizmeti götürmek. Eğitimde fırsat ve imkan eşitliği sağlamak. Farklı mekanlardaki uzmanlardan yararlanmak.

UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitimle Değişen Nedir? Sınıf öğretmenleri öğretimlerini daha etkili kılmak için sınıfta meydana gelen sözlü ve sözsüz, dolaylı veya doğrudan birçok ipucundan yararlanır. Sınıfı gözleyerek hangi öğrencinin anlamadığı, yorgun olduğu, sıkıldığı, dikkatli dinlediği, düşündüğü, derse katılmaya hazırlandığını anlayabilir.

UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Etkili mi? Uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimi karşılaştıran pek çok araştırma yapılmıştır. Karşılaştırmalı araştırmalarda uzaktan eğitimin de belli şartlar yerine getirildiğinde (örneğin, öğretim içeriğine uygun metot ve teknolojiler kullanma, öğrencilere zamanında kapsamlı geri bildirim sağlama) yüz yüze eğitim kadar başarılı olduğunu ortaya koymuştur

UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? Uzaktan eğitim programların yürütülmesinde değişik araç gereçlerden yararlanılır. Bu araç-gereçler dört grupta toplanabilir: İşitsel Araçlar: Uzaktan eğitimde kullanılan işitsel araçlar tek yönlü ve çift yönlü olmak üzere ikiye ayrılır. Çift yönlü işitsel araçlara sesli konferans ve kısa dalga radyo yayınları örnek verilebilir. Tek yönlü işitsel araçlar ise, teyp kasetleri ve radyodur.

UZAKTAN EĞİTİM Video: Öğretim amaçlı video araçlarından bazıları şunlardır: Hareketsiz resimler (slayt gibi); önceden hazırlanmış hareketli görüntüler (film, video); gerçek zamanlı (canlı), tek yönlü veya çift yönlü sesli konferansı içeren video/TV görüntüleri.

Bilgisayar: Son yıllarda, bilgisayar ağlarındaki hızlı gelişme, kişisel bilgisayarların işlem kapasitesinde ve manyetik kayıt teknolojisindeki baş döndürücü ilerlemeler, zaman ve mesafeyi ortadan kaldırarak bilgisayarları uzaktan eğitimde dinamik bir güce kavuşturmuştur. Basılı Materyaller: Uzaktan eğitim uygulamalarındaki en temel, en geleneksel ve vazgeçilmez gereçlerdir. UZAKTAN EĞİTİM

En İyi Teknoloji Hangisidir? Uzaktan eğitimde teknolojik araç-gereçler anahtar bir role sahipse de, eğitim açısından teknolojiden çok sonuçlar (öğrenmeler) önemlidir. Farklı araçlar farklı amaçlara diğerlerinden daha iyi hizmet edeceğinden, en iyi tek bir teknolojiden bahsetmek doğru değildir.

UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Etkililiği Nasıl Sağlanır? İstisnasız, etkili uzaktan eğitim programları dikkatli bir planlamaya, derslerin gerekliliklerinin yerine getirilmesine ve öğrenci ihtiyaçlarının iyi anlaşılarak karşılanmasına bağlıdır. Uzaktan eğitimin etkililiği; bir çok birey ve kurumun, örneğin, öğrenciler, öğretim elemanları, yardımcı personel ve yöneticilerin tutarlı ve iş birliğine dayalı olarak çalışmalarına bağlıdır.

UZAKTAN EĞİTİM Öğrenciler: Uzaktan eğitim programlarının etkililiği öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının karşılamasına bağlıdır. Uzaktan eğitim öğrencilerinin çoğu, işi, ailesi olan daha yaşlı kişilerdir. Uzaktan eğitim öğrencilerinin öğrenim amaçları farklıdır.

UZAKTAN EĞİTİM Öğretim elemanları: Uzaktan eğitimin başarısında en büyük sorumluluk öğretim elemanlarına düşmektedir. Yüz yüze iletişim olmadan öğrencilerin özelliklerini ve ihtiyaçlarını iyi anlamak; Eğitim araç-gereçlerini çok iyi tasarlamak ve kullanmak zorundadır.

UZAKTAN EĞİTİM Yardımcı personel: Yardımcı personel araç-gereçleri kullanıma hazır hale getiren, ortamı düzenleyen, testleri, ödevleri, materyalleri öğrencilere gönderen, programın başarısında olmazsa olmaz olan kişilerdir.

Yöneticiler: Uzaktan eğitim programlarını planlamak; kaynakların etkili kullanımı ve program amaçlarının gerçekleşmesi için, öğretim elemanları, teknik ve destek personel ile uyumlu ve verimli çalışmak zorunda olan; daha da önemlisi kurumun akademik etkililiğinden birinci derecede sorumlu olan kişilerdir. UZAKTAN EĞİTİM

Uzaktan eğitimin geleceği yeni teknolojilerin gelişimine, yeni öğrenme ve bilgi elde etme metodolojisindeki ve ülke telekomünikasyon politikalarındaki gelişime bağlı olacaktır.

İnternet sayesinde insanlar, dünya çapında, yayınlanan bütün veri tabanlarına anında erişebilmektedirler. İnternet, insanların sadece katlanarak artan evrensel bilgilere ulaşmalarına yardımcı olmakla kalmıyor, kendi çalışmalarını da bütün dünyanın izlemesi için yayınlamasına imkan sağlıyor. UZAKTAN EĞİTİM

ÖĞRETİMSEL TELEVİZYON Öğretimsel televizyon tek yönlü veya etkileşimli olabilir. Tek yönlü öğretimsel televizyonda önceden hazırlanmış programlar kullanılır ve bu programlar genelde video kasetler veya video kasetin kullanıldığı TV yayını yoluyla öğrencilere ulaştırılır.

ÖĞRETİMSEL TELEVİZYON Bir uzaktan eğitim aracı olarak öğretimsel televizyon, müfredata üç düzeyde entegre edilebilir: Tek bir ders saati – Programda sadece belirli bir konu veya kavram ele alınır. Ünite – Derste yer alan üniteler bir dizi programla sunulur. Bütün ders – Genelde basılı materyal desteğiyle, bir dersin tamamı bir dizi programla sunulur.

ÖĞRETİMSEL TELEVİZYON Öğretimsel Televizyonun Yararları İnsanlar için tanıdık, en çok kullanılan bir araçtır. Karmaşık veya soyut kavramlar ses, görüntü ve hareketin birleşimiyle basitleştirilebilir.

Zaman ve yerden bağımsız olarak olaylar gerçekleştiği biçimiyle kaydedilip izleyenlere aktarılabilir. Kavramları tanıtmak, özetlemek ve gözden geçirmek açısından etkilidir. ÖĞRETİMSEL TELEVİZYON

Öğretimsel Televizyonun Sınırlıkları Kaliteli bir televizyon yayını yapmak çok masraflıdır. Video üretimi zaman alıcı ve oldukça ileri üretim araç-gereçlerininkullanımı gerektirir.

Öğretimsel Televizyonun Sınırlıkları Önceden hazırlanmış televizyon programları, genelde belli bir öğrenci düzeyi düşünülerek hazırlanır. Öğretim amaçlı TV programları profesyonelce hazırlanmadıklarında, öğrenciler kısa sürede sıkılabilirler.