Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AŞIRI SINAV KAYGISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AŞIRI SINAV KAYGISI."— Sunum transkripti:

1 AŞIRI SINAV KAYGISI

2 Aşırı Sınav Kaygısı Nedir?
Sınavla ilgili konularda düşünme,hatırlama ve yoğunlaşma güçlüğüne yol açan duygu durumudur.

3 Aşırı sınav kaygısının nedenleri:
1.Kötü çalışma alışkanlıkları, 2.Mükemmeliyetçilik, 3.Görev ve sorumlulukları erteleme eğilimi, 4.Başarısız olma korkusu, 5.Yüksek beklenti düzeyi, 6.Yoğun Aile baskısı, 7.Bozuk benlik tasarımı.

4 Kötü çalışma alışkanlığı:
Belli bir programa bağlı kalmadan gelişigüzel ders çalışmayı alışkanlık haline getirme sonucunda bireyde güven eksikliği oluşur.

5 aşırı kaygıya yol açar. Mükemmeliyetçilik:
Herşeyin en iyi, en mükemmel olmasını isteme bireyin yaptığını beğenmemesi hali aşırı kaygıya yol açar.

6 Görev ve sorumluluk erteleme
Görevleri zamanında yerine getirmeme,sorumluluktan kaçma,işleri sonraki zamanlara erteleme,sınav zamanı yaklaştığında aşırı kaygıya yol açar.

7 Başarısız olma korkusu
Bireyin başaramama korkusunu hissetmesi kaygı düzeyinin yükselmesine yol açar. Bu korkunun da arkasında özgüven eksikliği vardır.

8 Yüksek beklenti düzeyi
Bireyin kapasitesine uygun olmayan hedeflere yönelmesi kaygı düzeyini yükseltir.Gerçeğin farkında olan birey beklentilerini ayarlayamaz,kendini harekete geçirmede yetersiz kalır.

9 Yoğun aile baskısı Bazı ana-babalar kendilerinin ulaşamadıkları eğitimsel bazı hedeflere çocuklarının ulaşmasını isterler.Küçük yaştan itibaren çocuklarını rekabetçi ve hırslı olmaya yöneltirler.Bu yanlış tutum çocuğun kendisini değersiz hissetmesine yol açar.

10 Bozuk benlik tasarımı Bireyin kendisine ilişkin algılarının bozuk olması da yüksek kaygılı olmasına yol açar.Benlik tasarımının sağlıklı olması kendisiyle barışık olmasını ve özgüveninin yeterli olmasını sağlar.

11 Aşırı kaygının fizyolojik belirtileri
1.Hızlı kalp atışı, 2.Hızlı nefes alıp verme, 3.terleme, 4.Mide ağrısı, 5.Karın ağrısı, 6.Barsak bozukluğu, 7.Baş ağrısı, 8.Baş dönmesi, 9.Uyku bozukluğu, 10.Yorgunluk, 11.Yeme bozuklukları, 12.Yoğunlaşma bozukluğu.

12 Sınav Kaygısının Duygusal Belirtileri:
1.Huzursuzluk, 2.Güvensizlik, 3.Çaresizlik, 4.Öfke, 5.Korku, 6.Gerçeklik duygusunun Kaybı. 7.Ümitsizlik, 8.Hayal kırıklığı, 9.Tedirginlik, 10.Mutsuzluk, 11.Endişe, 12.Kontrolü kaybetme korkusu

13 Aşırı Kaygının Sonuçları:
1.Okuduğunu anlama zorluğu, 2.Bozup yeniden yapma, 3.Gergin ruh hali, 4.Çeşitli fizyolojik tepkiler, 5.Kararsızlık, 6.Olumsuz duygular.

14 Aşırı Kaygılı Bireylerin Ortak Özellikleri
1.Eleştirilmekten hoşlanmamak, 2.Yargılanmaktan korkmak, 3.Sürekli özeleştiri yapmak, 4.Savunmacı davranışlar, 5.Olumsuz benlik algısı, 6.Duygusal zeka yetersizliği.

15 Aşırı kaygının azaltılması
Beden-ruh etkileşiminin bilinmesi önemlidir.Duygularımızla düşüncelerimiz ve bedenimiz arasında çok yönlü bir etkileşim vardır.Bu etkileşimin bilincine varılmasıyla kaygı düzeyi ayarlanabilir.

16 Duygusal zekanın geliştirilmesi
Duygusal zekası gelişmemiş bireylerde kaygı düzeyinin yüksek olduğu bilinmektedir.Bireyin duygusal zekasını geliştirerek aşırı sınav kaygısını azaltabiliriz.

17 Aşırı Kaygıyı azaltmak için:
Sistemli çalışınız, Gerçekçi beklentiler oluşturunuz, Kendinize güveniniz, Gevşeme egzersizleri yapınız, Olumlu düşününüz.

18 Olumlu düşünme: Aşırı kaygıya yol açan ,duygu ve düşünceleri kendinizden uzak tutunuz.Kendinizle iletişim kurarken olumlu düşününüz.”Ben başaracağım”,”herşey yolunda gidecek”,”elimden geleni yapacağım” gibi iç diyaloglar oluşturmayı öğreniniz.

19 Sınav haftası dikkat! *Uyku düzeninize dikkat edin,
*Beklentilerinizi düzenleyin, *3 gün önce çalışmalarınızı bitirin, *Hayatın devam ettiğini,sınavın hayatınızın son fırsatı olmadığını,sizi çok sürprizlerin beklediğini unutmayın.

20 Sınav Günü Dikkat! Sabah sınavdan önce iyi bir kahvaltı yapınız.Kahvaltıda,bal,reçel gibi tatlı ve besin değeri yüksek gıdalar alınız.Sonra bildiğiniz duaları okuyarak evden çıkınız,sınavdan yarım saat önce sınava gireceğiniz binanın önünde olunuz.

21 Sınav için dikkat! *Sınav salonuna girmeden önce yanınıza almanız gerekenler: *Silgi, *Kalem, *Sınav belgesi *Kimlik,fotoğraf, *Su,çikolata,şeker….

22 Sınav Salonunda! Sınav salonuna girdikten ve yerinizi bulduktan sonra tuvalete giderek gerekeni yapınız.Salon görevlileri cevap kağıtlarını dağıttıktan sonra kodlamayı dikkatlice yapınız.Soru kitapçığının türünü işaretlemeyi unutmayınız.

23 Sınav sırasında! “Başlayınız” komutuyla birlikte heyecanlanmadan soru kitapçığını açarak cevaplamaya başlayınız.Saatinizi masanın üzerine koyarak zamanı ayarlamaya önem veriniz.Bilmediğiniz konulara takılmadan yapabileceğiniz tüm soruları cevaplamaya çalışınız.

24 Kendinize güveniniz


"AŞIRI SINAV KAYGISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları