MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Müh. Bölümü Tarım ve Köyişleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
VİTAMİNLER.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
Proteinler.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
Canlılarda madde ve enerji
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
MARGARİN NEDİR?.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
PROJESİ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİTLER (YAĞLAR).
VİTAMİNLER.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Müh. Bölümü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Md Yrd. 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarin Nedir ? Bitkisel Margarinleri “Rafine edilmiş çeşitli bitkisel yağların kısmi olarak modifiye (hidrojenasyon veya interesterifikasyon) edilmesi neticesinde elde edilen yarı sertleştirilmiş yağlarla, çeşitli rafine bitkisel yağların karıştırılmasından elde edilen ve içerisinde emülsyon halinde pastörize fermente yağsız süt, pastörize yağsız süt, süt tozu, peynir altı suyu ile katkı maddeleri bulunabilen ürün” olarak tanımlanabilir. Bitkisel Margarinleri “Rafine edilmiş çeşitli bitkisel yağların kısmi olarak modifiye (hidrojenasyon veya interesterifikasyon) edilmesi neticesinde elde edilen yarı sertleştirilmiş yağlarla, çeşitli rafine bitkisel yağların karıştırılmasından elde edilen ve içerisinde emülsyon halinde pastörize fermente yağsız süt, pastörize yağsız süt, süt tozu, peynir altı suyu ile katkı maddeleri bulunabilen ürün” olarak tanımlanabilir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Kalp Federasyonu, margarinleri, yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmenin bir öğesi olarak önermektedir. Bu önerinin yanıt bulduğu Avrupa Ülkelerinde, kişi başı margarin tüketimi Danimarka’da 9,5 kg/yıl; İsveç’te 13,7 kg/yıl, İngiltere’de 6,9 kg/yıl iken; ülkemizde sadece 2,3 kg/yıl düzeyinde kalmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Kalp Federasyonu, margarinleri, yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmenin bir öğesi olarak önermektedir. Bu önerinin yanıt bulduğu Avrupa Ülkelerinde, kişi başı margarin tüketimi Danimarka’da 9,5 kg/yıl; İsveç’te 13,7 kg/yıl, İngiltere’de 6,9 kg/yıl iken; ülkemizde sadece 2,3 kg/yıl düzeyinde kalmaktadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

WHO (Dünya Sağlık Örgütü), günlük enerjinin %30’unun yağlardan alınmasını ve bu oranın da kendi içinde %10 doymuş, %10 çoklu doymamış, %10 tekli doymamış yağlar olarak dağılmasını önermektedir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü), günlük enerjinin %30’unun yağlardan alınmasını ve bu oranın da kendi içinde %10 doymuş, %10 çoklu doymamış, %10 tekli doymamış yağlar olarak dağılmasını önermektedir. Elzem Yağlar: Omega-3 ve Omega-6 Çoklu doymamış yağlar; vücudumuzun en küçük yapıtaşı olan hücre zarlarının yapısı, vücutta hücre büyümesi ve bölünmesi, kan basıncı ve pıhtılaşması, bağışıklık tepkileri için gereklidir. Çoklu doymamış yağlar, omega-3 yağlar ve omega-6 yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Vücut tarafından üretilemedikleri, dolayısıyla dışardan alınmaları gerektiği için omega-3 ve omega-6, elzem yağlar olarak adlandırılırlar. Çoklu doymamış yağlar; vücudumuzun en küçük yapıtaşı olan hücre zarlarının yapısı, vücutta hücre büyümesi ve bölünmesi, kan basıncı ve pıhtılaşması, bağışıklık tepkileri için gereklidir. Çoklu doymamış yağlar, omega-3 yağlar ve omega-6 yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Vücut tarafından üretilemedikleri, dolayısıyla dışardan alınmaları gerektiği için omega-3 ve omega-6, elzem yağlar olarak adlandırılırlar. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Omega yağlar; 1.Kandaki kolesterol ve en yaygın vücut yağı olan trigliseridleri düşürür 2.Kalp hastalıkları riskini azaltır 3.Beyin fonksiyonlarının gerçeklesmesine katkıda bulunur 1.Kandaki kolesterol ve en yaygın vücut yağı olan trigliseridleri düşürür 2.Kalp hastalıkları riskini azaltır 3.Beyin fonksiyonlarının gerçeklesmesine katkıda bulunur 4.Prostaglandin hormonunun salgılanmasında görev alır. Bu hormon, vücuttaki birçok önemli sürecin işlemesini sağlayan bir hormondur. Elzem yağlarda kısıtlamaya gidilmesi, prostaglandin yapımını olumsuz etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. 4.Prostaglandin hormonunun salgılanmasında görev alır. Bu hormon, vücuttaki birçok önemli sürecin işlemesini sağlayan bir hormondur. Elzem yağlarda kısıtlamaya gidilmesi, prostaglandin yapımını olumsuz etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

5.Beyin ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında kullanılır 6.Kolesterolün taşınmasına yardımcı olur 7.Vücut ısısını düzenleyen reaksiyonların oluşumunda görev alır 8.Beyin ve retina dokularının yapımında rol alan DHA'nın üretilmesini sağlar 9.Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eder 10.Alerjilerin önlenmesinde rol oynar. 5.Beyin ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında kullanılır 6.Kolesterolün taşınmasına yardımcı olur 7.Vücut ısısını düzenleyen reaksiyonların oluşumunda görev alır 8.Beyin ve retina dokularının yapımında rol alan DHA'nın üretilmesini sağlar 9.Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eder 10.Alerjilerin önlenmesinde rol oynar. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Omega-3, vücutta EPA ve DHA adı verilen çok önemli yağ asitleri üretilmesinde kullanılır. Bunların yüksek kan basıncı, trigliseridler (en yaygın vücut yağı şekli) ve kolestrol seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve damarlarda anormal kan pıhtılaşmasından (tromboz) ve yağ tortularından (atreoskleroz) kaynaklanan hasarları azalttığı bilinmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak, brokoli, marul vb.), yağlı balıklar (ringa balığı, uskumru, sardalya, somon vb.) ve balık ciğeri yağı, EPA ve DHA bakımından zengindir. Omega-3, vücutta EPA ve DHA adı verilen çok önemli yağ asitleri üretilmesinde kullanılır. Bunların yüksek kan basıncı, trigliseridler (en yaygın vücut yağı şekli) ve kolestrol seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve damarlarda anormal kan pıhtılaşmasından (tromboz) ve yağ tortularından (atreoskleroz) kaynaklanan hasarları azalttığı bilinmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak, brokoli, marul vb.), yağlı balıklar (ringa balığı, uskumru, sardalya, somon vb.) ve balık ciğeri yağı, EPA ve DHA bakımından zengindir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Omega-6, sağlıklı bir cilt için çok önemlidir; cildin pürüzsüz ve esnek olmasını sağlar, cildi yara ve iltihaplanmalardan korur ve vücut ısısı ile su kaybını düzenler. Omega-6 eksikliğinde çeşitli cilt problemleri ve egzama gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Ayçiçek yağı, mısırözü yağı ve soya yağı ve bu yağlardan üretilen margarinlerde bulunmaktadır Omega-6, sağlıklı bir cilt için çok önemlidir; cildin pürüzsüz ve esnek olmasını sağlar, cildi yara ve iltihaplanmalardan korur ve vücut ısısı ile su kaybını düzenler. Omega-6 eksikliğinde çeşitli cilt problemleri ve egzama gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Ayçiçek yağı, mısırözü yağı ve soya yağı ve bu yağlardan üretilen margarinlerde bulunmaktadır MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarin 1869 yılında tereyağ yerine kullanılmak üzere üretilmiş ve margarin adı Latince’den “Margarita” kelimesinden kaynaklanmıştır. Çünkü, gerçek margarinin, yapısında bulunan, yaklaşık %18-20 oranındaki su fazı, yağ fazı içerisinde emülsifiye edilip, özel olarak homojen biçimde inci danecikleri gibi dağılıma uğratılarak adeta sünger yapısı kazandılmaktadır. Bu yapıda su taneceikleri yağ kristalleri içersinde adeta hapsedilmektedir. Margarin 1869 yılında tereyağ yerine kullanılmak üzere üretilmiş ve margarin adı Latince’den “Margarita” kelimesinden kaynaklanmıştır. Çünkü, gerçek margarinin, yapısında bulunan, yaklaşık %18-20 oranındaki su fazı, yağ fazı içerisinde emülsifiye edilip, özel olarak homojen biçimde inci danecikleri gibi dağılıma uğratılarak adeta sünger yapısı kazandılmaktadır. Bu yapıda su taneceikleri yağ kristalleri içersinde adeta hapsedilmektedir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağ asidi problemi Dünyada 1995 yılında yaşanan bir gelişme, margarin sanayiinde ciddi bir değişikliğe yol açmıştır. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda, margarin üretiminde hidrojenasyon neticesinde transyağ asitlerinin teşekkül ettiği, transyağ asitlerinin de belli bir miktardan fazla alındığı takdirde kalbe zararlı olabileceği ortaya konuldu. Son yıllarda zaman zaman gündeme taşınan tartışmalar da temelde buna dayanmaktadır. Dünyada 1995 yılında yaşanan bir gelişme, margarin sanayiinde ciddi bir değişikliğe yol açmıştır. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda, margarin üretiminde hidrojenasyon neticesinde transyağ asitlerinin teşekkül ettiği, transyağ asitlerinin de belli bir miktardan fazla alındığı takdirde kalbe zararlı olabileceği ortaya konuldu. Son yıllarda zaman zaman gündeme taşınan tartışmalar da temelde buna dayanmaktadır. Margarinlerin, doymuş yağ asitleri bakımından son derece düşük olmasına rağmen, üretimde ortaya çıkan trans yağ asitleri nedeniyle kalp sağlığı bakımından ‘Tereyağı’ndan daha zararlı olduğu iddiası dile getiriliyor. Bu iddiaları kimi zaman bilim adamlarının da seslendirmesi kafaları karıştırmaktadır. Margarinlerin, doymuş yağ asitleri bakımından son derece düşük olmasına rağmen, üretimde ortaya çıkan trans yağ asitleri nedeniyle kalp sağlığı bakımından ‘Tereyağı’ndan daha zararlı olduğu iddiası dile getiriliyor. Bu iddiaları kimi zaman bilim adamlarının da seslendirmesi kafaları karıştırmaktadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Sağlık açısından son yıllarda trans yağ asidi konusu oldukça fazla konuşulmaya başlanmıştır. Halbuki trans yağ asitleri doğada tahıl ürünlerinde, geviş getiren bazı hayvanların ürünlerinde de bulunmaktadır.Tereyağında % 5 trans yağ asidi bulunmaktadır Sağlık açısından son yıllarda trans yağ asidi konusu oldukça fazla konuşulmaya başlanmıştır. Halbuki trans yağ asitleri doğada tahıl ürünlerinde, geviş getiren bazı hayvanların ürünlerinde de bulunmaktadır.Tereyağında % 5 trans yağ asidi bulunmaktadır MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Harvard’daki araştırmada elde edilen bulguların ardından tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de margarinlerde trans yağ asidi miktarını minimize edecek teknoloji uygulanmaya başlandı. Margarin sektörü üretimde ortaya çıkan trans yağları neredeyse sıfırlamıştır. Harvard’daki araştırmada elde edilen bulguların ardından tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de margarinlerde trans yağ asidi miktarını minimize edecek teknoloji uygulanmaya başlandı. Margarin sektörü üretimde ortaya çıkan trans yağları neredeyse sıfırlamıştır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Son 5-6 senedir tüketiciye sunulan margarinlerde, trans yağ adidi oranı yüzde 1 veya yüzde 1’in altındadır. Bu da, AB ve ABD’de etiketlere ‘Trans yağ Yoktur’ ibaresini yazmaya hak kazanan bir seviyedir ki, tereyağında %5 trans yağ asidi bulunmaktadır. Dolayısıyla bugün Türkiye’deki margarinler, bu yönden tereyağından çok daha sağlıklıdır diyebiliriz. Son 5-6 senedir tüketiciye sunulan margarinlerde, trans yağ adidi oranı yüzde 1 veya yüzde 1’in altındadır. Bu da, AB ve ABD’de etiketlere ‘Trans yağ Yoktur’ ibaresini yazmaya hak kazanan bir seviyedir ki, tereyağında %5 trans yağ asidi bulunmaktadır. Dolayısıyla bugün Türkiye’deki margarinler, bu yönden tereyağından çok daha sağlıklıdır diyebiliriz. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul y

Margarin doymuş yağ asitleri bakımından son derece düşük, transyağ açısından da avantajlıdır. Kısmi hidrojenasyon sonucu ortaya çıkan ‘trans yağların’ iyi kolesterolü (HDL) azaltıcı, kötü kolesterolü (LDL) artırıcı etkisi olduğu, son yıllarda ileri sürülmektedir. Yapılan çalışmalar sonunda geliştirilen margarinler trans yağ asidi içermemektir ve tüketicilerimiz güvenle tüketebilirler” Margarin doymuş yağ asitleri bakımından son derece düşük, transyağ açısından da avantajlıdır. Kısmi hidrojenasyon sonucu ortaya çıkan ‘trans yağların’ iyi kolesterolü (HDL) azaltıcı, kötü kolesterolü (LDL) artırıcı etkisi olduğu, son yıllarda ileri sürülmektedir. Yapılan çalışmalar sonunda geliştirilen margarinler trans yağ asidi içermemektir ve tüketicilerimiz güvenle tüketebilirler” MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarin sektörü dahil her türlü gıda maddesi üreten firmalar formüllerini ve gıda maddesinin içeriklerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığına sunmakta ve bu formül ve içerikler mevzuata uygunsa izin verilmektedir. Aynı şekilde etiket örneklerini de Bakanlığa sunmakta ve uygun görülen etiket örneklerini kullanmaktadırlar. Dolayısıyla gıda maddesi üreticileri hem gıda maddesinin etiketi ve hem de formül ve içerikleri Bakanlıkça uygun görüldükten sonra üretime başlayabilmektedirler. Margarin sektörü dahil her türlü gıda maddesi üreten firmalar formüllerini ve gıda maddesinin içeriklerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığına sunmakta ve bu formül ve içerikler mevzuata uygunsa izin verilmektedir. Aynı şekilde etiket örneklerini de Bakanlığa sunmakta ve uygun görülen etiket örneklerini kullanmaktadırlar. Dolayısıyla gıda maddesi üreticileri hem gıda maddesinin etiketi ve hem de formül ve içerikleri Bakanlıkça uygun görüldükten sonra üretime başlayabilmektedirler. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarin ve tereyağı hakkında bilindiği zannedilen, fakat yanlış yorumlanan gerçekler: Bitkisel kökenli yağlarda bulunan çoklu doymamış yağlar, kandaki kolesterol miktarını düşürerek, kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olurlar. Margarinler, bitkisel yağlarla üretilir ve kolesterolü yükseltmez. Bitkisel kökenli yağlarda bulunan çoklu doymamış yağlar, kandaki kolesterol miktarını düşürerek, kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olurlar. Margarinler, bitkisel yağlarla üretilir ve kolesterolü yükseltmez. Bitkisel kökenli yağlarda bulunan tekli doymamış yağlar, kan kolesterolünü kontrol altında tutar ve kalp sağlığımızın korunmasına yardımcı olur. Bitkisel kökenli yağlarda bulunan tekli doymamış yağlar, kan kolesterolünü kontrol altında tutar ve kalp sağlığımızın korunmasına yardımcı olur. Margarinlerin kolesterol içermemesi için, üretimde kullanılan sütün yağı alınmaktadır. Margarinlerin kolesterol içermemesi için, üretimde kullanılan sütün yağı alınmaktadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarinlerin kolesterol içermemesi için, üretimde kullanılan sütün yağı alınmaktadır. Margarinlerin kolesterol içermemesi için, üretimde kullanılan sütün yağı alınmaktadır. Hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar, kandaki kolesterol miktarını artırmaktadır. Hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar, kandaki kolesterol miktarını artırmaktadır. Katı yağlardan hayvansal yağlarla üretilen tereyağı, kolestrolü yükseltmektedir. Katı yağlardan hayvansal yağlarla üretilen tereyağı, kolestrolü yükseltmektedir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER

Margarinlerde çoklu doymamış yağ oranı %30-40 civarında tereyağında ise sadece %5’tir. Margarinlerde çoklu doymamış yağ oranı %30-40 civarında tereyağında ise sadece %5’tir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Tereyağındaki doymuş yağ oranı: %52 iken; Tereyağındaki doymuş yağ oranı: %52 iken; Margarindeki doymuş yağ oranı; paket margarinlerde %40-50, kase margarinlerde ise %30-35 civarındadır. Margarindeki doymuş yağ oranı; paket margarinlerde %40-50, kase margarinlerde ise %30-35 civarındadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Amerika’nın en saygın beslenme ve sağlık yayınlarından Nutrition News Focus, Teksas Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya dayanarak verdiği haberde, margarinin, halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen ve yükselmesi halinde kalp krizi riskini artıran LDL (low- density lipoprotein cholesterol) seviyesini yetişkinlerde %11, çocuklarda %9 oranında düşürdüğünü saptamışlardır. Amerika’nın en saygın beslenme ve sağlık yayınlarından Nutrition News Focus, Teksas Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya dayanarak verdiği haberde, margarinin, halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen ve yükselmesi halinde kalp krizi riskini artıran LDL (low- density lipoprotein cholesterol) seviyesini yetişkinlerde %11, çocuklarda %9 oranında düşürdüğünü saptamışlardır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Bilimsel araştırmalara göre; sıvı yağlardaki bazı doymamış yağ asitlerinin yapısal değişikliğe (trans izomerasyona) uğraması sonucu ortaya çıkan yağ asitlerini içeren trans yağlar, LDL (kötü kolesterol) miktarını artırıp HDL (iyi kolesterol) miktarını azalttıkları için, kalp ve damar sağlığı açısından risk yaratırlar Bilimsel araştırmalara göre; sıvı yağlardaki bazı doymamış yağ asitlerinin yapısal değişikliğe (trans izomerasyona) uğraması sonucu ortaya çıkan yağ asitlerini içeren trans yağlar, LDL (kötü kolesterol) miktarını artırıp HDL (iyi kolesterol) miktarını azalttıkları için, kalp ve damar sağlığı açısından risk yaratırlar MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağ nedir? Trans Yağ bir yağ asidi türüdür. Birçok gıda maddesinde doğal olarak trans yağ bulunur. Trans Yağ bir yağ asidi türüdür. Birçok gıda maddesinde doğal olarak trans yağ bulunur. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağ nerelerde bulunur? Trans yağlar, sığır eti, koyun eti, süt, peynir, tereyağı ve bazı margarinde bulunur. Trans yağlar, sığır eti, koyun eti, süt, peynir, tereyağı ve bazı margarinde bulunur. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağ sadece margarinlerde mi var? Hayır. Sığır eti, koyun eti, süt, peynir ve tereyağında da trans yağ vardır. Hayır. Sığır eti, koyun eti, süt, peynir ve tereyağında da trans yağ vardır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarine yapımında hangi yağlar kullanılıyor? Türkiye’de margarin yapımında sadece ve sadece bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Türkiye’de margarin yapımında sadece ve sadece bitkisel yağlar kullanılmaktadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Sıvı yağlarda trans yağ var mı? Sıvı yağlarda yüksek sıcaklıkta yapılan koku giderme (deodorizasyon) işleme sonucu meydana gelen trans yağ miktarı genelde %1.0’ın altındadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarinde niçin trans yağ var? Paket margarinlerde trans yağ bulunmasının nedeni, margarin üretiminde kullanılan bitkisel sıvı yağlara kıvam verme (hidrojenasyon) işlemidir. Trans yağlar bu işlem sırasında oluşurlar. Ancak trans yağ, doğada da vardır. Paket margarinlerde trans yağ bulunmasının nedeni, margarin üretiminde kullanılan bitkisel sıvı yağlara kıvam verme (hidrojenasyon) işlemidir. Trans yağlar bu işlem sırasında oluşurlar. Ancak trans yağ, doğada da vardır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarinde trans yağ bulunması nasıl önlenir? Dünyada 90’lı yıllarda uygulamasına başlanan yeni teknolojiler Ülkemizde de derhal uygulanmaya başlanmış olup, margarin üretiminde hidrojenasyon işlemi asgari düzeye düşürülerek trans yağlar minimuma, doğal tereyağ seviyesininde altına düşürülmüştür. Dünyada 90’lı yıllarda uygulamasına başlanan yeni teknolojiler Ülkemizde de derhal uygulanmaya başlanmış olup, margarin üretiminde hidrojenasyon işlemi asgari düzeye düşürülerek trans yağlar minimuma, doğal tereyağ seviyesininde altına düşürülmüştür. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Margarin bu kadar zararlı ise, sıvı yağ kullanmak daha yararlı değil mi? Margarinlerin zararlı olduğunun söylenmesi çok yanlıştır. Margarin ve sıvı yağların mutfaktaki kullanım alanları farklıdır. Kaldı ki margarinler, A ve D vitaminleri gibi, sıvı yağlarda bulunmayan vitaminleri de içermektedirler. Margarinlerin zararlı olduğunun söylenmesi çok yanlıştır. Margarin ve sıvı yağların mutfaktaki kullanım alanları farklıdır. Kaldı ki margarinler, A ve D vitaminleri gibi, sıvı yağlarda bulunmayan vitaminleri de içermektedirler. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Tereyağı margarinden daha mı sağlıklı? Hayır, margarin tereyağına oranla daha sağlıklıdır. Çünkü tereyağında ağırlıklı olarak, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran doymuş yağlar yüksek miktarda bulunur. Margarin ise kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olan bitkisel yağlardan üretilmektedir. Tereyağının 100 gramında 230 miligram kolesterol bulunurken, kase ve paket margarinde kolesterol yoktur. Bu oranlar margarinlerin tereyağına oranla daha sağlıklı olduğunu kanıtlamaktadır. Hayır, margarin tereyağına oranla daha sağlıklıdır. Çünkü tereyağında ağırlıklı olarak, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran doymuş yağlar yüksek miktarda bulunur. Margarin ise kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olan bitkisel yağlardan üretilmektedir. Tereyağının 100 gramında 230 miligram kolesterol bulunurken, kase ve paket margarinde kolesterol yoktur. Bu oranlar margarinlerin tereyağına oranla daha sağlıklı olduğunu kanıtlamaktadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar zararlı mı? Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlara benzer etkide bulunmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Bu yüzden, sağlıklı beslenme açısından trans yağlarla doymuş yağların toplamına dikkat edilmelidir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağların kalbe zararlı olduğu doğru mu? Bugün hakim olan genel kanı böyle. Trans yağlar, vücutta doymuş yağlar gibi etki yapmaktadır. Yani toplam kolesterolü doymuş yağlar gibi yükseltmektedirler. Bitkisel yağ sanayiimiz bu yüzden margarinlerde trans yağ oranını eser seviyesine düşürmüştür MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Ne kadar trans yağ alırsak sağlığımız tehlikeye girer? Mümkün olan en az seviyede alınması tavsiye edilmektedir. Mümkün olan en az seviyede alınması tavsiye edilmektedir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağlar kansere yol açıyormuş. Bu doğru mu? Trans yağların kansere yol açmadığını kesinlikle söyleyebiliriz. Bugüne kadar elde edilen bilimsel verilerin hiçbirinde trans yağlarla kanser arasında herhangi bir sebep/sonuç ilişkisine rastlanmamıştır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Trans yağ içeriği yüksek ürünlerin kullanılması zararlı değil mi? Zararlı olabilecek seviyede trans yağ içeren margarin ülkemizde yoktur. Ayrıca bütün ürünlerde trans yağ oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar teknolojinin imkan verdiği ölçüde sürmektedir.Trans yağlar, vücutta doymuş yağa benzer etki yapmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterole etkileri açısından birbirine benzer değerde olduklarını göstermektedir. Bu bilgiler ışığında trans yağların insan sağlığına doymuş yağlardan çok daha fazla zarar verdiği söylenemez. Zararlı olabilecek seviyede trans yağ içeren margarin ülkemizde yoktur. Ayrıca bütün ürünlerde trans yağ oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar teknolojinin imkan verdiği ölçüde sürmektedir.Trans yağlar, vücutta doymuş yağa benzer etki yapmaktadır. Mevcut bilimsel veriler bu iki yağ türünün kandaki kolesterole etkileri açısından birbirine benzer değerde olduklarını göstermektedir. Bu bilgiler ışığında trans yağların insan sağlığına doymuş yağlardan çok daha fazla zarar verdiği söylenemez. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

ÜLKEMİZDEKİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI ÜLKEMİZDEKİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI Ülkemizde tereyağının TGK mevcuttur, margarin ile ilgili mevzuat çalışmaları ise devam etmektedir.UGKK alt ihtisas komisyonunda çalışmalar devam etmektedir.Etiketleme tebliği alt ihtisas komisyonunda trans yağlar ile ilgili konular değerlendirilmektedir. Ülkemizde tereyağının TGK mevcuttur, margarin ile ilgili mevzuat çalışmaları ise devam etmektedir.UGKK alt ihtisas komisyonunda çalışmalar devam etmektedir.Etiketleme tebliği alt ihtisas komisyonunda trans yağlar ile ilgili konular değerlendirilmektedir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

BİLEŞENBEYANKOŞUL Enerji Düşük Enerjisiz 100 g katı gıdada 40 kcal (170 Kj) den az olmalıdır. 100 ml sıvı gıdada 20 kcal (80 Kj) den az olmalıdır. 100 ml sıvı gıdada 4 kcal’den az olmalıdır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Yağ Düşük/Az Yağsız 100 g katı gıdada 3 g dan az olmalıdır. 100 ml sıvı gıdada 1,5 g dan az olmalıdır. 100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0.5 g dan az olmalıdır. DoymuŞ yağ Düşük /Az Doymuş yağ içermeyen 100 g katı gıdada 1,5 g dan az olmalıdır. 100 ml sıvı gıdada 0,75 g dan az olmalıdır. Enerjinin % 10’undan az olmalıdır. 100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0,1 g dan az olmalıdır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Kolesterol Düşük ( 1 ) Kolesterolsüz 100 g katı gıdada 0,02 g dan az olmalıdır. 100 ml sıvı gıdada 0,01 g dan az olmalıdır. 100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0,005 g dan az olmalıdır. Her iki beyan da düşük doymuş yağ koşullarını karşılamalıdır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

ŞekerlerŞekersiz 100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0,5 g dan az olmalıdır. Sodyum Düşük Çok Düşük Sodyumsuz 100 g’da 0,12 g dan az olmalıdır. 100 g’da 0,04 g dan az olmalıdır. 100 g’da 0,005 g dan az olmalıdır. Lif (g) Kaynak Yüksek 100 g’da 3 g dan az veya 100 kcal’de 1,5 g dan az olmamalıdır. 100 g’da 6 g dan az veya 100 kcal’de 3 g dan az olmamalıdır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Protein Kaynak Yüksek 100 g katı gıdada Beslenme Referans Değerinin % 10’undan az olmamalıdır. 100 ml sıvı gıdada Beslenme Referans Değerinin % 5’inden az olmamalıdır. 100 kcal’de Beslenme Referans Değerinin % 5’inden az olmamalıdır. Kaynak için verilen değerlerin 2 katı olmalıdır. Vitaminler ve mineraller Kaynak Yüksek 100 g katı gıdada Beslenme Referans Değerinin % 15’inden az olmamalıdır. 100 ml sıvı gıdada Beslenme Referans Değerinin % 7,5’undan az olmamalıdır. 100 kcal’de Beslenme Referans Değerinin % 5’inden az olmamalıdır. Kaynak için verilen değerlerin 2 katı olmalıdır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

CODEX STANDART FOR MARGARINE CODEX STANDART FOR MARGARINE CODEX STAN CODEX STAN Bu standart maksimum % 80 yağ içeren margarini kapsar. Bu standart maksimum % 80 yağ içeren margarini kapsar. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİN MARGARİN Margarine su ile yağ emülsiyonundan oluşan bileşiminde bitkisel sıvı yağ ana bileşen olan ve belli düzeyde süt mamülleri bulunan ve özel teknikle üretilen bir gıda maddesidir Margarine su ile yağ emülsiyonundan oluşan bileşiminde bitkisel sıvı yağ ana bileşen olan ve belli düzeyde süt mamülleri bulunan ve özel teknikle üretilen bir gıda maddesidir MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

HAM MADDE HAM MADDE Bitkisel sıvı yağlar özel proseste değişime uğratılmadan üretimde kullanılmaktadır. Bitkisel sıvı yağlar özel proseste değişime uğratılmadan üretimde kullanılmaktadır. Su,yağ,süt ve süt mamülleri Su,yağ,süt ve süt mamülleri MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER YAĞ DÜZEYİYAĞ DÜZEYİ Margarinin minimum 80 % m/m Margarinin minimum 80 % m/m Maximum su miktarı Maximum su miktarı 16% m/m 16% m/m 29 Haziran 2007 İstanbul

KATKI MADDELERİKATKI MADDELERİ Vitaminler:Vitamin A ve esterleri Vitaminler:Vitamin A ve esterleri Vitamin D Vitamin D Vitamin E ve esterleri Vitamin E ve esterleri Diğer vitaminler Diğer vitaminler MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

DİĞER KATKILAR DİĞER KATKILAR Sodyum Klorür Sodyum Klorür ŞEKERLER ŞEKERLER YENİLEBİLİR PROTEİNLER YENİLEBİLİR PROTEİNLER MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

GIDA KATKILARI GIDA KATKILARI RENKLENDİRİCLERRENKLENDİRİCLER Maximum SINIR Maximum SINIR Beta-carotene25 mg/kg Beta-carotene25 mg/kg Annatto extracts20 mg/kg (calculated as total bixin or norbixin) Annatto extracts20 mg/kg (calculated as total bixin or norbixin) Curcumin or Turmeric5 mg/kg (calculated as total curcumin) Curcumin or Turmeric5 mg/kg (calculated as total curcumin) Beta-apo-carotenal25 mg/kg Beta-apo-carotenal25 mg/kg Methyl and ethyl esters of beta-apo-8'25 mg/kg Methyl and ethyl esters of beta-apo-8'25 mg/kg carotenoic acid carotenoic acid MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

FLAVOUR MADDELER FLAVOUR MADDELER Doğal aromalar ve onların eşdeğerleri Codex Alimentarius Commissionunun izin verdiği maddelerdir. Doğal aromalar ve onların eşdeğerleri Codex Alimentarius Commissionunun izin verdiği maddelerdir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

EmulsifiyerlerEmulsifiyerler Mono – and diglycerides of fatty acids Limited by GMP Mono – and diglycerides of fatty acids Limited by GMP Mono – and diglycerides of fatty acids10 g/kg Mono – and diglycerides of fatty acids10 g/kg esterified with the following acids: acetic; esterified with the following acids: acetic; acetyltartaric; citric; lacti; tartaric, and their sodium and calcium salts acetyltartaric; citric; lacti; tartaric, and their sodium and calcium salts Lecithins and components of commercial Limited by GMP Lecithins and components of commercial Limited by GMP lecithin lecithin Podlyglycerol esters of fatty acids 5 g/kg Podlyglycerol esters of fatty acids 5 g/kg MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

1,2 –propylene yağ asitleri glikol esterleri 1,2 –propylene yağ asitleri glikol esterleri Esters of fatty acids with polyalcohols10 g/kg Esters of fatty acids with polyalcohols10 g/kg other than glycerol: other than glycerol: Sorbitan monopalmitare Sorbitan monopalmitare Sorbitan monostearate Sorbitan monostearate Sorbitan tristearate Sorbitan tristearate Yağ asidi şeker esterleri 10 g/kg sucroglycerides dahil) Yağ asidi şeker esterleri 10 g/kg sucroglycerides dahil) MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

KoruyucularKoruyucular Sorbik asit ve sodium, potasyum tuzları 1000 mg/kgSorbik asit ve sodium, potasyum tuzları 1000 mg/kg Kalsyium tuzları Benzoik asit ve sodyum ve Kalsyium tuzları Benzoik asit ve sodyum ve potasyum tuzları potasyum tuzları MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

AntioksidanlarAntioksidanlar Propyl gallate 100 mg/kg Propyl gallate 100 mg/kg Butylated hydroxytoluene (BHT) 75 mg/kg Butylated hydroxytoluene (BHT) 75 mg/kg Butylated hydroxyanisole (BHA)175 mg/kg Butylated hydroxyanisole (BHA)175 mg/kg Any combination of propyl gallate, BHA,200 mg/kg, Any combination of propyl gallate, BHA,200 mg/kg, Natural and synthetic tocopherols 500 mg/kg Natural and synthetic tocopherols 500 mg/kg Ascorbyl palmitate 500 mg/kg individually or in combination Ascorbyl palmitate 500 mg/kg individually or in combination Ascorbyl stearate Ascorbyl stearate Dilauryl thiodipropionate200 mg/kg Dilauryl thiodipropionate200 mg/kg MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

Antioksidan sinerjistleriAntioksidan sinerjistleri Sitrik asit GMP Sitrik asit GMP Sodyum sitrat GMP Sodyum sitrat GMP Isopropyl sitrat karışımı Isopropyl sitrat karışımı Fosforik asit100 mg/kg individually or in combination Fosforik asit100 mg/kg individually or in combination Monoglyceride citrate Monoglyceride citrate MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER Asitliği düzenleyiciler Sitrik ve laktik asit ve potasyum tuzları GMP L-tartarik asit and sodyum ve GMP Sodyum / potasyum tuzları Sodyum hidrojen karbonat, sodyumGMP Karbonat, sodyum hidroksit 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER Köpük önleyicilerKöpük önleyiciler Dimethyl polysiloxane 10 mg/kg Dimethyl polysiloxane 10 mg/kg Silikone tek başına veya Silikone tek başına veya Silikon dioksit ile birlikte Silikon dioksit ile birlikte 29 Haziran 2007 İstanbul

HİJYEN HİJYEN Hijyen konusunda Hijyen konusunda General Principles of Food Hygiene recommended by the Codex Alimentarius Commission (CAC/RCP , Rev ) uyulmaktadır. General Principles of Food Hygiene recommended by the Codex Alimentarius Commission (CAC/RCP , Rev ) uyulmaktadır. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

AMBALAJLAMA AMBALAJLAMA Margarine her türlü değişik şekildeki perakende ambalajı ile tüketiciye sunulabilir. Margarine her türlü değişik şekildeki perakende ambalajı ile tüketiciye sunulabilir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

ETİKETLEME ETİKETLEME Etiketleme konusunda Etiketleme konusunda General Standard for the Labelling of Prepackaged Foods (CODEX STAN , Rev ) izlenmektedir. General Standard for the Labelling of Prepackaged Foods (CODEX STAN , Rev ) izlenmektedir. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

EC Council Regulation 2991/94 OF , EC Official Journal L 316 of EC Council Regulation 2991/94 OF , EC Official Journal L 316 of Products with a fat content of at least 10% but less than 90%,that remain solid at a temperature of 20 °C and are SUİTABLE AS SPREAD. Fat content excluding the salt must be at least 2/3 of the dry matter. Products with a fat content of at least 10% but less than 90%,that remain solid at a temperature of 20 °C and are SUİTABLE AS SPREAD. Fat content excluding the salt must be at least 2/3 of the dry matter. Margarines/fat spreads/blends and blend spreads are water-in-oil emulsions,derived from vegetable/animal fats, with a milk fat content of not more than 3% for margarines/fat spreads. For blends and blended spreads, the milk fat is between 10% and 80%. Margarines/fat spreads/blends and blend spreads are water-in-oil emulsions,derived from vegetable/animal fats, with a milk fat content of not more than 3% for margarines/fat spreads. For blends and blended spreads, the milk fat is between 10% and 80%. MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

EC Council Regulation 2991/94 EC Council Regulation 2991/94 Margarine/ blend % Three-quarter-fat margarine blend/60 –62 Half-fat margarine/blend39 –41 Fat/blended spread x% < 80 MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

IMACE – IFMA International Margarine Association of the Countries of Europe International Federation of Margarine Associations MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER TFA discussion at Codex Food Labelling Committee, 29 April-3 May 2007 TFA discussion at Codex Food Labelling Committee, 29 April-3 May 2007 CODEX meeting in Ottawa, the Codex Labelling Committee discussed the WHO Global Strategy on Diet and Health. CCFL Report (74 pages) and see in particular the paragraphs 20 to 65 on the WHO Global Strategy discussion. CODEX meeting in Ottawa, the Codex Labelling Committee discussed the WHO Global Strategy on Diet and Health. CCFL Report (74 pages) and see in particular the paragraphs 20 to 65 on the WHO Global Strategy discussion. In 2006 WHO had requested the different Codex Committees for their follow-up support in implementing the global strategy i.e. adoption of relevant Codex rules such as mandatory nutritional labeling, mandatory TFA labeling, conditions for nutrition claims. In 2006 WHO had requested the different Codex Committees for their follow-up support in implementing the global strategy i.e. adoption of relevant Codex rules such as mandatory nutritional labeling, mandatory TFA labeling, conditions for nutrition claims. 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER From the discussion it appears that on From the discussion it appears that on Codex Nutrition Labelling Codex Nutrition Labelling Contrary to USA, Canada, Australia who support mandatory nutrition labeling, the EU is still undecided. Contrary to USA, Canada, Australia who support mandatory nutrition labeling, the EU is still undecided. On extending Codex nutrition labeling guidelines as to include TFA, WHO indicated that it did not establish a distinction between industrial and natural TFA. On extending Codex nutrition labeling guidelines as to include TFA, WHO indicated that it did not establish a distinction between industrial and natural TFA. The dairy industry again referred to “emerging science demonstrating the beneficial health effects of naturally occurring TFAs. The dairy industry again referred to “emerging science demonstrating the beneficial health effects of naturally occurring TFAs. Several delegates indicated that TFA was not a priority at national level due to the low consumption of TFA and the nutritional status of their population. Several delegates indicated that TFA was not a priority at national level due to the low consumption of TFA and the nutritional status of their population. There was no consensus for follow-up action There was no consensus for follow-up action 29 Haziran 2007 İstanbul

MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER TEŞEKKÜR EDERİM nartikQkkgm.gov.tr 29 Haziran 2007 İstanbul