Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Sağlıklı beslenme sağlıklı bir hayatın devamı için vücudun gereken besin öğesi ihtiyacını karşılamaktır. Ya da hiçbir şey den mahrum kalmadan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmektir. Sağlıklı beslenmek tatsız yemekler yemek değildir ya da hiç ekmek yememek değildir aksine yediğiniz yemeği zevkli hale getirmektir.

2 BİLİNEN YANLIŞLAR Kilo vermek adına yapılan en büyük yanlışlar Ekmek : ARTTIRILIR AMA KESİLMEZ Su : 2-3 litre arası içilir ama YEMEKLERLE BERABER DEĞİL Pirinç : Kaliteli protein kaynağıdır KESİLMEZ ARTIRILIR AMA AZ YAĞLI Bazı meyveler : ŞEKER, KALP, BÖBREK YA DA KC HASTASI OLMADIĞI SÜRECE HİÇKİMSEYE YASAK MEYVE YA DA MİKTAR YOKTUR

3 BESİN GRUPLARI İnsanların gereksinimi olan bu besin öğeleri 5 grupta toplanır: Et ve benzerleri Süt ve türevleri Tahıllar Sebze ve Meyveler Yağ ve Şeker

4 ET ve BENZERLERİ Protein yönünden zengin olan gruptur.
Bu grupta sığır, koyun, kümes ve av hayvanları balıklar, kuru baklagiller, yumurta ve peynir türleri yer alır. Bu gruptaki besinler demir, çinko ve B grubu vitaminlerinden de zengindir.

5 SÜT ve TÜREVLERİ Bu gruptaki besinler protein ve kalsiyum ve A vitamininden zengindir. Süt, yoğurt, kefir ve bunlardan yapılan ayran, cacık gibi besinleri kapsar.

6 TAHILLAR Bu gruptaki besinlerin önemli kısmını karbonhidratlar oluşturur. Az miktarda da protein içerirler. Doğal olarak tüketilenlerin içinde B grubu vitaminler ve mineraller de bulunur. Buğday, pirinç,mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, bulgur ve benzeri besinler bu gruba girer.

7 SEBZE ve MEYVELER Her türlü sebze ve meyve bu grup altında toplanır.
Sebze ve meyvelerin önemli kısmı sudur. Sebze ve meyvelerin katı kısmı vitaminler, mineraller ve az miktarda karbonhidrattan (diyet posası) oluşur. Bu grup özellikle C vitamininden zengindir.

8 DİYET POSASI Diyet posası özellikle meyve ve sebzelerin sindirilemeyen kısımlarından oluşur. Düşük enerjili olması ve yapısına su çekmesi özelliğinden dolayı mide boşalmasını geciktirir (yeme isteğini azaltır), dışkılama sıklığını arttırır. Diyet posası kansere karşı koruyucu, kan yağlarını düşürücü etkisi dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

9 YAĞ ve ŞEKER Bu gruptaki besinler diğer gruptaki besinlerden elde edilir. Şeker hemen hemen saf karbonhidrat, süt yağı ve sızma zeytinyağı dışındaki rafine yağlarda yalnız yağdan ibarettir. Sıvıyağlar E vitamini , tereyağı A vitamini içerir. Bu grupta tüm sıvı ve katı yağlar, zeytin, mayonez, kaymak, krem peyniri, krema ve kuruyemişler yer alır.

10

11 SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı beslenmek için 5 besin grubundan da yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmek gerekir. tahıl grubundan ortalama 5-6 porsiyon meyve grubundan 4-5 porsiyon, sebze grubundan 3-4 porsiyon, süt ve türevlerinden 2-3 porsiyon, et ve benzerlerinden 2-3 porsiyon günlük tüketim yeterli ve dengeli beslenmek için gereklidir.

12 SAĞLIKLI BESLENME Her 3 ana öğünde de 5 besin grubundan yeterli miktarda almak Yağlı ve yüksek proteinli besinlerden fazla tüketmemek Yüksek karbonhidrat tüketiminden kaçınmak Günde 2,5 - 3 saat aralıklarla azar azar ve sık sık beslenmek Günde 2- 2,5 litre su ve şekersiz sıvılar tüketmek

13 SAĞLIKLI BESLENME Günde en azından 30 dakika egzersiz yapmak
Hazır gıdalardan çok doğal besinleri tüketmek Hazır meyve suları ve gazlı içecekleri mümkün olduğunda az tüketmek İçeriği bilinmeyen besinleri tüketmemek Etiket okuma alışkanlığı kazanmak

14 SAĞLIKLI BESLENME Kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama ve mikro dalgada pişirme yöntemlerini tercih etmek Tabaktaki yemeye bitirmeye çalışmamak Kendi yiyebileceğiniz miktarda yiyeceği tabağa almak Besin seçimine dikkat etmek ve gerekiyorsa bir uzmana danışmak sağlıklı beslenmenin temel kurallarıdır.


"SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları