Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STRES.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STRES."— Sunum transkripti:

1 STRES

2 Stres; bireyin kendisini rahatsız eden bir ortamda organizmanın verdiği cevaptır.
Stres; kişinin baş edebilme gücünü aşan ya da zorlayan durumlarla karşılaştığında kendini koruyabilmek ve hayata devam edebilmek adına verdiği otomatik tepkilerdir. Cüceloğlu’na göre, stres, “bireyin fizik ve sosyal çevredeki uyumsuz koşullar nedeniyle, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı gayrettir.

3 Çoğu zaman kişi stres altındayken üç farklı tepkiden birini verir
Çoğu zaman kişi stres altındayken üç farklı tepkiden birini verir. Eğer var olan durumla mücadele edecek kadar gücünün olduğuna inanıyorsa “savaşma”, baş edemeyeceğine inanıyorsa “kaçma”, eğer kaçacak kadar dahi gücünün olmadığına inanıyorsa “donup kalma” tepkisini verir.

4 Stresle ilgili belirtiler fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal olmak üzere dört grupta toplanır.
1-FİZİKSEL BELİRTİLER: Baş ağrısı, düzensiz uyku, sırt ağrıları, iştahta değişiklik, yorgunluk veya enerji kaybı, yüksek tansiyon, kas ağrıları…. 2-DUYGUSAL BELİRTİLER: Kaygı veya endişe, depresyon veya çabuk ağlama, gerginlik, öfke patlamaları, aşırı hassasiyet veya kolay kırılabilirlik…. 3-ZİHİNSEL BELİRTİLER: Konsantrasyon, karar vermede güçlük, unutkanlık, zihin karışıklığı, düşük verimlilik, iş kalitesinde düşüş, hatalarda artış… 4-SOSYAL BELİRTİLER:İnsanlara karşı güvensizlik, başkalarını suçlamak, insanlarda hata bulmaya çalışmak, haddinden fazla savunmacı tutum, konuşmamak….

5 Stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla, durumu ya da duruma verilen tepkileri değiştirmeye stres yönetimi denir. Antrenörlük zaman zaman herkes için stresli olabilir, fakat önemli olan kişinin bunu nasıl yöneteceğidir. Psikologlar stresi yönetmenin tek ve en etkili yolu olarak, olumsuz düşünme alışkanlığını daha gerçekçi ve yapıcı düşünme ile değiştirmek olduğunu bulmuşlardır.

6 Stresle Baş etme Yolları:
-Yapıcı eleştirileri geri bildirim olarak dinleyin. -Bir sorun meydana geldiğinde, sürekli bir hale gelmesine yol açmadan hemen ortaya koyun. -Güç durumlarda panikleyip durumu daha da güçleştirmeyin. -Gülmeyi öğrenin -Kendinize zaman ayırın. -Doğru beslenme alışkanlığını geliştirin. -Zamanı etkili kullanın. -Fiziksel egzersiz yapın. -Eğer stresiniz çok fazla ise ve sorununuzu kendi başınıza çözebileceğinize inanmıyorsanız, profesyonel yardım alın. -En önemli tekniklerden biri de nefes alma egzersizi.(Derin bir nefes alın ve alırken içinizden 1’den 4’e kadar sayın. Nefesinizi tutun ve yine içinizden 1’den 4’e kadar sayın. Nefesinizi yavaşça verirken 1’den 8’e kadar sayın. Tüm alıştırmayı 4-5 kez tekrarlayın.)

7 TEŞEKKÜRLER……..

8 KAYNAKLAR 1- Yetim, A. A. Ve Cengiz, R. (2012). İletişim ve Spor
KAYNAKLAR 1- Yetim, A.A. Ve Cengiz, R. (2012). İletişim ve Spor. Berikan Yayınevi, 2- Demiray, U., Eroğlu, E., Gökdağ, D., Tuna, Y., Ünlü, S., Yılmaz, A. , Yüksel, H. (2008). Etkili İletişim. Pegem Akademi, Ankara. 3- Yüksel, H., Künüçen, H., Demiray, E., Uztuğ, F., Onursoy, S., Vural, İ., Arslan., B., Arslan, E., Ecevit, F, Özen, Ö., Demiray, U., (2009). Genel İletişim, Pegem Akademi, Ankara. 4-Büyükonat, T. (1998). Başarılı Antrenörlük. Beyaz Yayınları, İstanbul. 5-Işık, M. (2010). Genel ve Teknik İletişim. Eğitim akademi yayınları, Konya. 6- Gökçe, O. (2013). İletişim. Çizgi Kitabevi, Konya. 7-Gürgen, H. (1997). Örgütlerde İletişim Kalitesi. Der Yayınları, İstanbul. 8-Vural, İ. (2012). İletişim. Pegem Akademi, Ankara. 9-İletişim Bilgisi, (2009). Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. 10- İletişim Bilgisi, (2014). Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. 11-


"STRES." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları