Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SKULENT BİTKİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SKULENT BİTKİLER."— Sunum transkripti:

1 SKULENT BİTKİLER

2 SKULENT NEDİR Sukullent içeriğinde bulundurduğu su hücrelerinin su tutması sayesinde etli ve dolgulu yapraklara sahiptir. 

3 SEDUM LYDİUM

4 Batı ve Orta Türkiye ve Batı Asyada yetişmektedir.
Çok yıllık bir bitkidir. Olgunluğunda 5-8cm olur. Genişliği 20 cmdir. çiçeklenme üstünde beyaz, yıldız şeklinde olur. Yaprak sıfatları: Etli, yapraktır. yaprakları dökmeyen, sonbahar içinde kırmızı dönen etli yaprakları vardır. Tam güneş ister.Toprağı Kuru, kayalık, iyi drene topraklardır. Yayılım Yöntemleri: Kısa gövde parçaları bahçe toprağında kolayca köklendirilir.

5 ALEO VERA Adı özellikle kozmetik ve güzellik sanayinde oldukça sık bir şekilde duyulmakta olan Aloe Vera, bir Afrika bitkisidir. Bu bitki, tıbbi sarısabır adı ile de anılmakta olup daha çok “Aloe Vera” adı kullanılır.  Yaklaşık olarak Aloe Vera bitkisinin 400 farklı çeşidi bulunmaktadır. Görünümü itibariyle incelendiği takdirde, bu bitkinin yaprakları uzundur ve bu yapraklar etlidir. Aynı zamanda bu bitkinin boyu 30 ile 60 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir.

6 Yapılan araştırmalar ve gözlemlerle Aleo Vera bitkisinin fayda sağladığı durumlar ise aşağıdaki gibidir; Yapılan araştırmalar sonucunda, hepatit hastalığı sonucunda karaciğerde tahrip edilen hücrelerin Aloe Vera bitkisinden elde edilen maddeler tarafından tamir edildiği ortaya çıkarılmıştır. *Kendini oldukça farklı bölgede ve türde gösterebilen mantar hastalıkları, Aloe Vera tarafından hastalığa neden olan hücrelerin öldürülür ve hastalığın yayılması önlenmiş olur. *Özellikle yaşlı hastalar için oldukça kritik durumlara gelebilen kolesterol, Aloe Vera tarafından normal seviyelere çekilerek oluşabilecek olumsuz durumları engellemektedir. *İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi adına oldukça büyük önem arz eden bağışıklık sistemi, Aloe Vera tarafından koruma altına alınmaktadır. *Bir cilt hastalığı olmakla birlikte tedavisi oldukça uzun bir zaman gerektiren ve daha çok inatçılığıyla bilinen sedef hastalığının tedavisinde bu bitkiden faydalanılmaktadır.

7

8 ALEO VERA ÇİÇEĞİ BAKIMI
Aloe Vera çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır.Bolca gün ışını sever. Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir.Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir. Aloe Vera çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir. Aloe Vera çiçeği, yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır.Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımızı batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız

9 Aloe Vera çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: Soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla  kapatılabilir. Aloe Vera çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerinden ayrılıp ufak bir saksıya dikilip sulama ve bakımına devam edilmelidir.

10 CACTUS “Kaktüs” Botanik Adı: Cactus Türkçe Adı: Kaktüs Familyası: Cactaceae Vatanı: Kaktüslerin anavatanı Amerika kıtası ve yöresindeki adalar olup, en çok kaktüs türüne Meksika’da rastlanmaktadır. Tanımı: Kaktüs adı Yunanca’da “dikenli bitki” anlamına gelen “kaktos” kelimesinden gelmektedir. Yaprakları hemen hemen kaybolmuş, bunların yerini dikenler almıştır. Gövde genelde dilimli, köşeli, kıvrımlıdır. “Areol” adı verilen kadife tüylü diken dipleri en belirgin özelliğidir. Çiçekleri güneşi yansıtmak için saten gibi parlak, kısa ömürlü, maviden başka her renktir.

11 Kaktüsgiller familyasını oluşturan gövdeleri etli, yassılaşmış ve sulu olan, yaprakları diken şeklini almış bütün çiçekli bitkilere verilen ortak addır. Kaktüs sağlığa yararlı bir ev bitkisidir. Çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak ışık alan bir köşede bulundurulmalıdır. Bu bitki aynı zamanda TV, Bilgisayar, Telefon gibi radyasyon yayan maddeleri % 80 engeller. Bu bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalı, toprağı tazelenip havalandırılmalıdır. Saksı değişimi 5-6 yılda bir kere olsa yeterlidir. Seyrek aralıklarla özellikle yazın az su damlatılabilir

12

13 Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir
Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler. Kökleri çok uzun ve kalındır. Bu özellikleri ve yapraklarının diken şeklinde olması, onları diğer bitkilerden ayırır. Kaktüslerin eni ve boyu iyi beslendiği takdirde oldukça uzun ve kalındır. Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden çok can acıtırlar ve çıkarılmaları zordur.

14

15 Havalandırma ve Temizleme: Kaktüslerin bulundurulduğu yerler çok sıcak günlerde sık sık havalandırılmalıdır. Böylece hastalık ve zararlıların olumsuz etkileri önlenebilir. Öte yandan, bitkilerin kirlenen kısımlarını sıvı sabun damlatılmış su ile temizlemek olanaklıdır. Budama: budama yapılmaz. Yalnızca kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler temizlenir. Hastalıklar ve Zararlılar: kaktüslerin önemli hastalıkları Kök ve Gövde Çürüklüğü (düşük sıcaklık ve aşırı nemden dolayı), Fusarium Solgunluğu, Kurşuni Küf ve Yaş Çürüklük (Botrytis cinerea); zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak Bitleri, kabuklu ve Unlu Bitler’dir.

16 SULAMA Tomurcuklar iyice irileşinceye değin su verilmemelidir Yazın bitkiler 4-5 günde bir bolca sulanarak saksı toprağının suya iyice doyması sağlanmalıdır. Sıcak havalarda üzerlerine su püskürtülmesi yararlı bir önlemdir. Sonbaharda verilen suyu yeniden azaltılmalı, kışın (dinlenme ve tomurcuk oluşumu döneminde) ise özellikle soğuk yerlerde bulundurulan kaktüslere hiç su verilmemelidir. Çünkü, bitkiler bu dönemde su gereksinimlerini, gövdelerinde depoladıkları kendi özsularından karşılarlar. Ancak, Kasım-Şubat ayları arasında sıcaklığın 10 oC’den daha yüksek olduğu yerlerde bulundurulan kaktüslere ayda bir püskürtme ile çok az su verilebilir. En uygun sulama suyu pH derecesi 4,5-6,5 olan yağmur suyudur. Yağmur suyu sağlanamazsa, çeşme veya kuyu suları en az 24 saat dinlendirildikten sonra kullanılabilir.

17 Sıcaklık: Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde sıcağı çok severler
Sıcaklık: Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde sıcağı çok severler. Kışın birçok kaktüs türü 6-10 oC arasında sıcaklığa gereksinim gösterir. Daha ılık iklimlerde yetişen bazı türleri ise sıcaklığı oC olan yerlerde bulundurulur. Ancak, kaktüslerin iyi bir şekilde çiçeklenebilmeleri kışın su verilmeden aydınlık ve serin bir yerde tutulmaları ile sağlanır. Orantılı Nem: Kuru havayı severler. Dolayısıyla % 50-60’lık nem yeterlidir. Işık: Aydınlık ve güneşli yerleri severler. Eğer iç mekanlarda bulunduruluyorlarsa, güneşe bakan pencere önleri en uygun yerlerdir. Uzun süre yoğun gölge yerlerde bırakılan kaktüslerin yeni çıkan sürgünleri anormal uzamaya başlar ve renkleri açık yeşil, giderek sarıya dönüşür. Bitkiler kışın daha az aydınlık yerlerde tutulabilir. Kışı gölge yerlerde geçiren kaktüsler, İlkbaharda güneşe birdenbire değil, alıştırılarak çıkarılmalıdır.

18 Saksı Değiştirme: Yavaş büyüyen kaktüslerin saksıları 3-4 yılda bir, hızlı büyüyenlerin ise 2-3 yılda bir kez değiştirilir. Çok küçük saksılarda yetiştirilen kaktüslere ise, her yıl saksı değiştirme işlemi uygulanır. Saksı vr toprak değiştirme işlemi genellikle ilkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılmalıdır.

19 Corpuscularia lehmannii

20 Graptosedum Alpenglow

21 stapelia (Leş kaktüsü)

22 Cereus monstrose 'Camelot

23 APTENIA CORDIFOLIA(BUZ ÇİÇEĞİ)
Çiçeğin boyu ortalama 30-40cm civarındadır. Sürücü ve kaplayıcı bitki olmasından dolayı boyu fazla uzamaz. İklim isteği bakımından ılıman iklimi sever. Tam güneş seven bitki gölgedede yetişebilir.Soğuğa dayanıklı değildir.

24 Carpobrotus edulis(makasotu)
Yaprakları koyu yeşil renktedir ve kesit olarak bakıldığında üçgeni andırır. Kenarlarında özellikle soğuk havalarda bordomsu bir renk oluşabilir. 10 cm genişliğinde gösterişli çiçekleri rafyadan yapılmış izlenimini verebilir. Kumlu ve gevşek toprakları tercih eder.

25 Echeveria Tüm echeveria bitkileri rozet yapılı olup gövdesiz ya da kısa gövdelidir. Yaprak renkleri donuk yeşilden koyu mora kadar çeşitlilik göstermektedir. Birçok türün yaprağı parlak pembe olur Etli yaprakları tüysüz rozet şeklinde gelişmiştir. Bu rozetin çapı 40 cm bulabilir.


"SKULENT BİTKİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları